Obrana podepsala kontrakt na dodávku čtyř L-39NG

2104
L-39NG
L-39NG / Foto: Aero Vodochody Aerospace

Zástupci společností AERO Vodochody Aerospace a státního podniku Lom Praha včera [14.11.] podepsali na Ministerstvu obrany ČR smlouvu o dodávce čtyř proudových letounů L-39NG. Součástí smlouvy je opce na dodávku dalších strojů.

Letouny poslouží pro základní a pokročilý výcvik pilotů Vzdušných sil Armády České republiky [AČR]. Součástí smlouvy je pozáruční podpora a vybavení. Smlouva stanoví, že první letadlo Aero Vodochody dodá nejpozději do 28 měsíců od počátku její účinnosti. Součástí kontraktu je opce na dodávku dalších čtyř letounů.

„Výborné zkušenosti a pozitivní zpětná vazba od domácích uživatelů jsou vždy tou nejlepší referencí pro každého výrobce. Proto je státní podnik Lom Praha pro nás velmi důležitý zákazník. Velice si ceníme toho, že piloti Armády České republiky budou pokračovat ve výcviku na našich letounech L-39NG v Centru leteckého výcviku, který provozuje Lom Praha,“ uvedl prezident společnosti Aero Vodochody Viktor Sotona.

Aero Vodochody nově povede Viktor Sotona z Ery Omnipolu

Kromě letounů Aero Vodochody dodá speciální a výškovou výstroj a prostředky pro přežití. Kontrakt zahrnuje také úvodní výcvik pilotů a pozemního personálu, pozemní vybavení, počáteční sady náhradních dílů, spotřební materiál, systémy pro plánování a rozbor letů a pozemní výcvikový systém.

Proč si AČR letouny pořizuje

„Důvodem pořízení L-39NG je zajištění kontinuity výcviku pilotů taktického letectva na podzvukových strojích ve výcvikovém centru státního podniku. Stávajícím Albatrosům L-39C, které provozuje Centrum leteckého výcviku Lom Praha již osmnáct let končí technická životnost,“ vysvětlil ředitel státního podniku Lom Praha Jiří Protiva.

Pořízením nových letounů podle něj český stát zároveň vyjadřuje podporu českému obrannému průmyslu. Mezi hlavní české dodavatele pro cvičný letoun L-39NG patří firmy První brněnská strojírna Velká Bíteš, Jihlavan, Mikrotechna Praha, Speel Praha, Mesit, Primapol-Metal-Spot, Aircraft Industries, Charvat Group, Quittner & Schimek, Jihostroj, Technometra Český Brod, Rubena, VR Group, LPP, AEV spol. s r.o. nebo Compo Tech Plus.

Ministerstvo obrany poptalo cenu F-35 Lightning II

Zřizovatelem státního podniku Lom Praha je Ministerstvo obrany ČR [MO ČR]. První náměstek ministryně obrany František Šulc řekl, že je rád, že dodávka nových letounů zajistí plnohodnotné pokračování taktického výcviku pilotů AČR. Upřesnil, že pořizované letouny primárně poslouží pilotům armádních vzdušných sil. Avšak AČR s letouny počítá i pro výcvik pilotů dalších zemí v programu NATO Flight Training Europe [NFTE]. Centrum leteckého výcviku v Pardubicích totiž jako jedno z prvních dvou získalo certifikaci schválených kampusů v Evropě.

L-39NG už mají typovou certifikaci bez omezení

Nejnověji vyvinutý podzvukový proudový letoun L-39NG nové generace legendárního cvičného letounu Albatros získal letos typovou certifikaci bez omezení. Český výrobce jej tak může prodávat do celého světa. Mezi nejvýznamnější zákazníky firmy patří právě státní podnik Lom Praha, který zajišťuje výcvik pilotů pro českou armádu. Aero uzavřelo i několik dalších kontraktů a o dalších se jedná. Patří k nim předběžná dohoda o dodávkách letounů do Nigérie.

Modernizované Albatrosy letěly do Nigérie pět dnů

L-39NG plní roli lehkého bitevníku a jednotného letounu pro plnohodnotný výcvik pilotů vzdušných sil. Využívá moderní technologie výroby a vybavení. Avionika letounu je připravena pro výcvik budoucích pilotů letounů čtvrté a páté generace. Součástí letounu je široké spektrum simulačních technologií včetně připravovaného zapojení do vysoce moderního taktického simulačního centra. Podle zástupců Aero Vodochody je letoun cenově nejefektivnější platformou pro výcvik a průzkum ve své třídě.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here