ANO, Babiš hraje o víc než jen o funkci prezidenta

136611
ANO
Předseda hnutí ANO a kandidát na prezidenta Andrej Babiš v kostele Panny Marie Vítězné v pražské Karmelitské ulici / Foto: Hnutí ANO

Poslancům včera [24.1.] „padla“ dřív, než počítali. Jednání Sněmovny ukončilo hnutí ANO poté, kdy se šéfka jeho poslaneckého klubu Alena Schillerová nedomohla omluvy od ministryně obrany Jany Černochové [ODS] za to, že členy hnutí označila za „otroky“.

Ministryně Černochová v neděli [22.1.] v televizní debatě na CNN Prima News řekla: „Na druhou stranu jsme jako Česká republika v situaci, kdy tady straší válkou bývalý premiér, kandidát na prezidenta, za podpory a hlasitého potlesku otroků z ANO, kteří také s ním v tomto smyslu souhlasí.“

Za tento výrok na úterním [24.1.] jednání Sněmovny žádaly místopředsedkyně ANO Alena Schillerová a poslankyně ANO Jana Pastuchová po ministryni omluvu. A Schillerová omluvu prosazovala dokonce jako bod programu schůze. To se ale nestalo. Naopak Černochová ještě více přitvrdila.

Že jste si vztáhly moje slova na sebe, to není můj problém, to je problém váš,“ řekla ve Sněmovně směrem k Schillerové a Pastuchové.  

Jana Pastuchová se ohradila, že je zvolenou poslankyní, nikoli otrokyní předsedy hnutí a prezidentského kandidáta Andreje Babiše. A ani Alena Schillerová neskrývala rozladění.

„Myslím si, že ve svém životě jsem nic trapnějšího neslyšela. […] Tohle asi budeme muset rozdýchat, všichni mí kolegové,“ řekla.

Následně si hnutí ANO vyžádalo přestávku až do konce jednacího dne.

Pnutí v hnutí ANO

V pondělí 23. ledna přinesl deník iDNES.cz zprávu o tom, že hejtman Moravskoslezského kraje, místopředseda a poslanec hnutí ANO Ivo Vondrák oznámil možný vznik frakce uvnitř hnutí.

„ANO se hodně odklonilo od původního záměru vtáhnout do politiky osobnosti a dělat politiku pro všechny. A k tomuto bych se chtěl vrátit. Pokud v tomto v budoucnu nezískám podporu, pak bude čas odejít. Frakce je možná cesta, jak věci napravit,“ uvedl Vondrák.

Ten přitom již dříve oznámil, že v prezidentských volbách nedá hlas Andrejovi Babišovi. K Vondrákovi se 23. ledna připojil další „nevolič“ Andreje Babiše, a sice ostravský primátor za ANO Tomáš Macura. Ten dlouhodobě patří ke kritikům poměrů v hnutí ANO. Nyní ale zkritizoval přímo „svého šéfa.“

„Politika, nemá-li nás zavést do pekla, nesmí být vedena bez skrupulí, stylem účel světí prostředky. A to ani v předvolební kampani. Andrej Babiš nemůže být náš prezident,“ napsal na Twitteru Macura.

Korunu tomu ještě týž den nasadil někdejší lidovec, následně spoluzakladatel TOP 09 a dnes její řadový člen Miroslav Kalousek.

„Pokud Andrej Babiš prohraje volby [jakože je prohraje] a zůstane předsedou ANO, dá se politická scéna do pohybu. Vsadím se, že poslanecký klub ANO se rozštěpí a vznikne nová frakce, připravená spolupracovat s demokratickými stranami. Nejsem prorok. Jenom čerpám z historie,“ uvedl na Twitteru Kalousek.

Jakou máme populaci, takové máme politiky, říká Miroslav Kalousek

V chemii značí frakce část produktu získaného při dělení látek destilací, krystalizací nebo tříděním. V politice to značí skupinu politicky aktivních osob uvnitř většího celku.

