O paušální režim požádala polovina z oprávněných živnostníků

51199
pausalni_dan
Ministr financí Zbyněk Stanjura / Foto: ODS

K 13. lednu 2023 finanční úřady přijaly 31 500 nových oznámení o vstupu do paušálního režimu. Registrovat by se ale mohlo díky navýšení ročního obratu na 2 miliony korun až 60 tisíc živnostníků. Ne pro každého je paušální daň výhodná.

Do paušálního režimu se živnostníci splňující zákonné podmínky registrují nejpozději do 10. ledna toho roku, ve kterém do paušálního režimu vstupují. Vstup k paušální platbě daně a odvodů pro letošní rok museli živnostníci finančnímu úřadu oznámit nejpozději do úterý 10. ledna 2023.

„Ke dni 13. ledna 2023 eviduje Finanční správa zatím 31 500 nových oznámení o vstupu do paušálního režimu daně z příjmů na rok 2023,” informuje ve své aktuální zprávě Ministerstvo financí ČR [MF ČR].

A zdůrazňuje, že některé přihlášky do paušálního režimu finančním úřadům v následujících dnech nejspíš ještě dorazí poštou. Rozhodující je při oznámení datum podání u České pošty. Nicméně zřejmě půjde o desítky nanejvýš stovky registračních dokumentů.

Zájem o paušální daň není velký

Letos se k paušální dani, kterou do praxe zavedla předchůdkyně ministra Zbyňka Stanjury a současná šéfka poslaneckého klubu hnutí ANO Alena Schillerová [ANO], registrovala zhruba polovina z těch živnostníků, kteří k paušálnímu režimu splňují podmínky.

„Podmínky pro zapojení se do paušálního  režimu by díky novele mohlo příští rok nově splnit až 60 tisíc OSVČ navíc,” uvedlo loni MF ČR v tiskové zprávě.

Ne všichni o paušální režim u finančního úřadu ale požádají. Pro některé živnostníky není totiž i přes zjednodušení administrativy z hlediska daní příliš výhodný. Což potvrzují i aktuální údaje Finanční správy, podle nichž úřady dosud přijaly zhruba 31 500 nových oznámení o vstupu do paušálního režimu.

Loni režim využívalo přibližně 82 tisíc živnostníků. Přičemž část z nich od letoška podle finančních úřadů s živností skončila a někteří z paušálního režimu dokonce vystoupili.

„Některým žadatelům o paušální režim byla žádost zamítnuta hned při vstupu z důvodu nesplnění podmínek. Jiní ukončili svou živnost nebo se rozhodli pro tento rok v paušální dani nepokračovat,“ informuje MF ČR s tím, že podle něj daně a odvody letos bude paušálně platit zhruba 100 tisíc živnostníků.

Zájem o paušální režim je zhruba poloviční

Paušální režim živnostníci naplno nevyužívají ani přesto, že od letoška do něj mohou vstoupit i ti s ročním obratem až do dvou milionů korun. Pokud tedy nejsou plátci daně z přidané hodnoty [DPH]. Od jednoduché správy daní a odvodových povinností je podle odborníků zřejmě odrazují tři nově zavedená pásma měsíčních úhrad s ohledem na výši ročního obratu podnikatele. V nejnižším z nich letos podnikatel měsíčně odvádí 6 208 korun, ve druhém pak 16 tisíc korun a ve třetím 26 tisíc korun.

Paušální daň se od ledna 2023 zvýší na 6 208 Kč

Současná praxe ale ukazuje, že nejvíce do paušálního režimu vstupují živnostníci s nejnižšími obraty spadající do nejnižšího pásma. A to za podmínky, že nevyužívají žádných daňových slev, úlev. A také si neodečítají z daňového základu uznatelné položky pro snížení daně. Jako jsou úroky z hypotéky, životní pojištění a penzijní spoření.

Kolik lidí a kde si zvolilo paušální daň

Nejvíce nově registrovaných paušalistů pro letošní rok přibylo stejně jako loni v hlavním městě, kde finanční úřady přijaly 8 115 oznámení. Na druhém místě pak ve Středočeském kraji, kde i tak od letoška přibylo v porovnání s metropolí jen něco mále přes polovinu živnostníků [4 515]. Třetím nepočetnějších krajem co do přihlášených nových paušalistů je Jihomoravský kraj, kde se registrovalo 3 560 živnostníků.

V prvním a nejnižším pásmu i pro letošek zůstávají podnikatelé s ročním obratem do jednoho milionu korun. A dále OSVČ s ročními příjmy do 1,5 milionu korun a uplatnitelným 80% nebo 60% výdajovým paušálem. Anebo OSVČ s ročními příjmy do dvou milionů korun a uplatnitelným 80 % výdajovým paušálem. Ti pro letošek odvádí měsíčně 6 208 Kč.

