V Praze se loni prodalo pouhých 2 400 nových bytů

360
bytu
Foto: Penta Real Estate

Loni developeři v Praze prodali 2 400 nových bytů. Počet prodaných nových bytů tak odpovídá počtu prodaných nových bytů ve druhém čtvrtletí roku 2021. Loni se v Praze prodalo nejméně nových bytů za posledních 20 let.

Vyplývá to z analýzy developerské společnosti Ekospol. Ta dále uvádí, že prodej nových bytů v Praze loni propadl o 63 procent. Předloni se jich prodalo dvaapůlkrát více než loni.

Na trhu působíme už tři desítky let, ale tak špatný rok jako byl ten loňský, jsem ještě nezažil. Zásadní vliv na propad prodejů měly v podstatě nedostupné hypotéky,“ říká generální ředitel a předseda představenstva Ekospolu Evžen Korec.

Drahé hypotéky a zpřísněná pravidla pro jejich získání pro zájemce nad 36 let ze strany ČNB podle něj na rezidenční trhy jednoznačně dopadly. Zatímco prostřednictvím hypotéky koupi nového bytu v Praze financovala polovina kupujících, loni to byl už jen každý desátý.

„Zbytek klientů tvoří ti, kteří si byt pořizují za vlastní peníze většinou jako ochranu před vysokou inflací,“ dodává.

Prodeje bytů ve 4. čtvrtletí 2022

V posledním čtvrtletí loňského roku prodeje nových bytů v Praze v porovnání s třetím kvartálem nepatrně vzrostly. Prodalo se jich 450. Přesto jde o druhé nejhorší čtvrtletí v historii monitoringu trhu společností. V meziročním srovnání propadly prodeje za čtvrté čtvrtletí 2022 na polovinu.

Prodeje nových bytů v Praze v jednotlivých čtvrtletí

[Zdroj: Ekospol]

Zájem o nové byty byl přitom v Praze ještě předloni velmi vysoký. Za celý rok 2021 developeři prodali celkem 6 450 bytů. To je o 1 540 více než v roce 2020. Šlo o nejvyšší číslo od roku 2016. Zvlášť silné bylo předloňské druhé čtvrtletí, kdy jich prodali rekordních 2 350. To je nejvíce za celou dobu, kdy Ekospol tyto statistiky zveřejňuje.

Na konci roku zpomalil růst cen

Vysoké ceny stavebních prací a materiálů vedly k tomu, že ceny nových bytů i přes nižší poptávku loni zdražovaly. Metr čtvereční nového bytu na konci loňského roku vyšel v průměru na 147 050 korun. Což představuje meziroční nárůst o 14,5 procenta. Za pětapadesátimetrový byt tak kupující zaplatí o milion korun více než o rok dříve. Na konci loňského roku zdražování výrazně zpomalilo. V porovnání se třetím čtvrtletím 2021 vzrostla průměrná cena za metr čtvereční o pouhé jedno procento.

[Zdroj: Ekospol]

Zdá se, že jsme dosáhli vrcholu a ceny na pražském trhu budou spíše stagnovat, případně jen mírně růst v jednotkách procent,” tvrdí Evžen Korec.

Také ale dodává, že ceny z konce roku nemusí zobrazovat realitu, protože mnoho velkých developerů k novému bytu nabízí různé bonusy. Třeba vybavenou kuchyňskou linku či poukaz na vybavení.

„Tyto nabídky konečnou cenu nového bytu snižují, přestože nejsou oficiálně uváděny jako slevy. Opticky tak průměrná cena neklesne, přestože reálně může být nižší,“ doplňuje.

Ceny nemovitostí klesají a zřejmě ještě klesat budou

On sám [jako developer, pozn. red.] nějaké zásadní zlevňování developerů neočekává. Tvrdí, že ti nepůjdou pod náklady, za které byty postavili. Tvrdí, že raději na čas přeruší prodej, než by realizovali ztrátu.

Nabídka developerů se rozšířila kvůli nízkým prodejům

Rekordně nízká aktivita na trhu vede k tomu, že v cenících developerů zůstává k dispozici více bytů. Na jeden prodaný byt už připadají skoro dva nabízené. V nabídce jich je aktuálně o 1 780 více. Což je podle Korce nevídané.

Dostupné byty v Praze v tisících

[Zdroj: Ekospol]

Vytvářet jakékoliv predikce je v současné velmi turbulentní době nemožné. […] Prodeje bytů pro vlastní bydlení vzrostou teprve tehdy, jakmile zlevní hypotéky. Jejich úrok je vázán na základní úrokové sazby určované Českou národní bankou, která však jejich brzké snižování neplánuje. Letos se výrazně levnějších hypoték s velkou pravděpodobností nedočkáme,” uzavírá Evžen Korec.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here