Kalousek následně svůj tweet upřesnil: „Hovořím-li v tomto případě o historii, nemyslím poslední století, ale mnoho tisíciletí. Vlčí smečky mají svá neměnná pravidla a oslabenému vůdci vždycky nějaký ambiciózní samec skočí po krku. Na tom nic nezmění ani deset Jezulátek po kapsách.“

Opory Andreje Babiše frakci odmítly

Případný rozkol v hnutí jeho špičky a zároveň dlouhodobí podporovatelé Andreje Babiše odmítli. První místopředseda hnutí Karel Havlíček řekl, že možný vznik frakce v hnutí není nové téma. Podle jeho slov Moravskoslezský hejtman a místopředseda hnutí Ivo Vondrák s návrhem přišel již před několika měsíci. Avšak se nesetkal s pozitivní odezvou.

A přidala se i poslankyně a bývalá místopředsedkyně hnutí Jaroslava Pokorná Jermanová. Řekla, že vznik frakce jako problém nevnímá, nemá ale povědomí o nespokojenosti velké části členů hnutí.

Jermanová z ANO povýšila v bruselských strukturách

Místopředseda ANO Radek Vondráček uvedl, že by jakékoli případné frakce měly vznikat na základě kvalitní vnitřní diskuze a s jasným hodnotovým cílem.

„A ne prostřednictvím oznámení někoho v médiích v takto vypjaté době,“ vyjasnil s tím, že případný vznik frakce členská základna hnutí stejně vnímá poměrně negativně. Což si ověřil na oblastním a krajském sněmu hnutí v minulém týdnu. Také ale dodal, že jde o osobní postoj, nikoli o tendenci uvnitř hnutí.

„Leváci bez loajality“

Sám Andrej Babiš se v průběhu prezidentských voleb ke kritice a nepodpoře Vondráka a Macury odmítá blíže vyjadřovat. Omezuje se pouze na sdělení, že tam, kde oba nyní jsou, vděčí oba hnutí ANO. Nechť si tedy každý udělá vlastní názor. O tom, jaký názor mají špičky ANO například na Vondrákovy aktivity, nám ale může dát obrázek politický komentátor Petr Holec, který dlouhodobě kriticky vystupuje proti pětikoalici a všem kritikům hnutí ANO a Andreje Babiše.

„Kdy už Vondrák konečně pochopí, že se na funkci šéfa ANO roztřásl po posledních sněmovních volbách předčasně, nikdy jím proto nebude a přestane ve volbách okopávat vlastního šéfa i stranu? Všem jen dokola opakuje, že je zhrzený levák bez loajality!“ 

Petra Pavla objevil Petr Kolář. Kdo je Petr Kolář?

Napsal Petr Holec na Twitteru. Údajných „leváků bez loajality“ ale je ve vztahu k hnutí více. Příkladem jmenujme někdejšího europoslance za ANO Pavla Teličku. Ten se s Andrejem Babišem rozešel ve zlém už v době svého mandátu europoslance. Dnes tweetuje: Ano. Andrej Babiš je pro výkon úřadu prezidenta země absolutně nekompetentní a hodnotově mimo. Není schopen spory urovnávat, natož sehrát mírotvornou roli. Naopak je schopen vytvářet sváry, spory a rozvracet vztahy se spojenci.“

A nejen to: „Babiš nikdy státníkem nebude, je to takový podvodníček.“

Jak to chodí v ANO

Avšak zpátky k samotnému hnutí ANO. O tom, jak to ve straně chodí, kdo v ní zaujímá hlavní slovo, již v roce 2016 vypověděl bývalý lídr hnutí v Pardubickém kraji a starosta obce Vítějeves Petr Havlíček.

„Nemyslím si, že by se ANO mohlo rozpadnout podle stejného scénáře jako Věci veřejné, a to proto, že Andrej Babiš ve svém hnutí praktikuje stejný systém jako ve své firmě,“ uvedl v rozhovoru pro Chrudimský deník.

Podle něj si v hnutí více než kvality lidí cení bezvýhradné loajality a poslušnosti. A podle jeho slov vlastní názor, který nekoresponduje s názorem Andreje Babiše, je cestou k volné jízdence k opuštění hnutí.

