V EU se teď chystá deset nových jaderných bloků

3442
reaktory
Foto: Redakce FinTag.cz

V nadcházejících desetiletích chce sedm evropských zemí postavit celkem 20 nových jaderných bloků. Aktuálně jsou v Evropě ve výstavbě tři jaderné bloky a dalších sedm projektů se připravuje.

Na Evropském jaderném fóru v Praze informaci tento týden uvedla eurokomisařka pro energetiku Kadri Simsonová. Podle údajů skupiny ČEZ z jaderných elektráren pochází přibližně jedna třetina vyrobené elektřiny v Evropě. V rámci celé Evropy se jaderné elektrárny staví v Bělorusku, Francii, v Rusku, Slovensku a Velké Británii. Výstavba se připravuje v Bulharsku, České republice, Finsku, Litvě, Maďarsku, Polsku, Rumunsku, Rusku, Spojeném království, Turecku a na Ukrajině.

Polsko uzavřelo smlouvu o další jaderné elektrárně

Kadri Simsonová na fóru dále řekla, že pro zachování současné kapacity jaderných zdrojů v Evropské unii budou v příštích dekádách potřeba investice v objemu 350 až 450 miliard eur [cca 8,5 až 11 bil. Kč]. Bez investic podle jejích slov unijní země v brzké době zavřou většinu nyní provozovaných jaderných elektráren.

„Bez investování neuspějeme při snaze zajistit jadernou energetiku připravenou na budoucnost. Dnes je průměrný věk evropské jaderné flotily vyšší než 30 let,” řekla.

Dodala, že v té době budou právě jaderné zdroje nejvíc potřeba kvůli zajištění stabilních dodávek elektřiny při postupném přechodu Evropy na obnovitelné zdroje energie. Jaderná energie podle ní v letech 2030 až 2050 pokryje 15 až 16 procent veškeré výroby elektřiny v EU.

Jaderná energetika v Česku

Česká vláda připravuje stavbu nového jaderného bloku v Dukovanech [JED]. Součástí zakázky je nezávazná opce na rozšíření jaderné elektrárny Temelín. Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR [MPO ČR] již udělilo stoprocentní dceřiné společnosti skupiny ČEZ Elektrárně Dukovany II [EDU II] souhlas se zahájením tendru na výstavbu nového bloku v JED. To v praxi značí přizvání uchazečů o zakázku do tendru. Jimi jsou:

  • Électricité de France / Francie
  • Korea Hydro and Nuclear Power Company / Jižní Korea
  • Westinghouse Electric Company LLC / USA

Výše uvedené uchazeče prověřilo podle usnesení vlády MPO ČR spolu s Ministerstvem vnitra ČR ve spolupráci jím řízených skupin zpravodajských služeb. Z možnosti účastnit se tendru s ohledem na bezpečnostní rizika stát již dříve vyloučil ruské a čínské společnosti.

Tendr na blok v JED zahrnuje i poptávku na další bloky

Podle premiéra Petra Fialy [ODS], který se Evropského jaderného fóra v Praze také účastnil, jsou další cestou k efektivní jaderné energetice sériově vyráběné malé modulární reaktory.

„Mají šanci překonat nevýhody velkých elektráren, které se staví na míru v každé lokalitě. Což je i mimořádně nákladné,” konstatoval a dodal: „Mají potenciál zajistit stabilní a čistou energii. Mohou být základem renesance celé jaderné energetiky.“

Česko plánuje spuštění prvního takového reaktoru na začátku 30. let. Nyní podle Fialy není jiná možnost, než malé reaktory stavět i v místech, kde už stojí velké elektrárny. Dále je podle něj nutné, aby malé reaktory fungovaly podle společné legislativy.

Rolls-Royce a další firmy již vyvíjejí malé jaderné elektrárny

Význam jaderné energetiky na fóru podtrhl i slovenský premiér Eduard Heger [OĽaNO]: „Velké objemy elektřiny umíme dodat za stabilní a přijatelné ceny.“

Přínos podle něj mají i v teplárenství. Odpadní teplo z jaderných bloků se dá totiž využívat k vytápění měst. Podle něj by bylo vhodné zkrátit povolovací procesy, což by rozšíření nových zdrojů usnadnilo.

