Přehledně: Výplata důchodů o Vánocích a změny v roce 2023

120726
vyplata_duchodu
Foto: Pixabay.com

Důchody splatné v sobotu 24.12. Česká správa sociálního zabezpečení [ČSSZ] vyplatí v pátek 23.12. Naopak o jeden až dva dny se posune výplata důchodů se splatností 2. ledna 2023, které se na účty připíší 3.1. nebo 4.1. 2023.

I letošní vánoční svátky se dotknou výplaty důchodů, byť jen velmi mírně, a navíc nepůjde o zpoždění, ale naopak o dřívější převod peněz ze strany ČSSZ.

„Důchody, které mají být vyplaceny na Štědrý den, tedy v sobotu 24. 12. 2022, budou vyplaceny v pátek 23. 12. 2022,“ informuje příjemce penzí ČSSZ.

Naopak po novém roce dorazí důchody se splatností k druhému dni v měsíci o něco později. Podle ČSSZ mají jejich příjemci, kterým dávka chodí bezhotovostně na bankovní účet vždy k 2. dni v měsíci, počítat s jednodenním, nanejvýš dvoudenním zpožděním. Tito lidé budou mít lednovou výplatu připsanou na účtech 3. ledna 2023, ve výjimečných případech až následující pracovní den, tedy dne 4. ledna 2023.

„Klienti, kteří dostávají důchody na účet vždy 4. a 6. den v měsíci, již obdrží lednovou splátku v řádném termínu,“ dodává ČSSZ.

Penze se od ledna 2023 v průměru zvýší o 150 a 700 Kč

K jednodennímu až dvoudennímu zpoždění po novém roce dochází každoročně. Je to tím, že finanční prostředky určené na výplaty důchodů v roce 2023 může ČSSZ čerpat nejdříve až 2. ledna daného roku. V dalších měsících už mají příjemci důchodů čekat jejich připsání na bankovní účty v běžných výplatních termínech.

Veškeré důchody, tedy starobní, invalidní i pozůstalostní vyplácí ČSSZ vždy dopředu v pravidelných měsíčních lhůtách. Výplatní termíny stanoví příjemcům dávky na sudé dny v období od 2. do 24. dne v měsíci. Lidem pobývajícím v zařízení sociálních služeb je vyplácí vždy 15. den v měsíci.

Změny výplatních termínů důchodů v roce 2023

A stejně jako každý rok i v roce 2023 některé státní svátky mírně posunou termíny výplaty důchodů. V průběhu kalendářního roku 2023 se splatnost výplat posune celkem desetkrát.

Změny výplatních termínů důchodů v roce 2023 pro všechny typy výplat
Důchody s výplatním termínem Budou vyplaceny
2. ledna 2023 3. ledna 2023
6. dubna 2023 5. dubna 2023
8. dubna 2023 6. dubna 2023
10. dubna 2023 11. dubna 2023
8. května 2023 9. května 2023
6. července 2023 4. července 2023
16. listopadu 2023 15. listopadu 2023
18. listopadu 2023 16. listopadu 2023
22. prosince 2023 21. prosince 2023
24. prosince 2023 22. prosince 2023

[Zdroj: ČSSZ]

Důchody vyplácí ČSSZ bezhotovostním převodem na bankovní účet klienta. Anebo v hotovosti prostřednictvím České pošty na adresu bydliště příjemce dávky.

Výdaje MPSV na penze, dávky i pomoc strmě rostou

Způsob výplaty důchodu si každý volí už při podání žádosti o dávku důchodového pojištění. Nicméně i kdykoli později si může požádat o změnu způsobu výplaty, a to na pobočce okresní správy sociálního zabezpečení, kde k tomu obdrží formulář.

Výplata důchodů a výchovného od ledna 2023

Novinku, kterou přináší nový rok je, že za každé vychované dítě dostanou české penzistky od ledna 2023 k důchodu 500 korun navíc. O nic žádat nemusí, úřad jim důchod navýší automaticky. Pokud o dítě pečoval více muž, o výchovné už ale žádá.

Starobní důchody o 500 korun za každé vychované dítě vyplatí úřad vždy jen jednomu z rodičů. A to tomu, který o dítě pečoval po většinu času do jeho plnoletosti. Automaticky pak měsíční penzi o výchovné podle počtu vychovaných dětí navýší sociální správa ženám, které již starobní důchod pobírají.

„Ženy, které již starobní důchod pobírají, a kterým byl důchodový věk snížen s ohledem na výchovu dítěte/dětí, obdrží výchovné automaticky,“ potvrzuje úřad.

Výchovné 500 Kč obdrží ženy automaticky, muži žádají

Na přelomu kalendářního roku dostanou tyto ženy od ČSSZ oznámení o valorizačním navýšení penze o počet vychovaných dětí. Zvýšení za vychované dítě se bude týkat jak starobních důchodů přiznávaných po 31.12. 2022, tak i těch vyplácených.

„Poživatelky starobních důchodů proto nemusí být ohledně výchovného nijak aktivní,“ upozorňují všechny ženy v penzi zástupci ČSSZ.

Při navyšování jejich důchodů úředníci vyjdou z údajů o počtu vychovaných dětí, které uchovávají ve své evidenci. Pokud seniorkám pobírající penze, které vychovaly dítě nebo děti, úřad důchod od ledna 2023 nenavýší, teprve pak se mají obrátit na svoji pobočku ČSSZ a o navýšení osobně požádat.

Pokud se u nich po automatickém navýšení prokáže, že o dítě více pečoval a na výchově se významně podílel někdo jiný a taková skutečnost se prokáže, pak dané osobě úřad výchovné odebere. A měsíční penzi vrátí zpět na její původní výši.

