Albánie kupuje legendární turecké drony Bayraktar

569
bayraktar
Nejnovější bezpilotní letoun Bayraktar turecké společnosti Baykar / Foto: Baykar

Albánie podepsala dohodu o nákupu tureckých dronů Bayraktar. Stroje se osvědčily ve válce v Libyi, Sýrii, Náhorním Karabachu a nově na Ukrajině. Albánie si zatím objednala tři drony, které poslouží albánské armádě i albánské policii.

Policie drony Bayraktar TB2 podle albánské agentury ATA využije pro potírání nelegálního pěstování marihuany v těžko přístupných oblastech země. Na odhalování marihuanových polí pomocí leteckého snímkování země spolupracuje s italskou policií. Pěstování marihuany a následný obchod s ní je v Albánii velmi rozšířený. Podle odhadů nezávislých pozorovatelů Albánci převážně v chudých regionech marihuanu pěstují na zhruba šesti tisících polích.

„Tisíce Albánců nemají jinou možnost než pěstování marihuany. Chybí sociální a ekonomická opatření pomáhající venkovským regionům. Lidé si musejí vybrat, jestli nemít na jídlo pro děti, nebo pěstovat marihuanu. Hodně z nich si vybralo druhou možnost,“ popsal situaci v zemi předseda tamější opoziční Demokratické strany Albánie Lulzim Basha.

Zisk z kilogramu marihuany podle něj pro albánské drogové barony představuje v přepočtu více než šest tisíc korun. Mediálně známý je případ z roku 2013, kdy v nemocnici v jihoalbánském městě Gjirokaster vyhledalo v době sklizně marihuany po kontaktu s hašišem zdravotní pomoc více než sedm set lidí. Trpěli zvracením, bolestmi žaludku, nepravidelným srdečním rytmem a vysokým krevním tlakem. Šlo právě o dělníky, kteří pěstovali, sklízeli, lisovali a balili marihuanu ve vesnici Lazarat, o níž v minulosti svedly albánské úřady dokonce ozbrojený boj s tamními producenty konopí.

Albánie zatím koupí tři drony a pak se uvidí

Podle albánského premiéra Ediho Ramy [Socialistická strana Albánie] zařadí úřady do služby v následujícím roce první tři drony. Už ale neuvedl, zda bude Albánie v nákupu dronů pokračovat. Albánie jako člen Severoatlantické aliance [NATO] od roku 2009 provozuje letku vrtulníků, stíhačkami ale nedisponuje. Cena jednoho dronu je podle dostupných informací dva miliony dolarů [cca 45,54 mil. Kč].

„Turecký výrobce Bayrak se zavázal zaškolit 30 albánských specialistů, kteří by poté měli být schopni převzít provoz řídícího centra na základně NATO Kuçova,“ dodal předseda vlády.

Podle expertů to byly právě bezpilotní letouny Bayraktar TB2, které rozhodly o vítězství Ázerbájdžánu ve válce s arménskými silami o Náhorní Karabach. Mezinárodní věhlas ale získaly až ve výzbroji Ukrajiny, která je úspěšně nasazovala už letos v únoru. Využívala je proti ruským protiletadlovým systémům. Ukrajinské ministerstvo obrany například zveřejnilo záběry, na nichž dron Bayraktar TB2 ničí ruský protiletadlový raketový systém 9K37 Buk.

Bayraktar v číslech:
  • Maximální vzletová hmotnost: 630 kg
  • Maximální rychlost: 222 km/h
  • Cestovní rychlost: 130 km/h
  • Operační maximální výška letu: 7 300 m
  • Vytrvalost letu: >24 h
  • Operační dosah od řídicí stanice: 150 km

Drony s třílistou vrtulí, infračervenou kamerou pro noční operace a větší odolností proti rušení využívá i ukrajinské námořnictvo k narušování ruských operací v Černém moři. Hlavně v oblasti Hadího ostrova. Podle expertů mu turecké stroje usnadnily potopení ruského raketového křižníku Moskva.

Ukrajina přesouvá část výroby zbraní do Česka

Podle nezávislého webu Oryx sestřelilo Rusko během invaze nejméně čtrnáct Bayraktarů. Podle dostupných informací jich má Ukrajina zhruba stovku. Dron se stal populární na Ukrajině i u širší veřejnosti. Lidé jeho název používají pro pojmenování domácích mazlíčků i v textech písní. Letos o něm vznikla populární píseň Bayraktar.

K výrobě dronů Bayraktar přiměla Turecko Amerika

Turecko započalo práce na vývoji dronů Bayraktar poté, kdy USA zakázaly vývoz bezpilotních letounů do Turecka. Obávaly se, že by je země použila proti Straně kurdských pracujících v Turecku i mimo něj. Dron vyrábí turecká firma Baykar.

Předchůdcem Bayraktaru TB2 byl Bayraktar TB1, vyvíjený od roku 2007 a do výzbroje turecké armády uvedený v roce 2011. Poprvé dron vzlétl v roce 2014 a poháněl ho čtyřválcový motor Rotax 912 o výkonu 75 kW s dvoulistou stavitelnou tlačnou vrtulí. Loni v listopadu zástupci Baykaru uvedli, že systém TB2 dosáhl náletu 400 000 hodin.

Výbava dronu Bayraktar:
  • Motor Rotax 912 o výkonu 100 HP s tlačnou vrtulí
  • Senzorová věž s kamerou, nočním viděním a laserovým zaměřováním
  • Závěsník pro rakety Rocketsan MAM-C naváděné laserem a vybavené průbojnou, nebo tříštivo–trhavou hlavicí, váha 22 kg
  • Závěsník pro rakety UMTAS Long Range Anti-Tank Missile System, 160 mm, 1,8 m
  • Závěsník pro 70 mm rakety Cirit
  • Čtvrtý závěsník pro některé z výše uvedených raket

Avšak až Bayraktar TB2 překonal v červnu a srpnu 2014 světový rekord mezi bezpilotními letouny třídy taktických středních UAV po dobu letu. Na obloze vydržel ve výšce osm kilometrů 24 hodin a 34 minut. Šlo vůbec o první bezpilotní letoun, který ve vzduchu setrval déle než 24 hodin. Stroj poháněl čtyřválcový motor Rotax 912 o výkonu 75 kW s dvoulistou stavitelnou tlačnou vrtulí.

Němci kupují americké F-35. Cena letounů roste

Pojmenování dron dostal podle příjmení zakladatele společnosti Baykar Ozdemira Bayraktara. V překladu z turečtiny slovo Bayraktar znamená vlajkonoš. Sám zakladatel firmy Bayraktar letos v květnu, kdy litevští občané vybrali 3,2 milionu USD [cca 73 mil. Kč] na nákup jednoho dronu Bayraktar TB2 pro Ukrajinu, dron Litvě věnoval. Autory sbírky pak požádal, aby peníze dali na humanitární pomoc Ukrajině.

Drony Bayraktar mají podle dostupných informací ve výbavě armády Ázerbájdžánu, Etiopie, Iráku, Kataru, Libye, Maroka, Nigerie. Dále i Polska, Turecka, Ukrajiny, Turkmenistánu a nově je obdrží i armáda Albánie.

–DNA/ČTK–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here