ČT má příjem přes sedm miliard. Přesto osekává vlastní tvorbu

11438
CT
Foto: ČT

Českou televizi [ČT] čeká od roku 2024 omezování výroby, vysílání a propouštění zaměstnanců. To ale jen v případě, že se do té doby nezvýší koncesionářský poplatek. Nyní činí 135 korun na měsíc. Usnesla se na tom Rada ČT.

Televizní radní projednávali aktualizace plánů ČT na roky 2023 až 2027. Zjistili přitom, že náklady ČT významně převyšují představy ČT o potřebných příjmech veřejnoprávní televize. I to, že letos přijatá úsporná opatření nebudou po roce 2024 pro stávající rozsah činností stačit. Jinou „novinkou“ je, že novým předsedou Rady ČT se stal bývalý šéf zpravodajství Karel Novák.

Vedení České televize reaguje na nutnost úspor tím, že snižuje výdaje na vlastní tvorbu, ale jen v některých oblastech. V příštím roce počítá s omezením dramatické tvorby oproti letošku o 13 procent, dokumentární tvorby o 34 procent a výroby sportovních pořadů o 27 procent. Naopak zpravodajství o dvě procenta naroste. Výroba v oblasti zábavy se zvýší o 35 procent. Na tom se podepíše hlavně příprava zábavních pořadů, jako je StarDance a pořad Peče celá země.

„Meziroční nárůst v žánru zábava je dán opětovným zařazením pořadu StarDance. Ten patří dlouhodobě k úspěšným formátům a v roce 2023 bude součástí programové nabídky u příležitosti připomenutí 70 let existence České, respektive Československé televize. Dále bude pro vysílání v roce 2024 vyrobena další řada pořadu Peče celá země,“ přibližuje, kam půjde velká část z příjmů, vedení televize v návrhu rozpočtu na příští rok.

ČT hospodaří s příjmy 7,4 mld. Kč a nestačí jí to

V návrhu rozpočtu Rada ČT dále upozorňuje, že jakkoli si spolupracovníci ČT na Kavčích horách opět zvesela zatančí a její přední zaměstnanci se národu ukáží v prvních řadách tanečního sálu a v pořadu Peče celá země Česká televize dál podpoří nezdravé stravovací návyky populace, tak všude jinde v oblasti zábavní pořadů reflektory pohasnou. U ostatní výroby v oblasti zábavy totiž dojde k poklesu výroby o 27 procent.

Rada ČT tento týden i schválila rozpočet ČT na příští rok s příjmy a výdaji 7,386 miliardy korun. To je o tři procenta více než letos. Příjem z televizních poplatků se má zvýšit o pět milionů na 5,695 miliardy korun.

Prospělo by ČT zvýšení podílu příjmu z podnikatelské činnosti?

Rozpočet podle dozorčí komise rady pokrývá náklady na provoz šesti kanálů ČT. Bude jej možné ale naplnit jen na úkor úspor ve výrobě a investicích. To znamená, že v příštím roce kvůli úsporám skončí vysílání ČT3, na kterém ČT reprízuje archivní programy.

Česká televize vybírá koncesionářský poplatek ve stávající výši 135 korun od roku 2008. Od té doby se jeho reálná hodnota snížila na 86 korun. Za dva roky to kvůli rostoucí inflaci bude 50 korun. Pokud by výše poplatku rostla spolu s inflací, platily by nyní domácnosti každý měsíc 209 korun. Představitelé ČT dlouhodobě požadují zvýšení koncesionářského poplatku.

Předsedou rady se stal Karel Novák

Rada ČT si tento týden s účinností od 16.12. zvolila za svého předsedu bývalého šéfredaktora zpravodajství veřejnoprávní televize Karla Nováka [52]. Nahradí tak Pavla Matochu, který byl při volbě jeho jediným protikandidátem. Novák vyhrál těsnou většinou sedmi hlasů, Matocha získal šest hlasů. Novými místopředsedy Rady se stali Matocha a bývalý generální ředitel Českého rozhlasu Vlastimil Ježek. Oba získali po sedmi hlasech.

Nováka do Rady vybrali poslanci letos v červnu. Novinář Matocha Radu řídil od prosince 2020. Za jeho vedení Rada mimo jiné řešila soudní spor s odvolanými členy dozorčí komise. Ten prohrála. Také schválila snížení bonusu generálního ředitele, což bylo podle volebního výboru Sněmovny v rozporu se zákonem.

Na příjem ředitele ČT se každý rok skládá 3 286 domácností

Novák v České televizi působil od začátku 90. let, kdy postupně zastával funkce redaktora, vedoucího vydání, dramaturga, zástupce šéfredaktora a šéfredaktora zpravodajství. V této pozici působil od roku 2002 do roku 2004 a později v letech 2010 a 2011. Stál v čele zpravodajství ostravského studia ČT. V roce 2017 se dostal do finále volby generálního ředitele ČT, v níž funkci nakonec obhájil Petr Dvořák. V letech 2019 až 2021 byl ředitelem strategického rozvoje zpravodajství Active Radio.

Nyní Novák vede oblast strategického rozvoje ve firmě Railmarket.com a je výkonným manažerem Asociace poskytovatelů personálních služeb. V kandidátském proslovu mimo jiné uvedl, že své aktivity mimo Radu v případě jeho zvolení utlumí. Rada ČT je ze zákona patnáctičlenná. Aktuálně je v ní neobsazené jedno místo po rezignaci bankéře Pavla Kysilky. Rada schvaluje rozpočty a ekonomické plány České televize a volí generálního ředitele.

