Nový koordinátor NERV je Havlíček. Procházka míří do ČNB

7513
NERV
David Havlíček [vlevo] na snímku z prvního jednání NERV loni 22.června. Při té příležitosti uvedl: „Obrovská čest a pokora. První jednání NERV. Díky [Úřad vlády ČR] za důvěru. Není asi prestižnější stůl, u kterého bych chtěl sedět. Těším se na spolupráci a diskusi se špičkovými odborníky!“. / Foto: NERV

Novým koordinátorem Národní ekonomické rady vlády [NERV] se v polovině února stane David Havlíček. Havlíček je poradcem předsedy vlády Petra Fialy [ODS] a vedoucí úseku v Exportní garanční a pojišťovací společnosti [EGAP].

Informaci včera [1.2.] po jednání NERV potvrdil současný koordinátor Jan Procházka, jenž ale míří do funkce člena bankovní rady České národní banky [ČNB]. Havlíček, který už členem NERV je, dál zůstává v EGAP jako vedoucí finančního úseku a správy pojistných událostí. V minulosti působil na Úřadu vlády jako vedoucí oddělení ekonomických analýz.

„Na práci pana Procházky se budu snažit maximálně navázat. Myslím si, že spolupráce NERVu a vlády je velmi těsná a chtěl bych v ní pokračovat,” řekl Havlíček.

Zdůraznil, že role koordinátora je především organizační: „Mým úkolem bude hlavně dávat výstupy pracovních skupin dohromady a prezentovat je na zasedání NERVu.”

Dosavadní ředitel EGAP a koordinátor NERVu se 13. února stane novým členem bankovní rady ČNB. S ním do centrální banky jako člen rady nově nastoupí dosavadní vedoucí úřadu Národní rozpočtové rady [NRR] Jan Kubíček. Ke stejnému dni se stávající člen bankovní rady Jan Frait stane viceguvernérem. V prosinci je do funkcí všechny jmenoval prezident Miloš Zeman. Procházka a Kubíček nahradí dosavadního viceguvernéra Marka Moru a člena rady Oldřicha Dědka, kterým končí šestileté funkční období.

Kdo je NERV

Fungování NERV obnovila vláda loni v květnu. Jako celek se rada schází jednou do měsíce, jednotlivě se scházejí skupiny zaměřené na jednotlivá témata. Rada má 19 členů. Jde o ekonomy a odborníky z dalších oblastí a byznysu, někteří z nich už v minulosti členy rady byli. Úkolem NERV je navrhovat zásady a parametry reforem veřejných systémů, které mají vliv na veřejné finance a jejich transparentnost. Jde například o důchodový systém.

Členové NERV:
  • Martin Diviš – generální ředitel pojišťovny Kooperativa a prezident České asociace pojišťoven. Je členem koncernového vedení Vienna Insurance Group.
  • Libor Dušek – Ekonom působící na Právnické fakultě Univerzity Karlovy jako vedoucí katedry národního hospodářství a projektu Legal Data Hub. Zaměřuje se na výzkum ekonomie práva, nelegálního jednání a daňové politiky. Dříve působil na institutu CERGE-EI v akademických a manažerských pozicích.
  • Dita Formánková – zakladatelka neziskové organizace Czechitas, institutu neformálního vzdělávání v digitálních a technických dovednostech a rekvalifikace žen do IT. Globální ředitelka pro diverzitu a inkluzi a spolupráci s komunitami v Avast Software.
  • Mojmír Hampl – ekonom, bankéř a publicista. Zastával funkci viceguvernéra České národní banky a ředitele služeb pro finanční sektor v KPMG Česká republika. Je předseda tříčlenné Národní rozpočtové rady.
  • David Havlíček – poradce předsedy vlády. Odborník na ekonomickou analýzu, vedoucí Úseku finančního a správy pojistných událostí v EGAP, v minulosti působil na Úřadu vlády jako vedoucí oddělení ekonomických analýz.
  • Tomáš Havránek – profesor ekonomie na Univerzitě Karlově. Zabývá se makroekonomií, mezinárodním obchodem a měnovou politikou. Je vedoucím oborové rady pro ekonomii Grantové agentury Univerzity Karlovy. Působil jako poradce viceguvernéra ČNB.
  • Helena Horská – členka poradního týmu předsedy vlády. Hlavní ekonomka a členka Dozorčí rady Raiffeisenbank. Členka Vědeckého grémia České bankovní asociace.
  • Pavel Hroboň – lékař a ekonom. Má zkušenosti z ministerstva zdravotnictví, kde působil jako náměstek ministra zdravotnictví zodpovědný za zdravotní pojištění, léky a zdravotnické prostředky. V současnosti je též aktivní v Advance Institute.
  • Petr Janský – ekonom a akademik na Univerzitě Karlově, kde je vedoucím katedry evropské ekonomické integrace a hospodářské politiky. Je členem představenstva České společnosti ekonomické.
  • Ján Lučan – člen představenstva ČSOB. Má za sebou více než dvacet let profesních zkušeností a práce pro skupiny ČSOB a KBC. Jeho zkušenosti jsou zejména v oblasti práva, podnikového a institucionálního bankovnictví, fúzí a akvizic.

