Obce a města se hlásí o svůj podíl na windfall tax

323
obce
Foto: Redakce FinTag.cz

Poslanci v rámci jednání o dani z neočekávaných příjmů posuzují i návrh Svazu měst a obcí ČR [SMO ČR]. Svaz upozorňuje, že municipality mají ze zákona nárok na podíl z daně. Ministerstvo financí ČR města a obce ale obešlo.

„Jako zákonní příjemci rozpočtového určení daní byly města a obce z podílu na inkasu nesystémově vyňaty,“ stojí v prohlášení SMO ČR. Podle něj mají obce a města právo na „spravedlivý podíl“ z inkasa daně ve výši 25,84 procenta.

Ministr financí Zbyněk Stanjura [ODS] avšak argumentuje, že inkaso z daně vláda použije na podporu domácností a firem v oblasti drahých energií. Ministerstvo počítá, že z daně získá až 85 miliard korun. Inkaso z této daně, jak ukazují zkušenosti z ostatních zemí, ale bývá nižší, než si politici představují.

Analýza: Fialova vláda se vydala šlépějemi bolševiků

Podle předsedy SMO ČR Františka Lukla i přesto, že jsou municipality dobrými hospodáři a finanční hospodaření této části veřejných rozpočtů vykazuje v čase stabilitu, je nezbytné, aby obce a města participovaly na výnosu z daně z neočekávaných zisků.

„Poslední dva roky byly a jsou pro naše samosprávy velice těžké. Intenzivně se zabýváme dopady covidové a nově uprchlické krize. Vysoké ceny energií i vysoká inflace postihují naše rozpočty,“ říká Lukl s tím, že jmenované negativní faktory mohou paralyzovat činnosti územních samospráv.

Předseda Komory obcí a místopředseda SMO ČR Pavel Drahovzal zdůrazňuje, že už v příštích měsících se začnou schvalovat obecní rozpočty. Nároky na ně jsou podle něj stále vyšší.

„Musíme nadále finančně krýt provoz základního a mateřského školství. Musíme podporovat spolky, sportovní kluby a kulturní organizace, které balancují nad propastí a neví, jak přežijí následující rok a jak zvládnou zaplatit ze svého rozpočtu vysoké ceny energií,“ vyjmenovává.

Obce a města oslovily dopisem poslance

Zástupci SMO ČR již oslovili dopisem všechny poslance. V něm je žádají o prosazení a podporu 25,84 procenta na inkasu daně z neočekávaných zisků pro města a obce.

„Poslanci v těchto dnech rozhodují o bytí a nebytí úrovně další existence komunitního života, života spolkového či života sportovních oddílů. Věříme v jejich zodpovědnost i povinnost vůči svým voličům, vůči městům a obcím, kde žijí,“ tvrdí předseda Komory měst a další místopředseda SMO ČR Vlastimil Picek.

Masivní odliv dividend zválcoval český běžný účet

Svaz zároveň s žádostí oslovil všechny samosprávy, aby apelovaly na své poslance. Podle Lukla Svaz nikterak nepolitikaří, ale jedná v zájmu rozvoje České republiky napříč politickým spektrem.

Za municipality se postavila bývalá ministryně financí Alena Schillerová [ANO]. Podle ní by se vláda měla s obcemi a městy podělit o inkaso z daně z mimořádných zisků. Koalice se ale zatím nedokázala shodnout na konečných parametrech daně.

„Je to chaos a parodie v přímém přenosu,” uvedla Schillerová.

Skutečnost je, že MF ČR v návrhu státního rozpočtu, který dnes [26.10.] v prvním čtení projednává Sněmovna, již počítá s příjmem z daně z mimořádných zisků. A to přesto, že daň nemá legislativní oporu. A více než diskutabilní je i to, kolik vláda z této daně dokáže skutečně vybrat.

Windfall tax i komunikace daně je problém

Zavedení windfall tax a její parametry kritizují dotčené firmy i nezávislí ekonomové a zejména pak investoři do firem, kterých se daň dotýká.

„Ta windfall tax je vůbec otevření Pandořiny skříňky. Totiž, to klidně po této vládě může přijít nějaká vláda populistů, která si jen ukáže prstem a mimořádně zdaní každého, kdo ji napadne. A řekne, vždyť ta vláda před námi to také udělala,“ uvedl na nedávné konferenci společnosti XTB známý investor Jaroslav Šura.

Vláda jedná neprofesionálně, připustil poradce Síkely

Argumentoval tím, že například z ČEZu si vláda stejné peníze, které dostane z mimořádné daně, může vzít ve formě dividendy. Nepoškodí tím ČEZ a ani jeho drobné investory, spoluvlastníky ČEZu. Docela pak odmítá argument současné vlády o nutnosti kvůli válce na Ukrajině a drahým energiím zdanit daní z neočekávaných zisků banky.

„Ať rovnou vláda řekne, že banky mají dost peněz a jsou bohaté. A tak jim pojďme ty jejich peníze prostě sebrat. Tomu rozumím, ale ať to vláda nesvaluje na válku,“ řekl.

–DNA–

1 komentář

  1. Krásná situace pro ty, kteří nezažili socialismus a občas je napadají extrémně levicové myšlenky, na které už ani nereaguji, jako že třeba veškerá výroba a distribuce energií by měla být stoprocentně v rukou státu a také jím plně řízena. Dobře si článek přečtěte. Řízení státu ze zákona svěřujeme politikům a ti, aby byli příště zvoleni, tak by stejně jako v nadpise tohoto článku jen natahovali ruky se slovy, dej musíme něco pro lidi udělat. Jako dříve Babiš, tu levný vlak pro důchodce, jindy levné cestování pro studenty do sklípku a podobně. Nakonec i s dnešní vládou to pokračuje na plné obrátky dál a ještě se to zrychluje. No a až by zdroje byly vyjedeny, jako to levou zadní zvládli komunisté a vyhlásilo by se razantní zvednutí cen, případně daní pro doplnění zdrojů, rozjela by se diskuze podobná, jako je v těchto dnech u půjčky vlády Ukrajincům. Takže pokud máte to štěstí, že ještě nemáte životní zkušenosti, na rozdíl ode mne, tak zde v energetické oblasti s přesahem do ekonomiky a politiky vidíte názornou ukázku, co tím socialismem myslím. V tomto případě však zaúřadoval Green dealismus a světe div se, z hlediska výsledku to dopadá navlas stejně. Nedostatek a životní úroveň letí dolů. Podstata je ovšem vždy stejná. Za nezájmů svých voličů zvolení politici dojdou velice rychle k nezvratnému závěru, jak to o oblibou říkali naši předkové, že když jim dal Bůh úřad, tak že jim dal také i rozum. A jejich voliči to jejich přesvědčení následně draze zaplatí. Dokonce i za dnešní situace měla nedávno v diskuzi jedna paní názor, že bychom neměli reptat a dát jim klid na práci!

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here