–ČTK/DNA–

17 KOMENTÁŘE

    • Je to doslova vykrádání státní kasy a okrádání občanů. Mluví o efektivnosti a jsou pořád v socialismu. Každý občan co má televizi či je jen připojen na elektrickou síť musí platit poplatky i když ČT neposlouchá a nedívá se na to. Co takhle zařídit, aby si každý mohl koupit program , který chce a to by byla pak konkurence.

    • Ha ha… pravdivé zpravodajství? To by se asi moc lidem ve vládě nehodilo… Nedám jim ani korunu – ať mě odsoudí. Já to snesu, ale živit tenhle nepříčetný a zbytečný moloch nebudu.

    • Už to, že léta není ČT pod kontrolou NKU, dokazuje lecos. Dle mého je to snaha legalizovat tzv. “malé domů” spřízněným štábům,hercům,zpěvákům a velmi rozsáhlému ansámblu jejich zaměstnanců atd.
      ČT měla rezervy po bývalém řediteli Janečkovi, ale Dvořák to léta “rozpouštěl” do svého účetnictví, aby si vylepšil rozpočet (aby nebyl ve ztrátě) a dostal svých cca 2,5 milionu roční
      odměny. To, že toto se roky vědělo a nezasáhlo, je vinnou zcela konkrétních osob ! Lze je dohledat, odsoudit (i k zaplacení chybějící částky) a poslat do uhelných dolů. Zrovna se otvírají, tak mohou pomoci při energetické krizi.
      Nic se samozřejmě nestane, ale pak se stát a hlavně politici nemohou divit, že ve vypjatých chvílích se občané na ….. vykašlou [redakčně upraveno]

  1. Já se divím už dlouho. Sice mají zakázanou reklamu, ale dělají podvody se sponzory.
    Jaký je asi příjem ze sponzorských darů?

  2. Svatá pravda,dodržování vysílacího času se nedodržuje už ani na ČT a místo reklamy vidíme sponzory pořadu, takže to samé s jiným názvem,ale očividně to nikomu nevadí.

  3. Nedávno jsem četl článek,že důchodci by měli dýchat s ekonomikou.Když neroste ekonomika,
    neměly by růst důchody.ČT by měla dýchat s koncesionáři a pokud se jim nedaří,měla by se
    ČT uskrovnit.Současný poplatek je při kvalitě a nestranosti ČT dostatečný.

  4. K tomu, jak pracují média, by se dal napsat román. Ale už moře let sleduji jeden trend. Je jasné, že velké množství novinářů, myšleno nejen v novinách, podávají informace jen jako řekněme “přidruženou výrobu” k tomu, že dělají vlastní politiku podle toho jaký mají osobní politický a ekonomický názor. Samozřejmě se u toho důležitě tváří jako nezávislá velmoc. A to se projevuje následně. Třeba Sýrie. Ta vznikla jako koloniální panství (proto tam tyto státy mají hranice jako přímky v geometrii), jak si to mocnosti nad mapami rozparcelovaly. A tím se do “jednoho hrnce” dostala všemožná nesourodá etnika, kmeny a podobně. Pohromadě to tam vždy drželi vládci pevnou rukou, takže i v Sýrii nakonec vznikla občanská válka. Asad nebyl oblíbenec západu, protože pekl a peče s Rusy, ti tam mají základny, navíc to není žádný svaťoušek, takže z počátku byly plné noviny a servery toho, jak dostává na frak a jak se blíží jeho neodvratný konec. Pak se do toho vložili Rusové, protože jim bylo jasné, že o ty základny nakonec přijdou, islamisty společně zatlačili, takže v Sýrii už válka vcelku není. Proto se Dánové rozhodli žadatele o azyl od tam posílat zpět. Potíž však je, že Asad je stále u moci, Rusové své základny mají stále, ale na zemi stále platí ekonomické sankce, které obyvatelstvo ekonomicky dusí. Takže jak o tomto stavu informovat? Tedy informovat, když v prvé řadě dělám politiku a až pak informuji. No je to jasné. Sýrie jako by najednou už vůbec neexistovala. Nedozvíte se, jak se tam žije, co se tam děje, prostě nic. Absolutní mlčení. Já si to samozřejmě vyhledám, ale ostatní obyvatelé ČR? Stejné to bylo i s prezidentem Bidenem. To bylo oslav, že zvítězil! Ale jak se zjistilo, že ti mladí američtí političtí lenoši (myslím členy obou stran) tam místo sebe nastrčí vždy starce, kteří si už dávno mají užívat klidu a odpočinku, protože si už svoje za ta léta odpracovali, že tento v důsledku vysokého věku začal dělat kopance, tak naši “novináři” opět. V našem tisku ticho po pěšině. Nebýt tam těch posledních voleb, tak se opět slovo Biden téměř nevyskytovalo. Čekám, jestli tento způsob práce nebude stejný i v případě Ukrajiny. Jakmile začne z našich médií mizet výčet jejích úspěchů a slovo Ukrajina budu muset začít zadávat do vyhledávačů, bude to s tou nešťastnou zemí s největší pravděpodobností vypadat dost špatně. Uvidím, zda se ve svém pozorování práce velké části (samozřejmě jsou i objektivní, ale těch je málo) našich “novinářů” nemýlím!

  5. Česká televize je černá díra na peníze!
    Soukromá televize vyrobí pořad v pěti lidech a podobný pořad vyrobí ČT ve třiceti! /dle titulků/.
    Na všem se tam přiživují různé profese od taxikářů až po externí titulkáře.
    Kdyby neměli archív z dob minulých, sledovanost by klesla k bodu mrazu! Atd. Atd.
    Takže si myslím, že peněz mají až dost!

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here