Převzetí Twitteru Muskem mění veřejnou debatu v USA

1683
Twitteru
Ilustrace: Pixabay.com

Americká politika a média fungují od pátku v “nové realitě”. Elon Musk, jedna z nejotevřenějších a nejkontroverznějších postav současného byznysu, se ujal role moderátora politické diskuse na Twitteru. Ostatně za něj dal přes bilion korun. 

A Musk o sobě dává vědět. Poté, kdy formálně převzal kontrolu nad Twitterem a vyhodil čtyři klíčové manažery, tweetoval: „Ptáček je volný“. Už jen tím vyvolal vlnu napětí, ale i úlevy v závislosti na různých politických sférách.

Američtí konzervativci, zvlášť pak pravicoví Trumpovci, chápou Muska jako spasitele, který osvobodil Twitter od toho, co považují za progresivisticky-liberální přístup. Od nynějška to bude Musk, kdo určí, co je povoleno a co zakázáno.

Nezávislost médií leží ve schopnosti říci ne, tvrdí Petr Masopust

Liberálové se obávají, co se stane s platformou klíčových informací bez dozoru. A mají i proč. Elon Musk totiž dlouhodobě žádá o znovuotevření twitterového účtu pro Donalda Trumpa. Byl to právě Twitter, na kterém Trump dříve představoval své záměry a názory.

„Domnívám se, že je to zemětřesení,“ uvedl Abhi Rahman, stratég Demokratů, který slíbil Trumpovi, že pokud bude v roce 2024 kandidovat, „bude šířit jakékoliv lži, které se vymyslí, o volbách, volebních mašinách atd.

Jeden z poradců, velký přispěvatel Demokratů, otevřeně avizoval „velké a strašné důsledky.“

„Kdybych měl dolar pokaždé, když se mě někdo zeptá, zda se Trump vrátí na Twitter, mohli bychom na Twitteru razit peníze,” uvedl Elon Musk, a kde jinde než na Twitteru.

Zatím se Trump na platformu ale nevrátil. Twitter na dotaz, zda byl Trump pozvaný zpět, neodpověděl. A Trumpův osobní účet [@realDonaldTrump] byl ještě včera v 17:00 „trvale zavřený“.

Přesto Trump v příspěvku na své vlastní platformě, Truth Social, napsal: „Jsem moc šťastný, že je Twitter nyní v rozumných rukou.“

A televizi Fox News sdělil: „Zůstávám na Truth. Mám ji raději a líbí se mi, jak funguje, mám rád Elona, ale na Truth zůstávám.“

Co dělá Musk jako nový vlastník Twitteru

Nové reality v USA si v článku ‘I think it’s an earthquake’: The political world reckons with a Musk-owned Twitter všímá bruselský list Politico. Ten vychází i v USA a vlastní ho americká společnost.

V článku Politico cituje George Farmera, šéfa Parleru, platformy nedávno prodané společnosti Ye, dříve známé jako Kanye West. Ten uvedl že Muskova akvizice ukázala, že jeho snaha udělat z Twitteru „svobodnou platformu“, ho vyšla na velké peníze. Měl na mysli 44 miliard dolarů [cca 1,09 bil. Kč], za něž Musk Twitter koupil.

Politico dále upozorňuje, že už minulý týden v pátek Musk tweetoval, že vytvoří „radu pro moderování obsahu“. A současně se zavázal, že „k žádnému vážnému rozhodnutí a znovuzřízení účtu nedojde, pokud tato rada nerozhodne.“

Mnoho sledovatelů Twitteru, jak levicově, tak pravicově naladěných, se nyní soustředilo na odchod Vijayi Gaddeové, hlavní právničky a strategické odbornice Twitteru. Musk jí totiž okamžitě vypověděl.

Nejdřív hrál Musk o Twitter. Teď si Twitter pohraje s Muskem

Gaddeová to nijak nekomentovala, na jejím Twitter bio už ale nestojí na seznamu společnosti.

A byla to právě Gaddeová, která se v posledních letech profilovala jako tvář svobodného projevu a moderátorka politiky obsahu. A právě ona rozčílila konzervativce za to, že Trumpovi „zavřela účet“ na Twitteru. Zároveň tím šla na ruku demokratům. Své rozhodnutí vysvětlila důležitostí „zachování občanskoprávní diskuse“.

„Odchod Gaddeové je katastrofa,“ říká spoluzakladatel neziskové organizace Accountable Tech Jesse Lehrich.

Podle něj Gaddeová platila za „morální kompas a jasnozřivého vůdce týmu“, který rozhodoval o všem. Zejména pak o dodržování zákona proti porušování lidských práv ze strany autoritativních režimů i o porušování integrity voleb a nenávistných projevů v USA. Některé skupiny na ochranu občanských práv v USA již vyjádřily znepokojení z načasování odvolání, které přišlo 11 dní před skončením jejího funkčního období.

„To však neznamená, že by to mělo být méně znepokojivé,“ uvedl šéf Anti-Defamation Leage Jonathan Greenblatt.

„Nechat Twitter bez někoho v této důležité funkci, kdy je ho nejvíc zapotřebí, je vskutku zarážející,“ dodal.

