Úřady práce stále kolabují. Žadatelé na dávky čekají měsíce

6460
urady_prace
Jediní, kdo dnes v Česku dostávají díky digitalizaci podpor dávky včas a bez papírování, jsou uprchlíci z Ukrajiny. Na dnešním jednání sněmovního Výboru pro sociální politiku to uvedl poslanec ANO Aleš Juchelka. / Foto: UNHCR

Silnou kritiku za fungování úřadů práce si na dnešním [7.12.] jednání sněmovního Výboru pro sociální politiku vysloužilo vedení Úřadu práce ČR a Ministerstvo práce a sociálních věcí. Podle opozičních poslanců úřady práce stále kolabují.

S příchodem běženců z Ukrajiny, zdražováním a strmým nárůstem cen energií skokově narostl počet lidí žádajících o nejrůznější podpory a dávky od státu. Což se projevilo i na kapacitních možnostech úřadů práce. Ty přitom již letos na jaře hlavně ve velkých městech doslova praskaly ve švech. Situaci ještě napnula výplata jednorázového příspěvku na dítě a neustálé výzvy ze strany vlády, ať lidé žádají o pomoc státu.

„Přistoupili jsme ke změně organizace práce, využíváme dohody o pracovní činnosti [DPČ] a dohody o provedení práce [DPP],“ řekl poslancům na jednání výboru generální ředitel ÚP ČR Viktor Najmon.

Uvedl to jako reakci na několikaměsíční přetížení pracovníků úřadů práce a s ním spojeným poklesem efektivity jeho fungování. Kmenovým pracovníkům úřadů podle něj tito „dohodáři“ pomáhají s nabíráním a rozdělováním přijatých dokumentů. Pomáhají jim i se zadáváním dat do systému tak, aby specialisté zvládali výplaty dávek včas.

Podle Najmona díky opatření došlo ke zefektivnění organizace práce. Dohodáři proces zadávání do systému podle něj předpřipraví a zaměstnanci ÚP ČR ho pak zpracují. I přes tuto změnu nicméně uznal, že referenti dále pracují přesčas a někteří i o víkendu.

„Probíhají přesčasy a práce o víkendech, to je aktuální situace,“ řekl.

Úřady práce prý fungují lépe, ale ne o moc

Situace na úřadech práce ale zdaleka není stabilizovaná, jak by se mohlo jevit ze slov generálního ředitele ÚP ČR. Zástupce Ministerstva práce a sociálních věcí ČR [MPSV] Karel Trpkoš, který je náměstkem ministra pro IT, poslance seznámil s výsledky dotazníkového šetření mezi pracovníky úřadů práce. To v posledních třech měsících zjišťovalo spokojenost u několika tisíců pracovníků úřadů práce. Takzvaný barometr spokojenosti se pídil po tom, jak jsou pracovníci na úřadech spokojeni s komunikací, odměňováním, pracovní dobou či bezpečností práce.

„Zaměstnanci oceňují komunikaci v úřadu. To je poměrně zásadní pro to, aby u nás byli ti zaměstnanci spokojení,“ přiblížil část výsledků průzkumu Trpkoš.

Zdůraznil, že 12 tisíc zaměstnanců, kteří na úřadech pracují, jsou vůbec to nejdůležitější, co ÚP ČR má. Dále pochválil to, že úřady práce poměrně velmi dobře pracují s nováčky a zvládají je zapojovat do procesů.

„Adaptační proces je nastavený výborně,“ řekl náměstek s odvoláním na barometr spokojenosti.

Na druhou stranu ale i uvedl, že pata úřady tlačí v oblasti odměňování zaměstnanců. Což negativně vnímá většina jejich pracovníků. Pochybnosti vyjadřují i o osobní bezpečnost při jednání s klienty.

„Scóre není dobré, ale v žádném případě není katastrofální. Ukazuje se, že ti lidé s tím úřadem žijí,“ zhodnotil situaci na úřadech práce Karel Trpkoš a dodal, že průzkum na přelomu ledna a února příštího roku zopakují.

Někteří poslanci prezentaci výsledků průzkumu odmítli

Slova náměstka Trpkoše na jednání výboru kategoricky odmítla jeho místopředsedkyně Jana Pastuchová [ANO]. Podle ní je realita docela odlišná, než jak ji popisuje vedení ÚP ČR i zástupce MPSV.

„Já jsem s prací úřadů práce fakt nespokojená. Už ty vaše krafy nechci slyšet… Vy tady vidíte vše růžové. Realita je ale jiná,“ řekla s tím, že by se Trpkoš s Najmonem měli vydat na úřady práce podívat. Pak by totiž viděli, jak to tam opravdu chodí.

Blíže hovořila i o klientech úřadů práce. Řekla, že jí denně do emailové schránky chodí dopisy od lidí, kteří nevědí, proč jim úřady práce nevyplácejí dávky. A to přesto, že jim veškeré dokumenty dodali. To často i po více než 60 dnech od podání žádosti o pomoc od státu.

