Afghánistán zvýšil produkci máku na opium o třetinu

1131
afghanistan
Foto: Pixabay.com

Pěstování máku na opium se v Afghánistánu zvýšilo za poslední rok skoro o třetinu. Tvrdí to zpráva Úřadu OSN proti drogám a zločinu [UNODC]. Afghánistán má rozvrácenou ekonomiku a jeho obyvatelé hladoví.

Afghánistán je největší světový pěstitel máku na opiát. Podle UNODC ceny máku na opium navíc významně stouply se zákazem jeho pěstování, který Tálibán vyhlásil letos v dubnu. Což ale nezabránilo jeho produkci. Příjmy pěstitelů se ve srovnání s rokem 2021 více než ztrojnásobily.

„Dvouměsíční odklad vymáhání zákazu umožnil dokončit letošní sklizeň,“ uvádí zástupci UNODC.

V roce 2022 afghánští zemědělci pěstovali podle jejich dat mák na opium na ploše 2 330 kilometrů čtverečních polí. To je pro srovnání polovina rozlohy Karlovarského kraje. V porovnání s rokem 2021 jde o nárůst o 32 procent a o třetí nejvyšší údaj od začátku soustavného monitoringu pěstování máku v zemi.

Mák na opium se pěstuje v tisícovkách tun

Tálibán letos v dubnu vydal zákaz pěstování máku na opium a v červnu zahájil kampaň, která má vést k jeho dodržování. Díky tomu se zákaz pěstování prakticky nedotkl letošní sklizně máku, která ale byla nižší než v roce 2021. Výnos na hektar totiž kvůli vážnému suchu meziročně klesl o zhruba čtvrtinu. Celková produkce skončila na 6 200 tunách.

Dubnový zákaz dopadl na průměrné ceny máku na opium. Ty se výrazně zvýšily a příjmy zemědělců se více než ztrojnásobily na 1,4 miliardy dolarů [cca 35 mld. Kč]. Tvořily 29 procent výkonu afghánského zemědělství.

Afghánistánu hrozí hladomor. Islámské státy mu chtějí pomoci

Podle UNODC nyní afghánští zemědělci stojí před rozhodnutím, zda mák na opium znova zasít či nikoliv. Mák se v zemi zasévá nejpozději v listopadu a sklizeň nastává v období od dubna do července.

Afghánistán nemá jinou možnost

Podle UNODC se rozsah plochy, na které zemědělci v Afghánistánu mák zasejí, odvine mimo jiné od toho, jaké záměry uvede Tálibán. Hnutí zemi ovládá zhruba rok.

Podle UNODC přísné vymáhání zákazu pěstování máku prohloubí chudobu na afghánském venkově. Tvrdí, že ti, kteří by ztratili příjem z pěstování máku na opium, by mohli začít vykonávat jiné nelegální činnosti. Například výrobu metamfetaminu.

Zahraniční pomoc v Afghánistánu dříve tvořila 75 % jeho příjmů

Pěstování máku na opium se v Afghánistánu soustředí především na jihu. Na samotnou provincii Hílmand připadá zhruba polovina polí, na kterých se rostlina pěstuje.

–ČTK/DNA–

4 KOMENTÁŘE

  1. No jo, no. Život něco stojí a žít se musí. Ale ať se tam spokojeně přízemně pinoží. Planetu, tu jim zachráníme my, z Evropy.

    • No, rostlo by tam kde co. Ale aby byl dostali z pole odpovídající „vývar“, tak na Řepku olejku jim nikdo dotace nedá, takže ověřený starý dobrý mák to jistí.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here