Oznámení k paušálnímu režimu k 13.1.2023

Finanční úřad Počet oznámení
FÚ pro hl. m. Prahu 8 115
FÚ pro Středočeský kraj 4 515
FÚ pro Jihočeský kraj 1 348
FÚ pro Plzeňský kraj 1 246
FÚ pro Karlovarský kraj 620
FÚ pro Ústecký kraj 1 885
FÚ pro Liberecký kraj 1 125
FÚ pro Královéhradecký kraj 1 249
FÚ pro Pardubický kraj 1 237
FÚ pro Kraj Vysočina 1 045
FÚ pro Jihomoravský kraj 3 560
FÚ pro Olomoucký kraj 1 330
FÚ pro Moravskoslezský kraj 2 981
FÚ pro Zlínský kraj 1 232
SFÚ 1
Celkem za ČR 31 489

[Zdroj: MF ČR]

Do druhého pásma paušalistů spadají podnikatelé s ročními příjmy do 1,5 milionu korun a výdajovým paušálem ve výši 40 procent. Dále pak OSVČ s ročními příjmy do dvou milionů korun a uplatnitelným 60% výdajovým paušálem. Jejich měsíční záloha činí 16 tisíc korun. Třetí pásmo s nejvyšší měsíční zálohou 26 tisíc korun je po živnostníky s ročními příjmy do dvou milionů korun a 40% výdajovým paušálem.

–VRN–

27 KOMENTÁŘE

    • Mno spíš madam ekonomická odbornice..a neni se čemu divit paušál je nesmysl.A podnikat s obratem do 2 mil.?Má to vůbec cenu podnikat.Myslím,že ne.

      • Záleží na oboru ve kterém podnikáte nebo jakou službu nabízíte . U určitých služeb nemusíte dosáhnout ani milionu a dobře Vás to uživí. No, ale že to bude jinak , sem věděl hned jak s tím přišli.

      • Podnikám jako OSVČ s obratem do milionu a smysl to má. Ne každý podnikatel musí mít firmu nebo hospodu. Jsou i tací, co dělají sami na sebe a mají minimální náklady a proto nemají co odečítat.

      • Neni kazdy OSVC remelsnik…napriklad ruzni financni poradci – tam se jejich obrat rovna jejich zisku (provize bank a pojistoven za uzavrene smlouvy, sporeni a hypoteky). Nebo treba lekari. Proste obrat = plat. A 2 mil rocne je hodne nadstandardni plat.

  1. se ani nedivim, ze neni zajem. Do relativnich nizsich prijmu cca prumerne do 40 az max 50 tisic mesicne se to ani nevyplati, clovek musi mit prijem cca tak od 60 do 85 tisic mesicne, aby se to ve srovnani s beznym danenim vubec hmatatelne vyplatilo. Prijmy do 1,5 mega az 2 mega maji pak uz neadekvatne vysoke pausalni odvody, ze si to zivnostnik klasickym ucetnictvim vyresi vyrazne lepe. Pokud nekdo tvrdi, jak media rady uvadeji, ze pausal zivnostnici delaji kvuli tomu, ze je to jednodussi a ne kvuli tomu, ze jim vice zbude, tak je to naivni a nebo spise manipulativni pohled na vec. Z pohledu, kolik vydelam je proste pausalni dan vhodna jen pro velmi malou uzkou skupinu lidi. Lidi nejsou blbci. A pristi rok lidi bude jeste mene, az to dojde nekterym, kteri si to uplne nespocitali.

  2. Proč by se živnostníci(OSVČ) přihlašovali k jakémukoliv placení daní, když jim nová vláda otevřela dveře k neplacení daně z příjmu. OSVČ, kteří pracují pro koncového zákazníka, nevydávají žádné doklady a tudíž nic nepřiznávají. Využívají tudíž “daňového ráje”, který zde pro ně vytvořila současná populistická vláda. Zlegalizovala podvádění a okrádání státního rozpočtu. Rozpočet plní daňoví poplatníci – zaměstnanci a jejich zaměstnavatelé. Většina tzv. živnostníků se chová jako meloucháři. Jenom pro úplnost – jsem maličký živnostník.

