ČEZ zvýšil provozní zisk ve 3. čtvrtletí o 88 procent

341
CEZ
Foto: Redakce FinTag.cz

30 miliard korun dosáhl v letošním 3. čtvrtletí provozní zisk skupiny ČEZ. Čistý zisk činil 18,7 miliardy korun. ČEZ tak navýšil celoroční výhled EBITDA na úroveň 115 až 125 miliard. Celoroční čistý zisk očekává mezi 65 až 75 miliardami korun.

Hlavními důvody úpravy výhledu hospodaření je vyšší zisk z obchodování s komoditami na zahraničních trzích a vyšší realizační ceny vyrobené elektřiny. Tomu odpovídají i výsledky. Za první tři čtvrtletí dosáhl ČEZ provozní zisk před odpisy [EBITDA] 89,3 miliardy korun. To je meziroční nárůst o 88 procent. Čistý zisk činil z celý rok 52,3 miliardy korun

„Meziroční růst reflektuje enormní růst cen komodit na velkoobchodních trzích, rekordní zisk z obchodování s komoditami na zahraničních trzích a také vysokou provozní spolehlivost elektráren v letošním roce,“ říká v tiskové zprávě mluvčí ČEZ Ladislav Kříž.

Provozní výnosy za první tři čtvrtletí dosáhly hodnoty 211,1 miliardy korun. To je meziroční nárůst o 35 procent. Rekordní výsledky ČEZ hlásil už v letošním prvním pololetí.

„Bezprecedentní růst EBITDA segmentu VÝROBA byl částečně snížen poklesem výsledků hospodaření segmentu PRODEJ, na který růst cen komodit dopadá naopak negativně. EBITDA společnosti ČEZ Prodej, která dodává elektřinu a plyn koncovým zákazníkům v ČR, meziročně klesla o 0,5 miliardy korun. Důvod je extrémní nárůst pořizovacích cen plynu a elektřiny v roce 2022, který byl částečně kompenzován dočasnými sezónními vlivy,“ upřesňuje Kříž.

Křetínského EPH se kvůli windfall tax stahuje z Česka

Maržové vklady, to je hotovost uložená dočasně u obchodních protistran jako kauce do doby vypořádání kontraktu, přesáhly v srpnu 195 miliard korun. A to v důsledku extrémního výkyvu tržních cen elektřiny až k hranici 1000 EUR/MWh.

„K 31.10. činily maržové vklady ČEZ celkem 116 miliard korun,“ říká člen představenstva a ředitel divize finance Martin Novák.

Ministerstvo financí ČR schválilo pro ČEZ na maržové náklady půjčku zhruba tři miliardy eur [cca 74 mld. Kč].

Stát může být spokojen

Podle generálního ředitele ČEZu Daniela Beneše aktuální predikce celoročního zisku indikuje rekordní dividendu pro akcionáře. V případě stanovení dividendy na horní hranici intervalu platné dividendové politiky rozdělí skupina mezi akcionáře 52 až 60 miliard korun.

„Pro majoritního akcionáře Českou republiku by to znamenalo příjem 36 až 42 miliard korun, které může využít na pomoc domácnostem a firmám s vysokými cenami energií,“ upřesnil Beneš s tím, že 1. listopadu 2022 ČEZ zahájil výplatu dividend za rok 2021 ve výši 25,8 miliardy korun.

Poslanci „pozměňovákem“ schválili windfall tax

Beneš se dále pochlubil, že společnost ČEZ již od 8. září využívá první evropský LNG terminál spuštěný od invaze na Ukrajinu. Ten, jak zdůrazňuje, zprovoznili za rekordních šest měsíců. Beneš tvrdí, že terminál v nizozemském přístavu Eemshaven zpracuje zkapalněný zemní plyn odpovídající roční spotřebě plynu pro celou Českou republiku.

„Z toho ČEZ má smlouvu na více jak 1/3 kapacity na pět let a zároveň zajistil smlouvy na konverzi LNG na zemní plyn a přepravní trasy zemního plynu z Nizozemska do Česka. Jde o zásadní krok pro energetickou bezpečnost ČR, nezávislost na Rusku a důležitou pojistku pro případ omezení dodávek plynu z jiných zdrojů,“ doplnil Beneš.

EU zvyšuje dovoz ruského LNG. Vyplácí se jí to

Aktuálně se již plyn z terminálu používá i pro dodávky do ČR. Zástupci ČEZu přitom již nezmiňují náklady na pořízení tohoto plynu. Například americký LNG se do Evropy dováží i za čtyřnásobně vyšší ceny, než se prodává na trhu v USA.

ČEZ a jaderná energetika a OZE

Skupina ČEZ uvedla, že nadále pokračuje v realizaci opatření směřujících k co největší energetické soběstačnosti a bezpečnosti Česka. V oblasti bezemisní jaderné energetiky zvyšuje bezpečnost a efektivitu jaderných zdrojů s cílem vyrábět přes 32 TWh bezemisní elektřiny ročně. Zástupci společnosti zopakovali, že zajistili dodávky jaderného paliva pro Temelín z neruských zdrojů. A pokračují v přípravě výstavby nového bloku Jaderné elektrárny Dukovany. Předpokládají, že nabídky dostanou do konce listopadu.

ČEZ změnil dodavatele jaderného paliva pro JE Temelín

„Dále urychlujeme program malých modulárních reaktorů. První malý modulární reaktor by mohl vzniknout v areálu JE Temelín již v roce 2032. V oblasti obnovitelných zdrojů [OZE] urychlujeme výstavbu nových zdrojů s cílem zprovoznění výkonu 6 000 MW do roku 2030. A navíc navyšujeme počty instalací fotovoltaických elektráren pro zákazníky ČEZ Prodej a ČEZ ESCO,“ doplnil Ladislav Kříž.

Čeká nás boom obnovitelných zdrojů, říká Kamil Čermák

Výroba z jaderných zdrojů ČEZu dosáhla za první tři čtvrtletí výše 22,6 TWh a meziročně vzrostla o tři procenta. Výroba ze současných obnovitelných zdrojů meziročně klesla o 15 procent. A to, jak uvedli zástupci firmy, kvůli podprůměrným hydrometeorologickým podmínkám a kvůli odstávce elektrárny v Poříčí spalující biomasu. Výroba z uhelných zdrojů dosáhla úrovně 11,6 TWh. Meziročně vzrostla o pět procent. Produkce z plynu naopak za první tři čtvrtletí meziročně klesla o 28 procenta. A to v důsledku nižší výroby elektřiny v paroplynové elektrárně Počerady.

Jak si stála spotřeba energií

Spotřeba elektřiny na distribučním území společnosti ČEZ Distribuce ve 3. čtvrtletí meziročně klesla o čtyři procenta. Klimaticky a kalendářně přepočtena pak o tři procenta. Spotřeba u velkých podniků klesla o dvě procenta. Spotřeba domácností klesla o deset procent. To podle Kříže hlavně v důsledku teplého počasí počátkem roku a také v souvislosti s covidem. V roce 2021 pracovalo více zaměstnanců z domova.

–DNA–

1 komentář

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here