Řecko si ponechá podíl v přístavu Alexandrupoli

957
alexandropoli
Foto: HRADF

Řecko odvolalo privatizaci svého přístavu Alexandrupoli. Přístav zůstane ve vlastnictví státu jakožto aktivum, které je příliš cenné na to, aby se ho stát vzdal. Uvedl to řecký premiér Kyriakos Mitsotakis.

Město na severu Řecka, kde je plovoucí zásobník zemního plynu a jednotka pro zpětné zplynování, získalo na geopolitickém významu po vypuknutí války na Ukrajině.

„Vláda rozhodla, že za současných okolností má Alexandrupoli pro naši zemi velký strategický, geopolitický a energetický význam. A že by měl zůstat pod jurisdikcí řeckého státu,” řekl Mitsotakis.

Lodě s LNG do EU není kde vyložit. Terminály jsou plné

Alexandrupoli leží poblíž Bulharska a Turecka a podle Reuters má potenciál stát se energetickým uzlem pro střední Evropu. Využívá se i jako alternativní trasa pro přepravu vojenského materiálu NATO na jeho východní křídlo přes Rumunsko a Bulharsko.

O Alexandrupoli se zajímali hlavně Američané

Řecko počítalo, že za prodej podílu v přístavu získá zhruba 84 170 000 euro [cca 2 mld. Kč]. Loni vybralo čtyři investory, kterým povolilo účast na prodeji. Letos v září dostalo dvě závazné nabídky na převzetí 67procentního podílu v přístavu.

Nabídku zemi předal texaský investiční holding Quintana Infrastructure and Development prostřednictvím Liberty Port Holdings Single Member. A nabídku řecké vládě podala i společnost International Port Investments Alexandroupolis. To je společný podnik firem americké skupiny Black Summit Financial Group, belgické skupiny Euroports, singapurské skupiny EFA Group a řecké skupiny GEK Terna.

„Nejpravděpodobnější scénář je ten, že tendr se zruší. Souvisí to se zvýšením důležitosti role alexandrupoliského přístavu po ruské invazi na Ukrajinu,” řekl dříve Reuters zdroj z řecké privatizační agentury Hellenic Republic Asset Development Fund [HRADF].

Důvody souvisejí s geopolitickým vývojem v regionu, zmínil k tématu možného zrušení tendru i zdroj z vlády. Privatizační agentura bude o prodeji jednat tento čtvrtek. HRADF je přímá dceřiná společnost Hellenic Corporation of Assets and Participations. Využívá majetek Řecka ve správě a řídí implementaci rozvoje a privatizačního programu v zemi.

Pár slov o Αλεξανδρούπολη

Alexandrupoli [řecky Αλεξανδρούπολη] je přístavní město na severovýchodním pobřeží Egejského moře. Leží v řecké části Thrákie. Hlavní město prefektury je Evros. Přístav patří k nejdůležitějším dopravním uzlům Řecka. Kříží se v něm silniční, železniční, letecká i námořní doprava.

Rusko vyřešilo pojištění tankerů na přepravu ropy

Do roku 1920 se město nazývalo Dedeağaç [turecky], respektive Dedeagač [bulharsky Дедеагач]. V Alexandrupoli funguje i mezinárodní letiště Alexandroupolis International [AXD], které slouží převážně pro turistický ruch. V okolí města se totiž nachází mnoho rekreačních destinací.

–ČTK/DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here