    • Víte, když tu politiku a hospodářství dlouhodobě sledujete, tak většinou zavčas rozeznáte, jaký průšvih se klube a ze zkušeností jasně vidíte, jak naprosto spolehlivě dopadne. A také, jak mají tendenci politici uvažovat. Ale každou chvílí zůstávám stát doslova s otevřenou pusou. Naprosto přesně jak píšete. Kasa prázdná, to je jasné. A nyní co s tím? Tak voličům se slovy, že je třeba hospodařit mnohem efektivněji, než to jako hokynář dělal pan Babiš, předložím toto. Když jste plní sil a můžete si vydělat, tak vám snížíme daně, abyste do státní kasy tolik neodváděli (na dva roky snížení superhrubé mzdy – jak vidět, tak už natrvalo). A když k tomu ještě podnikáte, tak si navíc můžete (jak Vy ostatně píšete), namelouchařit další peníze na úkor státu, nevydáváním účtenek a tím neplacením daní (zrušení EET – když toto bylo již zaběhlé). No a když nakonec jako občan dospějete do situace, že už “neudržíte ani meč, ani moč”, tak je nezbytně potřebná důchodová reforma, tedy, jak vám nic nedat, protože podle jejich výpočtů na důchody časem vůbec nebude. Jako chápu, že si politici chtějí přijít k lizu, nakonec kdo ne? Ale přijít na to, co si představují, že na takovou logiku věci řeknou u dalších voleb voliči, kteří politiku ani moc nesledují, to je nad mé duševní schopnosti! Bohužel.

    • Tohle asi nebude úplně argument, podle mého názoru. Tedy to co píšete o vyplácení bokem bez účtenky je pravda, ale tohle se dělalo vždycky a dělat dál bude v nějaké míře a hlavně u menších živnostníků..je to výhodné pro obě strany. Ovšem uznávám, že u některého podnikání, které se blbě papírově obchází, tak u takových případů zrušení eet určitě dvěře k většímu odlivu nezdaňěných peněz přispěje. Všeobecně to však není problém aktuální jen této divné vlády, daňové zákony (už zavedené), které když dodržuje podnikatel velmi poctivě ho přípraví klidně i o až skoro 40% toho na čem se podnikatel fakt namaká a tohle si člověk dá do kontextu s tím jak se s jeho penězi zachází na státní úrovni a kam a na co se dávají nebo spíš nedávají a jak se standardní komfort a zázemí, který člověk od státu očekává znatelně zhoršuje a to nemluvím o tunelech a přímém vyzkrádání daňové pokladny zavedene politicko lobistické organizované zločinnosti.. tak pak jak se asi ma takový podnikatel cítit, jen tak odevzdávat vydřené peníze do takové žumpy. Vždycky se správně říkalo, že se krade tak moc, jak moc kradou “páni”, nic víc, nic míň. Zkuste sehnat zakázku a jeste ji zrealizovat, na které vyděláte milion.. a z toho obratem jen tak odevzdáte treba v pripade vlastníka s.r.o. 21 na dani a dalsich 15% kdyz si to budete chtit jako jednatel vzit “domu” (taky dobrý, kdyz si chci vztit sve penize, musim zdanit jiz jednou zdanene) …dáte jen tak 330 tisic z Vaši dřiny a umu teď vládě aníž by jste nemrkli a měli z toho dobrý pocit, že to jde na dobrou věc pro život v naší společnosti? tady je problém a pokud tohle se nezmění, firmy nebudou vše přiznávat (veřím, že někdz i jen díky tomu přežijí) a živnostníci budou kasírovat bokem (stejne si to pak stat vybere na dalsich danich na DPH atd.. a to se bavime jen o danich).

    • Tohle ale nezavedla tato vláda , bylo to tak vždy , že jste danil zisk a pokud jste chtel ze zisku použít použít peníze tak znovu daníte 15%. Rodiče postavili dům platili daně a když dům chteli převest na svou dceru znovu platili daně. (to je záležitost stará 30 let) No holt z nečeho ty důchody a různé příspěvky musíme zaplatit. Nekdo vydeláva a nekdo už jen příjmá . Tiskárnu na peníze nemáme.Jsem ráda , že patřím pořád mezi to můžou vydelávat i když čast mých penez jde pro ty co vydelávat nemůžou.

  3. Bohužel,je to nepodařený amatérský pokus něco změnit.Stále více se projevuje,že to jsou amatéři a jediné co umí,je kecat.Jejich amatérské vládnutí,spolu s podporou Ukrajiny na úkor českého občana,se dokonce mnoha lidem líbí a to je utvrzuje v jejich přesvědčení o podpoře celého národa.Tato “paušální daň” to jenom potvrzuje.

  4. Kdo nechce podvádět na daních, pro toho je paušál ok. Samozřejmě věčným “strátařům” se to nevyplatí

  5. novinky smrdutá žumpa plná cenzorů a fanatických obdivovatelů fialy a jiných amatérů kteří podvodem p, Rychetského se dostali ke korýtkům a teď hlasitě mlaskají, ale mají strach o svá naplněná korýtka

  6. Přepočítal??Nikdy se to už nenaučí. Bylo by to zbytečné, stačí troška rozumu a nepotřebuje počty. Elektrikáři, proč bych odváděl paušál, když následkem zrušení EET si odkloním do kapsy a na nějaké placení daní a navíc v paušálu se mohu z vysoka, víš co!