–VRN–

26 KOMENTÁŘE

  1. česka televize je prolhana a manipuluje s fakty. Tipickým příkladem je čas
    věnovaný Protestum proti vládě v porovnáni k času , který v čase protestu věnovala
    dezinformacím a lžím Zelenského.Ci zájmy prosazujete, prestante lhát a manipulovat !

  2. haha….zrovna tak mohu teď tvrdit, že dezinformátorem a manipulátorem jste vy a čí zájmy prosazujete ..s tím časem jste se do toho nějak zamotal

  3. Vláda i media lžou. Je to hnus, který neustále vtloukají do hlavám mladším lidem, kteří nemají žádné zkušenosti. Kdy už někdo skoncuje s tímto lhaním a řekne na rovinu, jak to je. Všichni, kteří se snaží říct pravdu jsou ale osočováni a ozn ačováni za vlastizrádce. Fuj a hnus.
    ,

  4. Já bych jenom ráda věděla, proč se naše malá země tak nepochopitelně angažuje v pomoci Ukrajině.Jen bych chtěla po ČT vysvětlit, kolik peněz do této pomoci investují jiné státy a kolik si která země vzala na starost uprchlíků.Jsou velké a vyspělé země, které mohou nabídnout zdarma mnohem více pomoci a jejich lidé to téměř nepocítí, nebude to na jejich úkor.Máme tady nemalé problémy s nepřizpůsobivými , kteří nikdy nepracovali a s jejich dluhy a teď je ještě k tomu priorita dělat vše přednostně a téměř zadarmo pro uprchliky? Proc?Místo v ubytovnách se základní péčí bydlí v hvězdičkových hotelech.My za pobyt v podobných hotelech( v lázních) musíme platit nekřesťanské peníze.Ať politici ve státni televizi vysvětlí co se tady doopravdy děje a skončí dezinformace.

    • Ukrajince jsme dostali na starost na žádost americké strany. Dokonce jim budeme uznávat vzdělání a postup na lepší místa.
      Dokud Ukrajinci o práci soutěžili jen běžnými stavebními dělníky, nikoho to nezajímalo. Ale teď už budou nahrazovat nedělnické profese a obávám se, že to teprve bude impuls k nenávisti.

  5. Česká televize opravdu zprávy někdy manipuluje,neříká to co by měla,nyní skončí kanál ČT3 co bude místo tohoto kanálu?ČT4 sport už také není to co bývalo,na přenosy nejsou peníze a tak počítám že i ten do tří let zkrachuje.

  6. dobře vamtak,hlavně nezapomente se navažet na nepřispusobymi, poněvač jste to vy ,co hledaji zloděje. vy jste tyzlodeji a jenom se schovavate, nepřispusobyli davno neexistuji, jenom ve vašich opičich hlavach to říká buch,ne já

  7. Ve čtvrtek jsem do pořadu p.Jílkové napsal příspěvek k smyslu senátu,udělování medailí za manželství,. SMS vůbec nebyla zveřejněna ,nic neslušného to nebylo. Jasná cenzura veřejnoprávní televize,proč to platíme? Chová se jak v r.1989.a dřív.

  8. Nejsem rasista ani nijak zaujat.Jenže většina z Vás má pravdu.Nesnáším zelenského,víděl jsem co dělali od roku 2014.Zabíjeli řadové občany a další zla.Podívejte se mu do očí,je to psychopat.Pro občana tohoto zuboženého národa nemají nic.Jen drahotu,pokuty,exekuce,lichvu a podvody včetně lží.Když jsem kolikráte byl svědkem toho,že matka nemohla svému dítěti koupit ani malou čokoládu se slovy už na to nemám,tak o pár metrů dál ukrajinci plný vozík a venku na ně čekalo suv.Pro vlastní nic ti můžou umřít,ale pro cizáky všechno,byty,peníze a přednosti ve všem.Který chudák z ukrajiny má na cestu sem?Našinec už nemá ani základní lékařskou péči bezplatnou le ústavy.Zubaře nenajdete,prášky nejsou,byty nejsou,práce není.Pro cizáky je ale všechno,to si i zadluží.Tak co uděláme bratře ŽIŽKO?!!! zase nás zaprodali cizákům a z vlastních řad zrádcům.

  9. Jen bych dodal, že je to asi tím, že jsme zase Protektorát, Čechy a Morava.
    Jen bez Hitlera, avšak ne bez Němců.
    Co se nepovedlo Adolfovi, povedlo se EU.
    Těm deseti milionům lidí by mělo být hračka vytvořit ráj na zemi. Prodáváme El proud jako Arabové naftu. Co máme?

  10. Dnes se mi vrátil manžel z nemocnice po operaci, byl operován včera. Je v důchodu, ale ještě stále pracuje, abychom mohli vyžít. Takže si sociální a zdravotní stále platí, ale po operaci musel druhý den domů. Kde to jsme? Pro cizí jsou veškeré prostředky, ale pro vlastní ne?

    • To máte pravdu, také jsem byla na operaci v dubnu.Operace byla provedena v zánětu s komplikacemi a také mě za 2 dny vyhodili.Doteď mám potíže. Nikoho tolik nezajímáme, jenom Ukrajinci mají přednost ve vším.

  11. Vše je zvracené a to co se děje v tehle zemi za 30let stoji za nic něco se udělalo ale jinak vládnim činitelům je to jedno oni žijí vjiné dimenzi ,neví co jeto nemít a nekoupit si že je to drahé za 200 000,-kč měsíčně i jabych mrmlal ,že nejsou peníze ,ale na to si odsouhlasili zvýšení bo maji málo od Nového roku tady není co řešit.EU špatná volba ja byl proti ,aleasi to nezměním.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here