„Garnitura ANO závislá na platech vyplývajících z jejich politických postů samozřejmě mlčí, protože kdyby jen špitli, v dalších volbách by si už ani neškrtli. […] Porazit Babiše může jen jediný člověk, a tím je Babiš,“ řekl tehdy a dodal: „Ano, Andrej Babiš je absolutním vládcem, kterému není radno odporovat. Jeho heslo zní: Já platím, já rozhoduji.“

V podobném duchu se pro FinTag.cz nedávno vyjádřil majitel jedné z významných českých firem s úzkými vazbami na politiky. Ten řekl, že si váží Karla Havlíčka pro jeho odbornost a znalosti, ale jeho loajalita vůči Andrejovi Babišovi je podle něj nepochopitelná.

„Pokud Karel Havlíček připustí a odkývne automaticky všechno, co Andrej Babiš řekne a udělá, ztrácí veškerý kredit. Může být sebelepší, ale je součástí morálky se i umět postavit proti nepravostem,“ řekl.

Jak to vidí Andrej Babiš

Sám Andrej Babiš v prezidentské debatě na ČT ve vztahu k hnutí ANO uvedl:Já určitě nejsem kandidát Hradu, pane Pavle. Já jsem předseda hnutí ANO a já kandiduji za hnutí ANO.“

Na otázku, zda se angažoval ve věci aktuální snahy hnutí ANO vyslovit vládě Petra Fialy [ODS] nedůvěru, odpověděl: „Ale já nejsem hnutí ANO. Já jsem Andrej Babiš.“

Na otázku, co bude dělat, pokud by jako kandidát na prezidenta neuspěl, řekl: Zůstanu předsedou hnutí do příštího sněmu.“

Hnutí ANO mělo celostátní sněm loni 12. února, kdy ve sněmovních volbách sice získalo nejvíce hlasů, vládu ani tak ale nesestavilo. Jedním z důvodů bylo to, že se s výjimkou SPD nenašla parlamentní strana, která by s hnutím ANO Andreje Babiše spolupracovala. Nabízí se proto otázka, zda se Andrej Babiš nestane nepřijatelným i pro část členů hnutí. Zvlášť, když ve volbách na prezidenta neuspěje.

Ostatně: Web hnutí aktuálně nabízí dvanáct hlavních tváří uskupení ANO. Z nich k těm nejzarytějším podporovatelům Andreje Babiše ale patří pouze Alena Schillerová, Karel Havlíček a Klára Dostálová. Ostatních devět, mezi kterými je i Ivo Vondrák a Tomáš Macura, nyní příliš vidět není. Nabízí se tedy otázka, co se bude dít v hnutí ANO, pokud Andrej Babiš ve volbách na prezidenta neuspěje.

Daniel Tácha

22 KOMENTÁŘE

  1. …hnutí (si) více než kvality lidí cení bezvýhradné loajality a poslušnosti.
    —-
    Jako takové se ANO asi nemůže rozštěpit. Jak by se mohl „rozštěpit“ podnik…? ANO prostě zanikne, jakmile AB („Agent Bureš“) prohraje tyto volby a zmizí v některé jihoamerické zemi, se kterou NAŠE země nemá extradiční dohodu. ANO se nedá reformovat! 🙁