Musk ujišťuje: „Stránky se neutrhnou ze řetězu…”

Musk veřejnost ujišťuje, že nepodnikne žádné „velké“ změny ve společnosti před ustanovením zmíněné rady. Prohlásil, že si přeje méně pravidel o tom, co mohou lidé na platformě zveřejňovat a co nikoli. Techničtí odborníci tvrdí, že je nepravděpodobné, že by se moderační systém obsahu Twitteru rychle změnil, dokonce i bez přítomnosti bývalé šéfky.

„Není možné otočit a změnit tyto filtry na pětníku – je možné algoritmus vypnout, ale není možné ho přenastavit. To chvíli trvá,“ uvedla bývalá ředitelka styku s veřejností na Facebooku Katie Habarthová.

Podle ní nikdo nezvládne tak snadno změnit nastavené algoritmy, které odhalují a odstraňují zavádějící informace a projevy nenávisti. Podle listu Politico ale i tak americká veřejnost zaznamenala po ovládnutí Twitteru Muskem nové impulsy ve veřejné diskuzi. Network Contagion Research Institute například uvedl, že počty užívání rasistických urážek vzrostl už dvanáct hodin poté, kdy Musk Twitter koupil.

Sám Musk inzerentům slíbil, že se webová stránka „neutrhne ze řetězu“. Veřejným prostorem probleskly i zprávy o tom, že chce účast na síti zpoplatnit 20 americkými dolary ročně. To je cca 495 korun.

Nový vlastník Twitteru vzbudil pozornost Kongresu

„Pan Musk si nasadil ostruhy a já budu sledovat, zda společnost dodržuje své závazky zprostředkovávat slušný dialog bez dezinformací a osočování,“ uvedl republikán Jan Schakowsky, který předsedá Komisi pro energii a obchod chránící spotřebitele.

A také dodal: „Pan Musk má tento týden mnohé co dokazovat, protože Ministerstvo spravedlnosti otevřelo vyšetřování jeho dalšího podniku, Tesly.“

Musk nabídl řešení pro Ukrajinu a dostal za vyučenou

A to přesto, že v řádu hodin následujících po Muskově obchodu, svět MAGA [Make America Great Again, pozn. red.] nového vlastníka oslavoval jako zachránce „svobody slova“. Několik účtů spojených s MAGA vyzvalo Muska, aby odstranil „závěsy“, které, jak prohlašují, bránily uveřejňování příspěvků.

A Musk například v pátek na Twitteru zveřejnil, že si všiml stížnosti uživatele jménem „Catturd2“. A to kvůli tomu, že citoval Trumpa ve svém tweetu. Uživatel uvedl, že předpokládá, že teď bude jeho „ban“ odstraněný.

Vrátí se Trump na Twitter?

Největší změnou ovšem bude, pokud se na Twitter vrátí Donald Trump, který na něm měl 88 milionů sledovatelů. Podle Politico je to pro bývalého prezidenta dost komplikovaná záležitost. Trump totiž provozuje a je klíčovou postavou v Truth Social. Tu si zřídil rok poté, co Twitter uzavřel jeho účet. Platforma je přátelštější jeho názorům a podporovatelům, byť má menší sledovanost a slabší společenský dosah.

„V Trumpově světě mnoho lidí váhá, jestli se má, nebo nemá na Twitter vrátit. Je to podobné jako kdysi na Twitteru, protože reportéři sdílí jeho Truths. Proč by se tedy vracel zpět na Twitter? Převažuje názor, že to nemá zapotřebí,“ uvedla pod podmínkou anonymity osoba, která je s Trumpem v pravidelném kontaktu.

Na druhou stranu Trump jistě disponuje takovými prostředky, aby hravě zvládl „obhospodařit“ obě sítě.

„Zatím jsou to jen vyjádření Muska. Vraťte se ke mně, až se Donald Trump opět stane prezidentem,“ uvedl v rozhovoru pro Getter Ceo bývalý Trumpův poradce Jason Miller.

Pokud Elon Musk nevyhodí z firmy každého kodéra, každého inženýra a každého moderátora a nezačne úplně nanovo, politická diskriminace na Twitteru přežije. Je to v jeho kultuře pevně zakódováno,“ uvedl později.

Co říkají demokraté

Pro americké Demokraty nemohl nákup sítě Muskem přijít v horší okamžik. Republikáni příští měsíc pravděpodobně ovládnou Sněmovnu. A očekává se, že Trump se rozhodne opět ucházet o prezidentský úřad.

„V okamžiku, kdy bude zpět na Twitteru, ihned získá pozornost desítek milionů sledovatelů, každého novináře,“ říká texaský právník a podporovatel Demokratů Adam Loewy.

Ale to není vše. Elon Musk, který se popisuje jako „absolutní zastánce svobody slova“, neskrývá své politické pozadí. V květnu na Twitteru nazval Demokratickou stranu jako „stranu rozkolu a nenávisti.“

A Twitter, byť menší než ostatní platformy sociálních médií, je vlivným místem pro miliardáře ze SpaceX a Tesly, kde může svá slova pronášet. Bez ohledu na celkovou bázi uživatelů ji Pew Research Center odhaduje na asi čtvrtinu americké dospělé populace. Síť přitom sledují politici, stratégové kampaní, aktivisté, profesionálové ve svých oborech a co je možná nejdůležitější, i tisk a editoři. Inzerenti všeho druhu užívají platformu, aby otestovaly zprávy, které se později objeví v televizi.

Michal Achremenko

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here