NERV i vláda zasedla. Závěry z jednání ale nejsou

  • David Marek – hlavní ekonom společnosti Deloitte. V minulosti působil jako ekonom v České národní bance, České spořitelně a na pozici hlavního ekonoma a člena představenstva ve společnosti Patria Finance. Je členem České společnosti ekonomické, a poradcem HK ČR.
  • Daniel Münichporadce předsedy vlády. Akademický ekonom se specializací na ekonomii práce, veřejného sektoru, školství a vzdělávání a hodnocení dopadů veřejných politik a vědy. Působí v IDEA při CERGE-EI, nově v biotechnologickém fondu i&i Biotech Fund.
  • Pavel Neset – ekonom působící v akademickém prostředí. Je vedoucím Katedry ekonomie a práva na Škoda Auto Vysoké škole. V minulosti působil například jako proděkan pro pedagogickou činnost na Národohospodářské fakultě VŠE v Praze.
  • Zuzana Ceralová Petrofová
    Prezidentka společnosti PETROF a úspěšná manažerka. V roce 2014 získala titul Manažerka roku 2014. Pravidelně se objevuje v žebříčku nejvlivnějších žen ČR časopisu Forbes a mezi nejlepšími manažerkami ČR.
  • Jan Procházka – předseda představenstva státní Exportní garanční a pojišťovací společnosti [EGAP] a je též předsedou dozorčí rady Budějovického Budvaru. Už v minulosti byl členem NERV, kde vedl skupinu pro Klíčové výkonnostní ukazatele státní správy.
  • Daniel Prokop – sociolog a zakladatel výzkumné organizace PAQ Research. Deset let působil ve výzkumné agentuře Median, z toho tři roky v jejím vedení. Zaměřuje se na témata chudoby a sociální nerovnosti.
  • Aleš Rod – ekonom, odborník na oblast ekonomie regulace a ekonomie veřejného sektoru s aplikacemi především v energetice, finančním sektoru. Působí jako člen správní rady a ředitel výzkumu v CETA – Centru ekonomických a tržních analýz.
  • Dominik Stroukal – hlavní ekonom Platební instituce Roger a vedoucí katedry ekonomie na VŠ CEVRO institut. V minulosti působil jako hlavní ekonom finanční skupiny Roklen a ředitel Liberálního institutu a Ludwig von Mises Institutu pro ČR a SK.
  • Petr Zahradník – makroekonomický analytik, specializuje se na téma hospodářské politiky Evropské unie. Je členem týmu ekonomických a strategických analýz České spořitelny a poradcem prezidenta HK ČR. Je poradcem ministra pro evropské záležitosti.

Poradci by měli vládě pomoci najít cestu ze současných problémů spojených zejména s vysokou inflací, rychlým zadlužování a strukturálním schodkem veřejných financí.

Od obnovení činnosti Národní ekonomické rady vlády si slibujeme posílení odborného zázemí, expertní síly, která podporuje vládu a její rozhodnutí a přináší nové impulsy. Když se podíváte na její složení, uvidíte, že inovační potenciál, schopnost dívat se na věci jiným pohledem se určitě bude projevovat, a my se na spolupráci těšíme,“ uvedl loni v květnu při obnovení NERV premiér Petr Fiala.

–DNA/ČTK–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here