Čína na týden zavřela fabriku na iPhone

681
Cina
Foto: Foxconn

Čína ve středu [2.11.] vyhlásila sedmidenní protipandemickou uzávěru ve městě, kde je největší světový závod na přístroje iPhone americké společnosti Apple. Továrna patří firmě Foxconn a nachází se ve městě Čeng-čou ve střední Číně.

Informaci přinesla agentura Reuters. Opatření se patrně odrazí na produkci nejnovějších přístrojů iPhone 14. Čínský výrobce elektromobilů Nio ohlásil, že kvůli protipandemickým uzávěrám pozastavil výrobu.

Podle oficiálního oznámení na sociální síti WeChat byla v ekonomické zóně letiště Čeng-čou pozastavena veřejná doprava a lidem vedení města doporučilo pracovat z domova. Místní úřady uvedly, že budou rázně potírat všechny druhy porušování předpisů. Oznámení neupřesňuje, jakým způsobem se opatření vztahují na společnost Foxconn.

Technologické akcie s výjimkou Apple nepotěšily

Místní továrna Foxconnu zaměstnává přibližně 330 000 lidí [některé zdroje uvádějí 200 000, pozn. red.] a vyrábí většinu nových telefonů iPhone. Obecně společnost produkuje 70 procent iPhonů dodávaných ve světě do obchodní sítě. Uzávěra přichází v tu nejméně vhodnou dobu. A sice krátce po uvedení iPhonu 14 na trh a před klíčovým nákupním obdobím Vánoc a nového lunárního roku.

V Čeng-čou žije asi deset milionů lidí a je hlavním městem provincie Che-nan ve střední Číně. Za úterý [1.11.] ohlásilo 358 nových nákaz koronavirem, o den dříve šlo o 95 případů.

Z továrny utíkají pracovníci

Politika nulové tolerance vůči šíření koronaviru dále tvrdě dopadá na běžné obyvatele Číny i na tamní podniky. Přísným nařízením podléhají všichni obyvatelé Číny. Což vyvolává potíže i v závodu Foxconn.

Záběry sdílené na čínských sociálních sítích a zpravodajem BBC Stephenem McDonellem ukazují, že pracovníci utíkají z areálu a vydávají se pěšky na dlouhé cesty zpět do svých domovských měst. To proto, aby je úřady nezachytily ve veřejné dopravě v době pandemických opatření.

Čína překvapila solidním růstem ve 3. čtvrtletí

Jeden 22letý dělník listu Financial Times [FT] řekl, že v ubytovnách, kde byl s kolegy držen, panoval naprostý chaos. Zaměstnanci také uvedli, že úřady okolí závodu na několik dnů uzavřely. Pracovníky s pozitivním testem držely v karanténě.

I Foxconn se tak snaží udržet si zaměstnance a zmírnit napětí v továrně poté, kdy si pracovníci stěžovali na přísné zacházení a protipandemická opatření. Několik zaměstnanců z továrny rovněž uteklo. Což firmu přimělo nabídnout štědré bonusy.

Čína a politika nulové tolerance

Poslední vlna koronavirové nákazy se objevila ve městě Che-fej začátkem října, kdy úřady vzápětí v různých obdobích uzavřely některé části města. Včetně čtvrti, kde fungují závody výrobce elektromobilů Nio. Jeho vedení přistoupilo na omezení výroby.

„Zpráva, že výrobu v továrnách společnosti Nio dočasně pozastavíme, je pravdivá. Dopadne to na výrobu i harmonogramy dodávek,” uvedl pro Reuters zástupce společnosti.

Čína pokračuje v politice nulové tolerance

Automobilka se v pondělí zákazníkům omluvila v prohlášení, v němž zveřejnila údaje o říjnovém odbytu. Uvedla, že pandemie a uzávěry výrobu citelně zasáhly. V říjnu firma na trhy dodala 10 059 vozidel, což je o 7,5 procenta méně než v září.

–ČTK/RED–

2 KOMENTÁŘE

  1. Už nejméně dva roky mě napadá jedna otázka. Když se jedná o virus, který se šíří přes kapénky, nejlépe v uzavřených místnostech, dnes v rámci šetření energiemi obzvlášť dobře v těch plynotěsně uzavřených, tak jak lze zajistit konec epidemie, než kompletním promořením obyvatelstva? Což byl ostatně odborný názor hned z počátku roku 2020. Stejně to tak totiž dopadne, ale ekonomické ztráty už nikdo nenahradí.

  2. Á, pan Fénix! Taháte z lidí rozumy? Co když tu jde o něco jiného? Lidi! Zachraňte Apple ekonomiku a udělejte na něj sbírku! Ať může pan Fénix klidně spát.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here