Loňský rok jsme úspěšně zvládli, říká šéfka Amundi

2835
amundi
Valérie Baudson / Foto: Amundi

Francouzská investiční skupina Amundi oznámila výsledky za loňský rok. Čistý očištěný zisk skupiny dosáhl 1,2 miliardy eur [cca 28,5 mld. Kč]. Celkový příjem za loňský rok činí sedm miliard eur [cca 166 mld. Kč].

Aktiva pod správou společnosti činila k 31. prosinci 2022 1,904 bilionu eur [cca 45 bil. Kč]. To představuje meziroční pokles o -7,7 procenta [-160 mld. euro]. Pokles prostředků ve správě společnosti podle CEO Amundi Valérie Baudson koresponduje s vývojem na finančních trzích v loňském roce. Ty zaznamenaly po několika letech růstu pokles. Francouzská investiční společnost i tak podle jejího názoru loňský rok zvládla s velmi dobrými výsledky.

„Naše čisté příjmy dosáhly hodnoty bezmála 1,2 miliardy eur. Na rozdíl od evropského trhu se správou aktiv, který čelil odlivu financí, se Amundi podařilo zakončit rok v jednoznačně kladných číslech,” uvedla.

Za úspěchem podle jejích slov stojí práce špičkových týmů investičních manažerů, přizpůsobení nabídky produktů investorům a snížení nákladů. I přesto ve zprávě společnosti stojí, že loni čistý očištěný zisk ve výši 1,178 miliardy eur meziročně klesl o 10,5 procenta. Podle Baudson byl ale vzhledem k růstu trhů v roce 2021 zisk skupiny mimořádný. Šéfka skupiny dále upozornila na úspěšné dokončení integrace společnosti Lyxor.

„Díky ní se Amundi stalo evropským lídrem v oblasti ETF. Máme plně funkční platformu a již nyní vidíme synergie v oblasti nákladů a příjmů,” uvedla.

Společnost Lyxor vznikla v roce 1998 a patří do první pětky evropských hráčů na trhu s ETF. Burzovně obchodované fondy [ETF] vznikly 22. ledna 1993. Letos tak oslavily 30leté výročí. Vůbec první ETF vydala americká investiční společnost State Street.

Společnost patří k předním hráčům i v České republice

Francouzská skupina je aktivní i v České republice. Svou pozici posílila zejména v roce 2017, kdy koupila od italské banky UniCredit Bank skupinu Pioneer Investments za 3,55 miliardy eur [cca 92,6 mld. Kč]. Amundi v té době byla i jediným akcionářem Investiční kapitálové společnosti KB [IKS KB] s hlavním distribučním partnerem Komerční bankou.

Dnes Amundi v Česku nabízí širokou škálu podílových fondů nejen prostřednictvím Komerční banky, ale i dalších subjektů. K novinkám patří nový fond Amundi Fund Solutions Buy and Watch US High Yield Opportunities 11/2026. Fond investuje do více než stovky dluhopisů amerických firem. Největší podíl dluhopisů má v sektorech energetiky a veřejných služeb, dopravy a služeb a zdravotnictví. Splatnost fondu je v roce 2026.

Amundi má nový fond do dluhopisů amerických firem

V kategorii podílových fondů loňského ročníku finanční soutěže Zlatá Koruna zvítězil fond Amundi Funds US Pioneer Fund. Tento fond investuje převážně do akcií amerických společností, které sídlí nebo vykonávají většinu činností v USA. Jde o legendární akciový fond, jehož vznik se datuje do roku 1928. Základní filozofie fondu se za celou dobu jeho historie nezměnila. Manažer fondu na trhu vyhledává akcie amerických firem, které jsou neprávem přehlíženy a jsou tak nabízeny se slevou vůči skutečné vnitřní hodnotě. Základem je hluboká analýza firmy, nejen daného odvětví či regionu. V soutěži bodoval rovněž fond Amundi Multi-Asset Sustainable Future. Fondů má v nabídce společnost ale podstatně více.

V Česku má Amundi nového šéfa

Loni v listopadu skupina jmenovala Alaina Berryho novým generálním ředitelem Amundi Asset Management v Česku. Berry vystudoval Eslsca Business School Paris [School De Commerce] v Paříži. V oblasti financí se pohybuje od roku 1989.

Alain Berry nově vede Amundi Asset Management ČR

Francouzská Amundi, která patří mezi deset nejvýznamnějších investičních světových hráčů, spravuje peníze více než stovce milionů klientů po celém světě. Struktura společnosti stojí na šesti hlavních investičních centrech. Ta nabízejí klientům služby v oblasti finančních trhů a široký rozsah odborných znalostí pro aktivní a pasivní investiční řešení. Ke klientům společnosti patří drobní i institucionální investoři. Mezinárodní tým Amundi čítá 5 400 lidí.

–Adman’s Choice–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here