„Zdroje, které máme, musíme co nejdéle udržet v provozu při zabezpečení maximální bezpečnosti,” uvedl.

Praxe ve světě podle něj ukazuje, že je možné zajistit bezpečný provoz jaderných reaktorů až 80 let.

Závislost na ruském jaderném palivu

Eurokomisařka Simsonová v Praze upozornila, že část nyní provozovaných reaktorů v EU využívá ruské jaderné palivo. Mnohé elektrárny jsou navíc závislé na ruských dodávkách i při údržbě. Také Česko nakupuje jaderné palivo pro své elektrárny od ruské společnosti Tvel. ČEZ už nově ale uzavřel kontrakt s americkou společností Westinghouse a francouzskou firmou Framatome na dodávky palivových souborů pro jadernou elektrárnu Temelín.

ČEZ změnil dodavatele jaderného paliva pro JE Temelín

Podle premiéra Fialy se Evropa nachází v energetické krizi spojené s geopolitickým tlakem, jaký desítky let nezažila. Přímým viníkem je podle něj Rusko. Nepřímo si za to region může i tím, že podcenil svoji energetickou bezpečnost.

„Ani Evropská unie, ani žádný evropský stát si nemůže dovolit, aby byl do budoucna závislý na jakékoli třetí straně. Naším hlavním cílem se musí stát evropská energetická suverenita,” řekl s dodatkem, že cílem jsou i co nejčistší zdroje energie.

Zároveň dodal, že předpoklady pro solární, větrnou, vodní nebo třeba geotermální energii nejsou v Česku zdaleka tak ideální, jako v některých jiných zemích. Proto považuje za zásadní právě kombinaci obnovitelných zdrojů a jádra.

–ČTK/DNA–

1 komentář

  1. V článku stojí:”Podle premiéra Fialy se Evropa nachází v energetické krizi spojené s geopolitickým tlakem, jaký desítky let nezažila. Přímým viníkem je podle něj Rusko.” Obvykle nerad někoho osočuji, ale opravdu vidím jen dvě možnosti. Už si umetá cestičku do bruselských struktur, pak je logicky chytrý, ve smyslu mazaný. Nebo na něj sedí název filmu z roku 1994 “Ještě větší blbec, než jsme doufali”. To, že se vytvořil výhradní dodavatel plynu do Evropy, to nám nařídilo Rusko? To, že se ve všeobecnosti bez odpovídající náhrady vysoce emisní zdroje energie buď z ekonomických důvodů (povolenky), či dokonce z politických důvodů odstavují, to nařídilo Rusko? To, že nedostatek elektrické energie a její vysokou cenu budeme v Evropě řešit masívní výrobou elektromobilů se současným politickým zákazem spalovacích motorů, tak to vymyslelo, nařídilo a kontroluje, že se tak děje, také Rusko? To, že Francouzi s výhledem na zelený ráj na zemi dlouhodobě neinvestovali do údržby JE odpovídající prostředky a v době, kdy měly jet na plný výkon, jich polovina byla z technických důvodů dočasně odstavena, tak to také zařídili ruští špióni? Takže opět viník Rusko? Lidi, to byste nevěřili, protože s hodně lidmi mluvím, jak vysoké procento tuto oficiální dezinformaci o viníkovi evropského energetického marasmu papouškuje. A dost ti mladí, kteří se o politiku moc nezajímají. Ti hodně staří, kteří si ještě dobře pamatují jak prožívali za komárů uhelné prázdniny, jak v podnicích kvůli nedostatku elektrické energie často s výrobou třeba i hodinu stáli, kteří si pamatují, když si na vesnici objednávali uhlí, tak jak množství bylo na příděl, nešlo si totiž objednat kolik kdo chtěl, tak ti naštěstí souvislosti výrazne lépe chápou. A hned tak na něco nenaletí, protože si mohou tehdejší a současnou situaci v energetice porovnat.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here