  2. Dobrý den, jako obšan této země sleduji co se v ní děje,jak se chová a jedná politická garnitura a jsem z toho smutný. V r. 1989 mnoho lidí, zvlšť mladých vyšlo na náměstí cinkat klíši s přáním lepších zítřků pro sebe a své děti. Mnozí z těchto lidí, dnes vesměs již důchodci zřejmě teskní nad starými pořádky, asi si porevuloční vývoj představovali jinak. Demokracii ANO, ale státe postarej se o nás, chceme se mít dobře a ty to zařiď.
    Největší problém těch polistopadových víc jak 30 let je, že někteří nepochopili podstatu demokracie, to jest že kažsý se bude mít tak dobře, jak se o to přičiní svoji prací, nikoliv socialisticky pracovat a kapitalisticky žít. ANO, toto jim totiž slibují různí populisté, proč ne, vždyť to neplatí ze své kapsy, ale ze státního. Argument těch rozumných, že to přece musí někdo dříve, či později zaplatit a budou to naše děti a vnoučata jim nic neříká. ANO, Hlavně že se budou mít lépe nyní a milují každého, kdo jim to slibuje.
    Rozdělení naší společnosti na ty, kteří se chovají zodpovědně a ty co se tzv. jen vezou je jasně patrné v probíhající kampani na nového prezidenta. Nyní na hradě máme politicky dementního stařečka, který pro tuto zam za dobu své vlády „opravdu hodně udělal“. ANO, bohužel o nadvládu nad námi všemi 10 miliony se uchází další politicky dementní stařeček a zase slibuje, že za něj bude líp.
    A jak jej jeho věrní obhajují? Tak na paní Šilerovou by asi platilo přiléhavé „VŽDIŤ JE ZO PĚKNÁ HOLKA, JÁ PROTI V PODSTATĚ NÍC NEMÁM ALE ONA VÁM BERE ROČNĚ TAKOVÉ PENÍZE“. Nepřipomíná nám to něco z minulosti, co říkáš milouši. No a pak ten pan Havlíček, ideální kandidát na mluvčáčka hradního pána, ten dovede uvést veškeré průšvihy svého páníčka na tu pravou míru. A hlavně ta loajalita, TO JE HLAVNI, TAK TO MA BYT.
    Nezbývá mi než doufat, že většina v této zemi takového pANOvačného zakomplexovaného člověka na hradě nechce, doufejme, že předvolební průzkumy vyjdou.
    Ale to rovněž záleží na nás zodpovědných, abychom šli k volbám a dali zcela jasně najevo, že ANO pro nás znamená NE!

  3. Souhlasím s výrokem „Jakou máme populaci, takové máme politiky.“ Stejně tak je mi jasné, že hnutí ANO je už za svým zenitem, stojí a padá s postavením svého „führera“. Po třech prohraných volbách po sobě dojde uvnitř ke štěpení na „věrné nohsledy“ a ty „co se na to už nemohou dívat“.

  4. Mám za to, že AB na začátku své politické kariéry nelhal, ba naopak to nám všem řekl naprosto jasně, volně cituji : CHCI ČR VÉST JAKO FIRMU.
    Každý kdo má firmu, tak ji vede tak, aby měl co největší prospěch – tedy zisk.
    A to AB dělal, a bojím se že by to dělal i v pozici prezidenta.

    Všichni jsme mu naletěli, je potřeba aby AB volby NEVYHRÁL. Nejenom tyto, ale i všechny následující. CHAOSU UŽ BYLO DOST !!!!!

  5. Jelikož jsem opravdu ve zralém věku a prožila jsem různé totality, tak mě udivuje rozpolcená společnost těchto prezidentských voleb. Nejvíce všichni kritizují komunistickou minulost!! Chápu to u mladých lidí, ale asi všichni ti starší zapomněli, že pokud jste chtěli pracovat na vyšších místech, nebo jste byl s cejchem bývalého živnostníka a chránil jste své děti, tak nebyla jiná volba. Jiná věc jsou spolupracující agenti a i ti nemuseli ubližovat!!! Dnes v demokracii jsou všichni čistí a se svatozáří nad hlavou.
    Nechť si mladá generace teď zvolí svoji budoucnost mezi dvěma muži se stejným škraloupem!!!
    Ale použijete-li mozek, tak jeden vám navíc nabízí klid, slušnost, rozvahu a takt. To je první věc pro veřejnost jak u nás tak v zahraničí. To, že je voják a ne podnikatel, tam nehraje žádnou roli. Funkce prezidenta je reprezentativní a na odborné věci jsou tam prezidentovi poradci. Tento člověk je už v zahraničí známí a s dobrou pověstí.
    Pak máte druhého kandidáta, který léta přináší do politiky jen nerváky, soudy, neustálé články v novinách a mele jako kolovrátek pořád to samé. Nestydí se lhát, dělá nám ostudu v zahraničí, ale pořád se chválí jak je dobrý. Každý z nás je v něčem dobrý, ale musíme si připustit i svoje chyby. Ale pro mě je hlavně nevhodným kandidátem z důvodu, že by neustále pokračoval ten cirkus, media, sněmovna, opozice a plné zahraniční noviny přestřelek, jak tomu bylo dosud. Navíc nikdy nebude spojovat národ, protože kdo nefandí ANO je nepřítel a samozřejmě nikdy nebude objektivní k ostatním stranám, tudíž k obyvatelstvu jinak politicky smýšlejícím. A my už chceme mít klid aspoň na tom hradě!!! Starostí a nerváků máme všichni dost.
    Když se zeptáte většiny voličů Babiše co o něm vědí, nevědí nic, jen že při něm bude dobře, a bude jim zvyšovat důchody a nebude válka. Tak to je většina jeho voličů. Jeho zlé výroky berou jako hotovou věc, protože se ani o politiku nezajímají, jen před volbami když vyrukuje
    se sliby a strašením. Tak hlavně ať už máme klid a je po volbách!!!!

