Inflace v říjnu v ČR klesla z 18 procent na 15,1 procenta

414
inflace_v_rijnu
Foto: Pixabay.com

Inflace v říjnu v Česku meziročně vzrostla o 15,1 procenta. To je ale o 2,9 procentního bodu méně než v září. Aktuální pokles tempa růstu inflace je vůbec prvním od prosince roku 2020. Uvedl to Český statistický úřad [ČSÚ].

Ten dále uvedl, že inflace v Česku v meziměsíčním srovnání klesla o 1,4 procenta. Největší vliv na vývoj inflace v říjnu měla vládní úsporná opatření pro domácnosti ve formě příspěvku na energie.

„Díky promítnutí Úsporného tarifu do cen elektřiny a nulovému poplatku za podporované zdroje energie se ceny proti září snížily o 1,4 procenta,” uvedla vedoucí oddělení statistiky spotřebitelských cen ČSÚ Pavla Šedivá.

Cena elektřiny tak ve výsledku meziměsíčně klesla v průměru o 53,9 procenta. Proti nižším cenám elektřiny ale naopak působilo meziměsíční zdražení dalších energií – plynu [+2,7 %], tuhých paliv [+8,4 %] a tepla a teplé vody [+3,1 %]. Významně vzrostly ceny potravin a pohonných hmot.

„Potraviny zdražily v průměru o tři procenta, po předchozím růstu o 0,2 procenta. Ceny pohonných hmot byly meziměsíčně vyšší o 4,9 procenta, zatímco v září o čtyři procenta klesly,” doplňuje analytik Komerční banky Martin Gürtler.

Vliv na růst cen měl podle něj obnovený růst ceny surové ropy na světových trzích i opětovné zvýšení spotřební daně z benzinu.

Inflace v říjnu meziměsíčně

Meziměsíčně klesly spotřebitelské ceny v říjnu o 1,4 procenta. Meziměsíční pokles cen v oddíle bydlení způsobily, jak už bylo řečeno, nižší ceny elektřiny o 53,9 procenta. V oddíle potraviny a nealkoholické nápoje se zvýšily ceny o tři procenta. Ceny rostly hlavně u následujících položek:

  • Zelenina: +9,6 %.
  • Cukr: +54,3 %.
  • Vajec: +27,0 %.
  • Pekárenské výrobky a obiloviny: +3,1 %.
  • Drůbež: +2,5 %.
  • Vepřové maso: +2,8 %.
  • Sýry a tvarohy: +2,0 %.
  • Máslo: +4,5 %.

U dopravy vzrostly po dvouměsíčním poklesu ceny pohonných hmot a olejů o 4,9 procenta. V oddíle odívání a obuv byly vyšší ceny oděvů o 3,6 procenta a obuvi o 4,5 procenta. Ceny zboží meziměsíčně úhrnem klesly o 2,8 procenta. Ceny služeb stouply o 0,7 procenta.

„V aktuálním poklesu inflace zaúřadovaly ceny energií. Inflace ale zůstává stále vysoká, dvouciferná. Vidíme růst cen napříč jednotlivými položkami spotřebního koše. […] Myslím si, že v dalších dvou měsících uvidíme ještě nějaký mírný nárůst. Zejména kvůli cenám potravin,” okomentoval v České televizi aktuální data hlavní ekonom Generali Investments Radomír Jáč.

Mají důchodci důvod se bít o vejce za 3,33 Kč?

Doplnil, že domácnosti již několik měsíců za sebou kvůli inflaci omezují své výdaje: Spotřeba klesá a ovlivní to i vánoční nákupy. Podle našeho průzkumu plánuje 60 procent respondentů omezit nákupy. Mnoho lidí plánuje i omezení zimních dovolených.”

Inflace v Česku se podle něj pod úroveň deseti procent vrátí nejspíše na jaře příštího roku, ve druhém čtvrtletí.

Spotřebitelské ceny meziročně

Meziročně vzrostly spotřebitelské ceny v říjnu o 15,1 procenta. Což bylo o 2,9 procentního bodu méně než v září. Toto zpomalení meziročního cenového růstu, jak už bylo uvedeno, způsobily hlavně ceny v oddíle bydlení, kde ceny elektřiny klesly o 38,2 procenta. Ještě v září rostly o 37,8 procenta.

Zdražují i potraviny. Ceny pekárenských výrobků, obilovin meziročně stouply v říjnu o 29,1 procenta. A rostly ceny i dalších položek:

  • Maso: +26,6 % [v září o 23,6 %].
  • Vejce: +52,8 % [v září o 23,3 %].
  • Ovoce: +7,6 % [v září o 2,9 %].
  • Zelenina:+24,4 % [v září o 12,2 %].
  • Cukr: +105,4 % [ září o 33,8 %].

Meziročně zdražila mouka [+53,3 %]. Zdražil chleba [+35,5 %], drůbeží maso [+42,3 %], polotučné trvanlivé mléko [+38,1 %] i oleje a tuky [+50,4 %]. V dopravě stouply ceny pohonných hmot a olejů o 21,7 procenta. Ve stravování a ubytování zdražily stravovací služby o 26,6 procenta.

Náklady vlastnického bydlení [imputované nájemné] se zvýšily o 14,0 procenta [v září o 16,4 %] zejména kvůli růstu cen stavebních materiálů. Vzrostly ceny stavebních prací a ceny nových bytů pro vlastní bydlení.

Úhrnný index spotřebitelských cen bez započtení nákladů vlastnického bydlení činil 115,1 procenta. Ceny zboží v říjnu meziročně v Česku úhrnem vzrostly o 16 procent a ceny služeb o 13,4 procenta.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here