O předčasný důchod zažádalo za dva měsíce víc lidí než za celý rok

1042
precasny_duchod
Foto: Pixabay.com

O předčasný důchod za říjen a listopad požádalo 41 600 lidí. O dřívější odchod do penze běžně žádá cca 30 tisíc lidí za celý rok. Za boomem žádostí stojí zpráva ministerstva práce o výhodnosti letos přiznaných penzí oproti těm v příštím roce.

Okresní správy sociálního zabezpečení přijaly za říjen a listopad 41 600 žádostí o předčasný důchod. Letos v listopadu si o předčasný důchod řeklo téměř desetkrát víc mužů a žen než ve stejném měsíci loni. Informace uvedla Česká správa sociálního zabezpečení [ČSSZ], která důchodový systém spravuje.

Boom a přehlcení regionálních pracovišť okresních správ sociálního zabezpečení [OSSZ] vyvolala zpráva Ministerstva práce a sociálních věcí ČR [MPSV ČR] o výhodnosti předčasných penzí, které úřad vypočítá podle letos platných koeficientů. Ty ovlivňuje i výše inflace. Podle mluvčí ČSSZ Jitky Drmolové se situace na úřadech vyřizujících starobní důchody v posledních týdnech již uklidnila.

„V posledních dvou týdnech se situace zklidnila. Fronty se netvoří,” uvedla s tím, že OSSZ zažívala největší nápor právě v říjnu po zveřejnění informace o výhodnosti letošních žádostí o předčasný důchod.

Lidé, co jdou dřív do penze dostanou víc než ti, co pracují

Rozdíl v letos přiznaném předčasném důchodu oproti tomu v příštím roce činí v některých případech i tisíce korun v měsíčně vyplácené dávce. Podle výpočtů MPSV by lidé, kteří po celý život vydělávali měsíčně v průměru 20 tisíc korun hrubého, získali příští rok novou starobní penzi ve výši 16 819 korun. Pokud ale požádají ještě letos a do řádné penze jim chybí necelé tři měsíce, dostanou 18 279 korun. Pokud jim zbývá do penze ještě téměř rok, pak dostanou 17 701 korun. S výdělky kolem 40 000 korun by příští rok nový řádný důchod činil 20 537 korun, ale letošní předčasná penze čtvrt roku před termínem 22 422 korun.

Budoucí penzisté můžou o důchod žádat letos, je to výhodnější

Nad přístupem MPSV, které veřejnost informovalo o výhodnosti letos předčasných penzí se v nedávném podcastu FinTag.cz pozastavil bývalý ministr financí Miroslav Kalousek [TOP 09]. Podle něj jde o systémovou chybu, kterou MPSV mělo rychle napravit, nikoli k jejímu využití lidi ještě podněcovat. Argumentuje tím, že je nemorální a beze smyslu, aby vyšší penze brali ti, kteří pracovali kratší dobu, než ti, kteří pracovali dobu delší. A to jen proto, že si o ně dříve řeknou.

Jakou máme populaci, takové máme politiky, říká Miroslav Kalousek

„Z mého pohledu, když tohle ministerstvo práce a sociálních věcí zjistilo, tak mělo v režimu legislativní nouze udělat všechno proto, aby tuto distorzi napravilo. A tu díru v té lodi, to jsou desítky miliard korun, opravilo co nejdříve. Oni místo toho ale začali lidi vyzývat, aby toho využili,“ okomentoval přístup ministerstva Miroslav Kalousek v podcastu FinTag.cz.

Takový počin úřadu vnímá jako absurdní a pokládá ho za hrubou a především drahou chybu. Chybu, která jen dál prohloubí deficity státního rozpočtu v následujících letech.

Státní předčasné penze zřejmě čekají změny

Současné podmínky pro dřívější odchod do důchodu navrhuje změnit i Národní ekonomická rada vlády [NERV]. V aktuálním návrhu vládě doporučuje “výrazně snížit možnosti a motivace” chodit do předčasného důchodu, to kvůli rychlému zadlužování státu. Rada poukazuje na vysoký podíl těchto penzí i na to, že za dřívějším odchodem z práce nebývají zdravotní důvody, ale právě výhodnost. Pokud by se přísun předčasných důchodců na rok zastavil, ušetřilo by se na výdajích 4,5 miliardy korun. Na daních a odvodech by 25 000 lidí poslalo státu za rok tři až čtyři miliardy korun.

„Navrhujeme atraktivitu předčasných odchodů výrazně snížit kombinací parametrického a dalšího nastavení tak, aby došlo k výrazné redukci předčasných důchodů na čtvrtinu současné intenzity či ještě menší počet,” uvádí Rada v návrzích pro vládu.

Ročně si o důchod požádá kolem 100 000 lidí, zhruba 30 000 z nich právě o penzi předčasnou. Letos v listopadu žádosti o předčasný důchod u OSSZ podalo 24 653 osob. Před rokem jich bylo 2 591. Letošní listopadový počet je ale skoro stejně vysoký jako v minulém roce za deset měsíců od ledna do konce října. Loni v říjnu evidoval úřad 3 215 převzatých žádostí o předčasnou penzi. Letos v říjnu do okresních poboček přineslo tiskopisy 16 949 žadatelů a žadatelek, a to hlavně ve druhé polovině měsíce.

Jurečka: Valorizace penzí nedovoluje přidat všem stejně

Starobní důchod od ČSSZ dostávalo letos v září 2,37 milionu lidí. Z nich 676 400 šlo do penze předčasně. Částka se jim kvůli tomu trvale krátí. V průměru pobírají zhruba o 1 800 korun méně než senioři v řádné penzi. Kvůli inflaci, mimořádným valorizacím a propadu reálných výdělků je letos stanovený dřívější důchod o několik stokorun až pár tisícikorun vyšší než příští rok řádná nová penze.

–ČTK/VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here