Průměrná hrubá mzda ve 3. čtvrtletí opět reálně klesla bezmála o 10 %

486
hruba_mzda
Ilustrační foto: Pixabay.com

Průměrná hrubá měsíční nominální mzda v letošním třetím čtvrtletí meziročně klesla o 9,8 procenta. Důvod je vysoká inflace. Medián mezd v Česku dosáhl 34 993 korun. Uvedl to Český statistický úřad [ČSÚ].

Ve 3. čtvrtletí 2022 činila měsíční průměrná nominální hrubá mzda 39 858 korun. To je o 2 295 Kč [+6,1 %] více než ve stejném období roku 2021. Spotřebitelské ceny stouply ve třetím čtvrtletí o 17,6 procenta. Reálně tak mzda klesla o 9,8 procenta.

„I přes 6% růst nominální mzdy na přepočtené počty zaměstnanců klesla po započtení vlivu inflace reálná mzda ve 3. čtvrtletí 2022 počtvrté za sebou, tentokrát o 9,8 %. Jedná se o stejný pokles jako v minulém čtvrtletí,” vysvětlila vedoucí oddělení statistiky práce ČSÚ Jitka Erhartová.

Proti předchozímu čtvrtletí činil růst průměrné mzdy ve 3. čtvrtletí 2022 po očištění od sezónních vlivů 1,8 procenta. Objem mezd se zvýšil o 7,2 procenta. Počet zaměstnanců vzrostl o 1,0 procenta. Medián mezd [34 993 Kč] vzrostl proti stejnému období předchozího roku o 6,5 procenta. U mužů dosáhl 37 530 Kč, u žen byl 32 171 korun. ČSÚ uvádí, že 80 procent zaměstnanců pobíralo mzdu od 18 301 Kč do 62 659 Kč.

Kde rostla hrubá mzda nejméně a kde nejvíce

Podle ředitele odboru statistiky trhu práce a rovných příležitostí ČSÚ Dalibora Holého ve třetím čtvrtletí nejnižší nárůsty průměrné mzdy vykázala odvětví s dominancí státu.

  • Zdravotnictví a sociální péče: +0,9 %
  • Veřejná správa: +0,9 %
  • Obrana: +2,1 %

„Z hlediska vývoje reálné mzdy se tato tři odvětví potýkají s více než třináctiprocentním poklesem oproti stejnému období předchozího roku,” upozornil Holý.

Podle dalších statistik příjmy ve zdravotnictví a sociální péči reálně letos klesly o bezmála 18 procent. Důvod jsou covidové prémie, které dostávali pracovníci v těchto oborech v loňském roce. S růstem platů a mezd ve zdravotnictví se v příštím roce navíc nepočítá.

Příjmy zdravotníků letos klesly o 17,7 procenta

Naopak nejvyšší růst průměrné mzdy proti stejnému období roku 2021 statistici zaznamenali v odvětví ostatní činnosti [+10,1 %]. Sem patří činnosti organizací sdružujících osoby za účelem prosazování společných zájmů, opravy počítačů a výrobků pro osobní potřebu a převážně pro domácnosti. A patří sem i mnoho jiných osobních služeb, které nejsou uvedené v jiné části klasifikace CZ-NACE. Průměrná mzda dále rostla v dopravě a skladování [+9,1 %] a administrativní a podpůrné činnosti [+9,0 %].

Co říkají analytici

Vysoká inflace se dál propisuje do reálné kupní síly domácností. Ani ve třetím čtvrtletí nedržely mzdy tempo s růstem spotřebitelských cen. A tak reálně poklesly stejně jako ve druhém kvartále o téměř deset procent. Jde tak z pohledu novodobé historie ČR o další rekord v řadě,“ komentuje statistiku hlavní ekonom banky Creditas Petr Dufek.

Doplňuje, že v žádném odvětví mzdy neporazily inflaci a nejinak tomu bude zřejmě i v závěru roku. Tvrdí, že některé firmy možná uspíší bonusy, nicméně půjde většinou jen o jednorázovou akci, která trend mezd zásadně nezmění. Podobný vývoj očekává i v příštím roce. Jen propad reálných mezd nebude tak drastický.

„A ani nejnovější data o mzdách ve třetím čtvrtletí nenaznačují, že by se zvyšovalo riziko mzdové inflační spirály. A proto ČNB nejspíše nebude zvyšovat úrokové sazby ani v závěru letošního roku,“ dodává.

Podle hlavního ekonoma společnosti Cyrrus Víta Hradila vývoj průměrné hrubé mzdy ve třetím kvartálu nepřekvapil. Upozorňuje, že k nejsvižnějšímu mzdovému růstu došlo v Moravskoslezském kraji [+7,1 %], v Praze [+6,2 %] a v Libereckém a Jihomoravském kraji [shodně +6,1 %].

„Nedařilo se naopak v Královéhradeckém a Pardubickém kraji a také na Vysočině, tam mzdy rostly shodně o 5,2 procenta,“ dodává.

–DNA–

4 KOMENTÁŘE

      • Dobrý den, díky za úpravu, ale stále to není perfektní.

        Tím je slovo “opět” – vyznívá to, jakoby každé čtvrtletí klesala reálná mzda o 10%. To je také špatně, ten procentní pokles je meziroční, nikoli mezikvartální.

        • Dobrý den, prosím, zde se už musíte smířit s tím, že žádný titulek není perfektní. Má to dvě příčiny. Ta první je, že musí být poutavý, druhá je, že musí být krátký. / Ano, platí, že ani ve třetím čtvrtletí nedržely mzdy tempo s růstem spotřebitelských cen, a tak reálně poklesly stejně jako ve druhém kvartále o téměř deset procent. Což je z pohledu novodobé historie ČR další rekord v řadě. To ale máte v článků, tedy přidáme ještě jedno “moudro”, nesmíte se spoléhat jen na titulky. 🙂 / Děkujeme Vám moc za Vaší pozornost a prosíme, zachovejte nám přízeň. / Pěkný den / Redakce FinTag.cz.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here