    • Paní Jarmilo, rád bych vám vysvětlil, jak to v životě lidském, tedy člověka mezi ostatními je. Podívejte. Lidé v žádném případě nežijí podle zákonů. Důkaz: Kdybych zde dal dotazy z této oblasti, co o vlastních zákonech víte, požádal o vysvětlení pojmu, co to právo vlastně je, byly by znalosti na beton žalostné. Přesto jsme téměř na vrcholu, co se týče bezpečnosti v naší zemi. Důkazem je i to, že zákony se mění, ale lidé zůstávají. Jinými slovy, ten základ, ta podstata všeho je to, jak to máme hodnotově v hlavách srovnané. Podle toho jednáme a podle toho my okolní společnost a naopak ta okolní společnost nás zásadním způsobem ovlivňuje. Proč to říkám. Protože stejně tak neexistuje ani objektivní realita, o kterou se můžete opřít a která vám něco zajistí, tedy demokracie (jak se nám to snaží sluníčkáři při prosazování migrace namluvit). Je to jen pouhé slovo pro popis konkrétních projevů života ve společnosti. Pro popis, jak lidé uvažují, jak se projevují a jak jednají. Je jen pojem pro abstraktní uvažování. Úplně stejně, jako je pouhým pojmem, jen pouhým slovem, slovo ovoce. Ovoce si ani nekoupíte, ani nesníte, ani nemůže být zdrojem vitamínů, protože nemá konkrétní tvar, barvu, ani vůni. Toto můžete udělat jen s konkrétním přírodním produktem, jako je třeba jablko, hruška a podobně. Jinými slovy, zničte například přírodu a tím také zmizí pojem ovoce. Nebude potřeba, protože lidé ho přestanou používat. A stejné je to i ve společnosti. Prostě v mysli musíte být pevně zakotvena a mít v základních věcech jasno. A tak i na okolní společnost působit a samozřejmě jednat. Z toho vyplývá, že pro mne je jedno, kterému to o tomto víkendu hodím. Protože ono to i objektivně za této situace jedno je. Důkaz: Babiše jste popsala přesně. Dodám, že je to hlavně „kšeftmon“, který se svými manýry neměl vůbec do politiky lézt. Prostě strana nestrana, STB neSTB, hlavně, když to sype. Pan Pavel. Vypadá vzhledově výrazně lépe, ve strukturách NATO se těžko můžete ukázat ve špatném světle, protože by s vámi rychle skončili. Ale je to stejný typ člověka. Strana nestrana, komunisté (hlavně v tom, co napáchali zla) nekomunisté, já chci (je jedno, že s nimi) dělat „kariéru“. Na mne působí dojmem, už jsem to tu psal, že by si klidně nechal oči přeoperovat na šikmo, kdyby přišli Číňané. A jak tato vlastnost půjde ruku v ruce s tím, že už na naši suverenitu, na náš průmysl natahují své pařáty tentokrát ne rudí, ale zelení komouši z Bruselu? Je jasné, že k sobě to nejde. A poslední věc, kterou mám od svých předků a prapředků. Klid, jak píšete na závěr, budeme mít až v hrobě. Dokud dýchám a dokud se hýbu, nesmím ustat ve svém snažení hlídat si, co se mnou a s mojí společností, ve které žiji, chtějí udělat. A bránit se tomu, když na věc přijde. Po smrti už mě to zajímat samozřejmě nemusí. Do té doby ano. Takže žádný klid! Klid = smrt mému způsobu života a dnes i mé životní úrovni.

