Británii povede bývalý ministr financí Rishi Sunak

762
Rishi_Sunak
Foto: Conservative and Unionist Party

Britská Konzervativní strana potvrdila [24.10.] někdejšího ministra financí Rishiho Sunaka jako svého nového lídra. Ten se stane premiérem. Rishi Sunak patří k zastáncům současného britského ministra financí Jeremy Hunta. 

V čele země Rishi Sunak nahradí dosavadní premiérku Liz Trussovou. Ta ho letos na počátku září předstihla v obdobné volbě do čela konzervativců. Ve funkci nakonec Trussová setrvala pouhých 36 dnů.

„Spojené království je skvělá země, čelíme ale hluboké ekonomické krizi. […] Proto kandiduji na post vůdce Konzervativní strany a vašeho příštího premiéra,” uvedl Sunak, když oznamoval kandidaturu s tím, že jeho cílem je zlepšit stav hospodářství země a sjednotit Konzervativní stranu.

Na informaci o jeho zvolení dnes reagovala britská libra posílením [viz graf níže]. Ta přitom vůči dolaru minulý měsíc propadla na minimum. Posílily i britské akcie.

[Zdroj: xStation5]

Trussová ve funkci skončila poté, kdy nedokázala zemi naordinovat jednoznačné ekonomické reformy. Což se projevilo v jejím rychlém střídání ministrů financí. Nejdříve sázela na plán ministra Kwasiho Kwartenga, který ale rychle sklidil mnoho kritiky. Kwartenga obratem nahradila Jeremy Huntem. Hunt přitom podporoval v jejím souboji o funkci lídra Konzervativní strany a premiéra právě Rishiho Sunaka.

„Rishi Sunak je považován za člověka, který má přece jen bezpečnější pár rukou než jeho předchůdkyně. A jeho neustálé varování před katastrofálními důsledky hospodářské politiky Liz Truss se navíc ukázalo jako správné,“ okomentoval novinku pro FinTag.cz Nigel Green z britské poradenské společnosti deVere Group.

Johnson, Sunak, Zahawi, Hunt a jiní

Nyní se Rishi Sunak posouvá na pozici premiéra země. Novým šéfem strany by se mohl stát již v úterý [25.10.]. V době, kdy zemi vedl Boris Johnson, patřil k těm ministrům, kteří rezignovali po sérií skandálů, které Johnsona, ale i jeho vládu provázely.

Bývalý britský premiér Boris Johnson v aktuální volbě na lídra Konzervativní strany nekandidoval. Byť se o jeho návratu spekulovalo. Johnson ale uvedl, že by jeho kandidatura nebyla správným krokem, ačkoliv měl dostatečnou podporu poslanců.

Jediným uchazečem, který měl veřejnou podporu 100 poslanců, která je nezbytná, tak zůstal Rishi Sunak. Deník The Sunday Telegraph uvedl, že Sunaka podpořil i bývalý ministr financí Nadhim Zahawi nebo aktuální ministr financí a někdejší ministr zahraničí a zdravotnictví Jeremy Hunt.

„Boris Johnson se zasadil o brexit a velké rozšíření vakcín. Vedl naši zemi přes nejtěžší výzvy, kterým jsme kdy čelili, a pak se postavil Putinovi a jeho barbarské válce na Ukrajině. Za to mu budeme vždy vděční,” napsal Sunak na Twitteru.

„Přestože se rozhodl znovu nekandidovat na premiéra, pevně doufám, že bude i nadále přispívat k veřejnému životu doma i v zahraničí,” dodal.

Svou kandidaturu v aktuálním klání o lídra Konzervativní strany jako první oficiálně oznámila Penny Mordauntová. Ta měla v současném kabinetu na starosti koordinaci vládní agendy v dolní sněmovně. Mordauntová se ale dočkala veřejné podpory jen od  dvou desítek poslanců.

Rishi Sunak a co od nej čekat v ekonomice

Podle pozorovatelů lze od nového britského premiéra čekat podporu nového ministra financí Hunta. Ten přitom již v prvních dnech po svém jmenování promluvil jasnou řečí.

„Některé daně vzrostou, zatímco některé vládní výdaje budou muset klesnout,“ uvedl konzervativec Hunt, který je čtvrtý britský ministr financí za poslední čtyři měsíce.

O nutnosti zvednout daně a osekat výdaje státu, Jeremy Hunt promluvil v BBC okamžitě po jmenování do funkce. To navzdory tomu, že jeho předchůdce Kwasi Kwarteng za podpory premiérky Liz Trussové o několik dnů dříve nabízel docela jinou cestu a sice snížením daní a rychlým hospodářským růstem. Hunt o plánu svého předchůdce hovořil spíše s lítostí. Špatný podle něj nebyl, jenom předběhl dobu.

Zvýšíme daně a snížíme výdaje, říká britský ministr Hunt

Hunt dále řekl, že „obtížná rozhodnutí, která vláda musí udělat, i udělá”. Připustil škrty ve zdravotnictví, odmítl ale vyloučit další navyšování výdajů na armádu. Co se týče daňových změn, které prosazoval jeho předchůdce spolu s britskou premiérkou Trussovou, za hlavní chybu označil návrh na snížení daně pro bohaté. Když, jak uvedl, „oběti nyní musí přinést všichni.“

„Požádám všechna ministerstva, aby našla úspory i cesty, jak efektivněji hospodařit s veřejnými financemi,“ upřesnil Hunt.

Na otázku, proč se rozhodl přijmout funkci ministra financí v době, kdy je právě kvůli ekonomice ohrožena pozice samotné premiérky Liz Trussové, pak řekl: „Vzal jsem tuhle práci, protože i přes všechna ta těžká rozhodnutí, která nás čekají, mám dlouhodobě v naší zemi neuvěřitelnou důvěru.“

–DNA/ČTK–

1 komentář

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here