  7. Státní kasa je prázdná proto, že politici si roky asi neuvědomují, že na velké množství
    státních úředníků, učitelů atd. si napřed musíme vydělat, poté přerozdělovat. Zkrátka se
    žije nad poměry.

    • je to zjedndusene, ale kdyby vlada mela osobni zodpovednosgi za hospodareni, tak státní kasa je v rovnovaze. Kdyz mate moc prehazovat s penezi, ktere nejsou Vase, mate to upne u zadku a jeste Vas to neodolatene laka neco z toho ukrast.. takhle se pecuje o penize obcanu. i financni rizeni statu je to same jako v klasickem podnikani, pokud na to nemam, neumim, nemuzu to delat a pokud jako ignorant nebo neumetel (nebo mam smulu) prodelam , tak si to sliznu sam a nesu vlastni zodpovednost.. (dluhy, exekuce, splaceni duhu atd..). Politici pokud budou mit exekutivni vliv na vydaje a utraty statu a navic bez jakekoli citelne zodpovednosti za vysledek , tak to nikdy nebude fungovat.. nakonec i stat v podstate koupi timto zpusobem soukrome gobalni firmy a tem na lidech zijicch v nejakem pro ne anonymnim regionu urcite nezalezi ..chce to asi novy evolucni druh cloveka do rizeni statu.. neco jako “HOMO MORALIUS POCTIVUS” 🙂

      • Píšete to naprosto přesně. Ale důležitá věc je tato. Vše co se děje, z hlediska vývoje světa funguje naprosto spolehlivě a řekl bych i efektivně. Takže odpovědnost politiků být může, ale nemusí. Vysvětlím. Stát a vše, co se v něm děje to jsme my a nám se to děje. Sice nám z peněz něco rozkradou, to je pravda, ale ta drtivá část financí buď přímo, nebo nepřímo “teče” přes nás. A nám to přináší buď prospěch, nebo nám to bere. Je jasné, že každému jinak a v jiné výši. Konkrétně. Lidem se nabulíkovalo, že planetu zachráníme devastací energetického hospodářství. A výsledkem jsou ceny energií a jejich promítnutí do cen všeho. Nám všem. Postihlo to každého. Státní kasu je třeba naplnit, tak DPH nahoru opět nám všem. Chci tím říci, že věci veřejné, tedy politika, když nebude nedílnou součástí každého jedince tím, že se o ni bude zajímat a politikům to nebude dávat najevo, tak si to vždy udělají podle svého. Protože aby politiku dělali, od toho tam jsou. Mně se to jeví, že tak, jak to dnes “jede”, tak to většině vyhovuje. Samozřejmě do té doby, dokud je to snesitelné. Pak v minulosti přicházely revoluce. Mně na tom trusí hlavně ta věc, že se s tím vždy svezu, i když už dlouho dopředu vím, kam to spěje. Ale můžeme se poučit. Fašouni dělali propagandu, komouši též. A velkou, dobře si pamatuji, jak ji měli perfektně propracovanou. Dnes ti zelení komunisti stejně tak. Tak to dělejme stejně! Já se alespoň s vámi ostatními snažím psát, vysvětlovat a upozorňovat. Je nás totiž deset miliónů a bez našeho hlasu se nikdo poslancem nestane. Na to bych nezapomínal.

  8. Obarvená … elektrikářská hlava Stanjura, jako trapná a nejhorší loutka eurokomunistů z řad ODS, ani neví kolik nul má 10 miliard, tak čemu se lidé diví kam to ti eurokomunisti v čele se žvanilem Fialou vedou. Za rok 2022 udělali schodek státního rozpočtu 360 miliard a to při zvýšeném příjmu z DPH díky superinflaci o + 140 miliard. Celkový schodek státního rozpočtu (Fialovo dluh) za rok 2022 je tedy 500 miliard a to při hospodářském růstu. Na lidi v ČR z vysoka kašlou, hlavně vše tunelují, zadlužují, vyvádějí desítky miliard na ukrajinu, kde se to jen rozkrádá a vytváří stovky tisíc žebráků na dávkách, což vykazují jako úspěch. Protičeská vláda fialového 5ti hnusu jsou vlastizrádci. [redakčně upraveno]

    • Váš život by asi nikdo z diskutujících nechtěl žít. Zapšklost, závist, nenávist a lži čiší z vašeho textu.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here