        • Víte pane Tomáši, řekl jste to naprosto přesně. Ale když si znovu přečtu svůj příspěvek a příspěvek paní Šturmové, tak ať dělám, co dělám, vaše slova mi spíše sedí na její. Vysvětlím. Já jsem tu naprosto jasně apeloval na hodnotové zakotvení, tedy absolutnost. Prostě jednou komouš, vždycky komouš. A pokud chci změnu, je třeba na tomto základě neochvějně stát. A vezměte si, co říká paní Šturmová, kterou jinak chápu. Chce pana Pavla za každou cenu. Rozhodně reprezentativní je, to nemohu popřít. Paní píše: „…. že pokud jste chtěli pracovat na vyšších místech, nebo jste byl s cejchem bývalého živnostníka a chránil jste své děti, tak nebyla jiná volba……“ A zapomněla dodat, že toto se dalo při zavření všech uší a očí akceptovat možná v počátku padesátých let. Ale rozhodně ne v dobách „perestrojky“, kdy se už veřejně šuškalo, že to takto dál nepůjde a kdy už bylo i mezi mladými veřejně známé, co vše mají komunisté na svědomí. I ty Rusy v 1968 naší zemi. A nazývá to škraloup, ve smyslu, jako kdyby mě například jednou v mládí chytli v samoobsluze, jak kradu sušenky. A ještě naivně dodává, že moje osobní snaha pracovat na vyšších místech (tedy ruku v ruce s komunisty) mi dává legitimitu hodnotové ukotvení hodit za hlavu a vůbec nabrat ohled na zničené životy a samozřejmě zničené touhy po pracovní kariéře těch, kteří se s nimi nechtěli smířit. Myslím tím úvahu, že je jedno s kým, hlavně že to sype. A budu nosit dříví do lesa, když napíši, že plnohodnotný život a také rozhodně ne nijak chudý, šlo prožít i bez toho, že by se s nimi člověk zapletl. To vám mohu garantovat. Takže tak!

    • Souhlas 🙂 A přesto, že nejsem horlivým příznivcem Petra Pavla, tak mu to zítra samozřejmě hodím.

  6. Když pan Havlíček vstoupil do vlády, tak jsem ho oceňoval a považoval za schopného politika a odborníka. Bohužel jeho loajalita a podpora předsedovi strany můj pohled na něj podstatně negativně změnila.

  7. S předchozími komentáři nelze než souhlasit.Navíc u A.B. lze vypozorovat duševní poruchu
    která v jeho podnikání není až tak nebezpečná jako při vlivu na chod státu.Osoba s duševní
    poruchou ve vedení státu je nanejvýš nebezpečná pro stát a protože takový člověk si to
    ani neuvědomuje je potřeba takové eliminovat volbama byt na to doplatí i celé hnutí.

  8. Dobrý den, rád pročítám komentáře k jednotlivým tématům. Co mne potěšilo, je fakt, že odpůrci AB píší slušně, nikoho neurážejí, vyjadřují své názory kultivovaně, bez sprostého napadání příznivcům AB.
    Napopak příznivci AB používají ve svých komentářích mluvu 4 cenové skupiny, zřejmě v životě žádné jiné diskuze než u piva ani nevedli, tak od nich ani nic jiného nelze čekat.
    Že nejsem sám s trochu reálným pohledem na současnou situaci v naší zemi mi potvrzují příspěvky výše. Takže to jde, vyjádřit svůj názor kultivovaně, bez urážek každého, kdo má jiný názor.
    Občas pozdě v noci jsem zsi pustil přenosy ze sněmovny, no upřímně, vydržel jsem to tak maximálně 15 minut, na to se nedalo dívat, v tomto bogužel musím s AB souhlasit, že je to ŽVANÍRNA. Týká se to víceméně včech politických stran, zastoupených ve sněmovně.
    Pak se nemůžeme divit obyčejným lidem, že jsou z politiky otrávení, očekávají toriž, že za ty peníze by poslanci měli MAKAT. Zajímalo by mne, co si myslí příznivci AB o tom, že za ty peníze nechodí do ŽVANÍRNY a raději jezdí ve svém karavanu po vlasti české, rozdává koblihy a sliby.
    Mimochodem rozdávání koblih zdarma si může dovolit, když je ve třísměnném provozu pečou jeho pekaři za měsíční hrubou mzdu 17 900 /opravuji 17300/ Kč. Jen nechápu, proč v supermarketu jsou ty koblihy již za 8,90 Kč a důchodci netrpělivě vyčkávají na akční slevy, aby si je občas dopřáli.
    V kontextu výše uvedeného asi nechápu, jak to AB myslí že bude MAKAT pro lidi, prozatím MAKÁ zdá se jen pro sebe. A jeho vize, že bude stát řídit jako firmu, tomu již vůbec nerozumím. Bude ty koblihy i nadále rozdávat zdarma? Aby nezkrachoval, požádá si o dotace? Z EU mu žádné asi po špatné zkušenosti s ním nedají. No tak snad že by zase káplo něco ze státního rozpočtu?
    To je začarovaný kruh a musí to dříve či později skončit krachem. Ale to AB asi netrápí, má kam zmizet, kdoví kde všude má něco ulitého pro strýčka příhodu. Mi obyčejní lidé v této zemi musíme zůstat a s tím nepořádkem po něm žít a v budoucnu ten dluh splácet.