Příkladem popsala jeden z posledních emailů od ženy, která pečuje o syna s autismem a částečně chodí do práce. Podle ní žena počátkem října osobně odevzdala žádost o příspěvek na bydlení a dosud ho nedostala. A nedostala ani žádnou zprávu, v jaké fázi se řízení o přiznání dávky nachází.

„Matka tak večer po setmění chodí vybírat zbytky potravin z popelnic, aby měli doma co jíst. Protože po zaplacení nájmu ji téměř nic nezbývá,” upřesnila.

„Úřady práce fakt nefungují,“ dodala s tím, že je i sama navštívila.

Zaměstnanci podle jejích slov osobně prý nic neřeknou, protože se bojí případných postihů.

„Bojím se toho, že úřady práce opravdu padnou. Lidé tam nevydrží, protože toho mají plné zuby,“ zdůraznila a o barometru spokojenosti MPSV se vyjádřila tak, že “je k smíchu”.

V pohodě jsou jen uprchlíci z Ukrajiny, řekl Juchelka

Ke kritice Pastuchové se přidal její stranický kolega Aleš Juchelka [ANO]. I podle jeho informací z terénu čekají žadatelé na výplatu dávek i déle než dva měsíce. Také řekl, že tolik omílaná digitalizace na nich vůbec nefunguje.

„Ta funguje jen u nových věcí, jako jsou dávky vyplácené ukrajinským uprchlíkům,“ uvedl s tím, že v ostatních případech se referenti na úřadech nadále probírají papírovými dokumenty.

Renata Oulehlová [ANO] dodala, že si sama ověřila, že úřady práce na Sokolovsku se doslova hroutí pod náporem žádostí o podpory a dávky. Upřesnila, že město Sokolov kvůli rostoucímu napětí ze strany klientů už nasadilo asistenty prevence kriminality. Referenti dostali krizová tlačítka pro případy, že by je klienti napadli.

„Potíž je v personální kapacitě. Je tam velká fluktuace pracovníků. Prostě ten nápor psychicky nezvládají,” řekla.

Tamější zaměstnanci podle jejích slov sice zaučují nové lidi, včetně najatých dohodářů, odpovědnost ale stále leží jen a jen na nich. Podle ní jde o rozsáhlou krizi.

Úřady práce kolabují, protože vláda umí dát jen dávky

Svůj názor sdělila i poslankyně SPD Vladimíra Lesenská. Podle ní není chyba jen na straně úřadů práce, ale celé vlády a její podpůrné politiky.

„Člověk v plné síle by si měl být schopen vydělat na obživu. A ne chodit na úřady práce a žádat o dávky,” řekla.

Jakou máme populaci, takové máme politiky, říká Miroslav Kalousek

Podle jejího názoru lepším řešením než nové a nové dávky a podpory by bylo zastropování cen potravin nebo drogistického zboží.

„Takový návrh jsem ale od vlády zatím neslyšela. Ta raději prosí a posílá lidi, aby si chodili pro dávky. Což nic nikomu nepřináší, stojí to jen peníze a fůru papírování,” upřesnila.

Na kritickou situaci na úřadech práce a nutností se jí zabývat v podcastu FinTag.cz již letos 19.9. upozorňoval poradce premiéra Petra Fialy [ODS] a člen Národní ekonomické rady vlády [NERV] Daniel Münich. Doslova v něm uvedl, že ve věci fungování úřadů práce i odměňování jejich pracovníků stát dlouhodobě selhává.

Veronika Táchová

3 KOMENTÁŘE

  1. Kdyby si nějakej “inteligent” nevymyslel, že by si pracáky měly hrát na sociálku místo aby se pořádně věnovaly zprostředkování zaměstnání a všemu, co s tím souvisí, nemusely by dneska kolabovat.

    • Obecně by se dalo říci, že pravdu máte. Avšak i přesto je to pohled jen na povrchu. Musím se totiž ptát. Proč před dvaceti, před patnácti, případně deseti, či například před pěti lety nic a dnes toto? Když si tyto úřady na sociálku hrají už léta. Válka v tom není, protože ČR ve válce není a ani neválčí. Covid a covidové šílenství je také minulostí. Co je tedy dnes jiného? Jiná odpověď, než že postupné a dlouholeté rozvrtávání hospodářství politiky, těmi politky, kteří došli k svévolnému závěru, že jsou to zrovna oni, kdo jsou dnes povolání k tomu, aby planetu zachránili a tím pádem mohou v hospodářství absolutně všechno, se právě v dnešních dnech projevilo na plno. A válka na Ukrajině toto náhle odhalila. Jako když přivážíte na náměstí novou sochu a během přesunu vám z ní vítr strhne plátno. A vy vidíte, ejhle, on tam má stát kýč!

  2. Pracák má být jen na zprostředkování práce a ne se starat o nějaké uprchlíky na úkor našich lidí ! Ani se nedivím . že ty úřady pro nikoho a na nic kolabují ! Udělal bych s tím pořádek raz-dva !

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here