Rozpočet 2023 počítá s penězi z windfall tax. A to je chyba

176
windfall_tax
Ministr financí Zbyněk Stanjura [ODS] slavnostně otevírá nově postavenou budovu "C3T-Czech Centre for Competitive Technologies". Na příjmové straně státního rozpočtu pro příští rok ale má příjmy z daně, která nemá oporu v žádné legislativě. / Foto: MF ČR

Příprava státního rozpočtu na příští rok je v rozporu s běžným rozpočtovým procesem. Zahrnuje příjmy, které nejsou dosud zakotveny v platné legislativě. Což platí hlavně pro daň z neočekávaných příjmů, takzvanou windfall tax.

Včera [17.10.] to uvedl Výbor pro rozpočtové prognózy. Jeho úkolem je posuzovat makroekonomické a rozpočtové odhady Ministerstva financí ČR [MF ČR]. Podle MF ČR přípravu rozpočtu ovlivnily nejistoty vyvolané ruskou agresí na Ukrajině, upravenou prognózu příjmů hodlá úřad výboru předložit co nejdříve.

„Bohužel důsledky ruské vojenské agrese pro evropskou ekonomiku jsou spíše na hraně krizového stavu než stavem normálním a intenzivní odvetná opatření způsobují dramatický růst cen energií a snižují dostupnost energetických komodit,“ uvedli zástupci MF ČR.

Vláda jedná neprofesionálně, připustil poradce Síkely

„Proto bylo nutné počkat na zářijová rozhodnutí Rady EU a návrhy Evropské komise, která budou po rychlém zapracování do národní legislativy generovat dodatečné příjmy pro pokrytí mimořádných výdajů,“ dodali.

Ve Výboru pro rozpočtové prognózy zasedají čeští ekonomové ze soukromé a veřejné sféry. Členy výboru jmenuje vláda na návrh Národní rozpočtové rady. Posuzují makroekonomické a rozpočtové prognózy ministerstva financí.

Výbor: MF ČR počítá příjmy, které ale „neexistují“

Výbor kritizoval hlavně započítání příjmů z daně z neočekávaných zisků [tzv. windfall tax]. O té se sice mluví, v legislativě ale ukotvena není. A právě na to upozornil výbor.

„Výbor shledal, že zahrnutí příjmů daně z neočekávaných zisků a ze zavedení stropu tržních příjmů z výroby elektřiny v úhrnné výši sto miliard korun mezi příjmy státního rozpočtu nemá oporu v současné legislativě, čímž je v rozporu s běžným procesem přípravy státního rozpočtu,“ stojí ve jednomyslně schváleném stanovisku výboru.

Dokument konstatuje, že výbor nedisponuje dostatečnými informacemi k hodnocení výše uvedených mimořádných příjmů rozpočtu z hlediska pravděpodobnosti dosažení.

Vláda schválila rozpočet 2023 s deficitem 295 miliard

Ministerstvo financí souhlasí se stanoviskem výboru. Taktéž si myslí, že za normálních okolností stojí návrh rozpočtu na platných příjmech.

„I když rozumím tomu, proč letos rozpočtový proces poznamenávají mimořádnosti, nelze nad nimi jen mávnout rukou. Členové výboru se jednoznačně shodli, že je třeba poukázat na rizika plynoucí z takové situace a zamezit tomu, aby se odchylky od pravidel tvorby rozpočtu staly novou normou,“ uvedl předseda výboru a hlavní ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek.

Zavedení windfall tax je sporné. Stejně tak inkaso z ní

Výnosy z windfall tax, která postihne společnosti z energetiky, bankovnictví, petrolejářství a těžby fosilních paliv, vláda využije k pokrytí nákladů na zastropování cen energií. Odhady, kolik daň přinese do státního rozpočtu, se dost liší. Podle ministra financí Zbyňka Stanjury [ODS] by to mohlo být až 70 miliard korun. Zkušenosti ze zemí, kde vlády tuto daň zavedly, ale ukazují, že inkaso bývá menší, než vláda předpokládala. Pěkný příklad dává Itálie.

ÚOHS problém se selektivním zdaněním bank nemá

Zahrnutí příjmů z dosud neschválené windfall tax do návrhu rozpočtu na příští rok kritizovala již dříve Národní rozpočtová rada [NRR]. Podle ní takový postup ve střednědobém horizontu může oslabit důvěryhodnost Česka na mezinárodních trzích.

–ČTK/DNA–

1 komentář

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here