  9. Atmosféra pár hodin před touto volbou, kdo bude po M. Zemanovi prezidentem ČR, mi připomíná atmosféru Listopadu 89. Slova Václava Havla „PRAVDA ZVÍTĚZÍ“ i se svým „NEJSME JAKO ONI“ musela počkat až do této volby. Po více než 30 letech, kdy nám tehdy „spadla“ (samozřejmě to nebylo jen tak) demokracie do klína a my nevěděli co s ní, jak na ni, po 40 letech vlády jedné strany není divu, má naše republika opět jedinečnou šanci, kterou nesmí již promarnit. PRADA A LÁSKA ZVÍTĚZÍ.
    S tím je třeba volit Petra Pavla.
    CHcete lidi snad čekat dalších nejméně 30 let a žít tu ve lži, nenávisti? Chcete, aby budoucí prezident spravoval naší (a jeho) zemi jako svoji firmu? Opravdu si myslíte, že to znamená BÝT DÁL? Kdo to tak vnímá a přeje si to, demokraticky se rozhodne a ANO, panu Babišovi to hodí.

    Muj hlas dostane samozrejme Petr Pavel.

  10. Víte co je to želvuška?
    Želvušky jsou považovány za nejodolnější tvory planety Země. Vyskytují se jak na ledovcích, tak na pouštích celého světa, některé osídlují moře či sladké vody. Žijí téměř v každém prostředí, běžně v tenkém vodním filmu na povrchu mechů, lišejníků, řas nebo některých druhů rostlin
    Želvušky jsou maximálně 1 milimetr velcí prakticky nezničitelní bezobratlí. Dokáží přežít opakované zahřátí na 150 stupňů Celsia, několik hodin v kapalném héliu s teplotou blízkou absolutní nule nebo tisíckrát silnější radioaktivitu než člověk.
    Až na tu velikost to dokonale sedí na Umaštěnou Dluženu von Bankrot, Užvaněného slimejše Káju a Juchechélku!!!

  11. Tak krásné komentáře
    Jsem v této zemi nikdy
    Nečetl akorát bych prosil do těchto voleb nezminovat pana prezidenta Havla nebylo by mu z kandidátů nejlépe jinak moc děkuji
    Za komentáře z vlastních důvodu se hlasování zdržim a vhodim pouze obálku
    Snad vyhraje rozum

  12. Dvě odporné …, Pastuchová i Schillerová. Ta první byla kdysi „normální“,.. Odporná prospěchářka,… Otrokyně a … [redakčně upraveno]

  13. Tady o nějakém občanském hnutí nemůže být ani vidu ani slechu, je to sekta Svědci Babišovi, guru rozhoduje o všem, jakákoliv neposlušnost se tvrdě trestá. A takoví jako Havlíček, Schillerová, Dostálová, Brabec, Vildumetzová či Juchelka se Babiše drží jen proto, že je miliardář a háže jim drobty ze svého stolu. Ve skutečnosti je považuje, stejně jako všechny ostatní, za užitečné onuce a kdyby bylo potřeba vylije je přes palubu jako kýbl …. Jediné čemu se divím, že to Vondrákovi jako vysoce inteligentnímu a vzdělanému člověku trvalo tak dlouho než to pochopil. [radakčně upraveno]

    • Dobrý den, a vy se citovaným dámám a pánům divíte? Jejich servilnost ve vztahu k AB je otázkou doslova přežití. Tím nemyslím, že jim hrozí smrt, ale politická smrt. Že skončí v propadlišti dějin, pokud ANO zkrachuje,a že zkrachuje se zdá být jisté, je to jen otázka času.
      Kolik podobných hnutí, či iniciativ v době nedávné rychle vystoupalo na politickém nebi a zase rychkle z něj zmizelo. Stejně tak ANO nebude Andrejko udržovat při životě. Až mu dojde, že je to prodělečná firma, která ze začátku natáhla na jeho ideály i docela schopné a obecně uznávané lidi, kteří postupně PROZŘELI a zase odcházejí, tak mu nezbyde nic jiného, než zavřít krám a zkusit to s jinou značkou.
      Andrejko moc dobře ví, že aby firma prosperovala, potřebuje SCHOPNÉ manažery, nikoliv VŠEHOSCHOPNÉ patolízaly, kteří doslova udělají vše pro to, aby si udrželi teplá a dobře placená místečka. Ale někdo to musí financovat a to prodělečný podnik nedokáže, ze státního to již nepůjde, tak co zbývá?
      Andrejko to měl dobře vymyšlené. Opravdu velké peníze se točí kde? No přece ve státním rozpočtu. Tak proč jej nezprivatizovat, samozřejmě to lze jen přes politiku. Tak nakoupil média, založil hnutí a hurá do toho. No samozřejmně k tomu je ještě potřeba přesvedčit určitou část společnosti, aby se vytvořil dojem, že si to i lid přeje.
      A inspirací v nedávné historii lze čerpat dostatečně. Stačí slavná revoluce v jedné východní zemi z r. 1917, nebo nástup dělnického hnutí v jiné velké evropské zemi ve 30 letech minulého století. A v neposlední řadě též zářný příklad ÚNORA 1948 v naší zemi. Scénáře se opakovali obdobně. Založit hnutí, ovládnout media, zmanipulovat část populace, ostatní se budou muset chtě nechtě časem přidat, JINAK! No a pak tah na branku, ovládnutí klíčových státních institucí /a prezidentský úřad je terno/ a je vyhráno.
      Vymyšleno dobře, ale tento národ již nechce být stádem ovcí, vedených na porážku a stejně, jako v r. 1989 se vzpírá. Tak se to bude muset holt na nějakou odpískat a až se to uklidní, vyrazit do boje za lepší zítřky znovu. Vždyť přijdou parlamentní volby a do té doby je třeba zapracovat a pokusit se získat na svou stranu více nespokojených a snad se to podaří.
      A z tohoto důvodu je nutné, aby Andrejko a jeho věrní v hnutí ANO dostali od zbytku slušných lidí jednou provždy STOPKU. A K TOMU BUDEME MÍT TENTO PÁTEK A SOBOTU JEDINEČNOU A NEOPAKOVATELNOU PŘÍLEŽITOST.
      PROSADILI JSME SI PŘÍMOU VOLBU PREZIDENTA, TAK TOHO VYUŽIJME !
      Jde o to, kdo nakonec vyhraje, věřme průzkumům. Jde o to O KOLIK ten lepší vyhraje.
      Možná jsem moc velký optimista, ale já to typuji na minimálně 60% pro vítěze, i když mě těch zbývajících 40% pro poraženého do budoucna dost děsí.

      • Se vším musím jen souhlasit. Nyní pouze trochu matematiky: Kolik bylo v roce 1989 členů KSČ? Kolik bylo vědomě spolupracujících soukmenovců v STB? Kolik je v tomto státě lidí který jsou nýmandi, kteří nikdy nic nedokázali? Kteří závidí všem, co něco umí a dělají svojí práci s láskou? … při těchto volbách jsme dosáhli fantastických výsledků ! Proto Babiš!? Závist je strašná vlastnost. Buran zůstane buranem i kdyby čert na koze jezdil. S tím se člověk musí narodit . No a něco k veselého na závěr:
        Povídají si dva na baru : Ano, já jsem komunista , ale bývalý. Aha , povídá ten druhý, to asi něco jako bývalý černoch, že jo! Co myslíte, koho budu volit?

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here