Jak investovat do zlata v roce 2023. Cihlu, CFD nebo ETF?

4307
zlata
Foto: Pixabay.com

Zlato patří spolu s nemovitostmi v Česku k oblíbeným investičním nástrojům. Jeho cena od začátku února ale propadla o sedm procent. Jedná se o dobrý čas k nákupu, nebo se vyplatí ještě počkat? A jakými způsoby lze do zlata investovat?

Zlato mnozí často ne vždy docela přesně označují za bezpečný přístav a ochranu před inflací. Ale i tato komodita zažívá na své poměry turbulentní období. To dokazuje vývoj ceny zlata v loňském a letošním roce. Totiž před současným poklesem ceny zlata investoři viděli od listopadu minulého roku rally, která naopak jeho cenu zvedla o více než 20 procent. Avšak tomu předcházel klesající trend, který se táhl de facto po celý loňský rok.

Vývoj ceny zlata loni a v letošním roce

[Zdroj: xStation 5]

Zda bude zlato v současném roce úspěšné, je stále předmětem debat. Záleží hlavně na tom, jestli se vyhneme recesy, nebo ne. Tématu se ve svém nejnovějším reportu věnují analytici XTB. V něm shrnují hlavní účel investice do zlata.

Podle nich tento drahý kov zdaleka není ideálním a bezpečným přístavem, ale může být skvělým prostředkem pro diverzifikaci rizik. Zároveň také nabízejí několik možností, jak do zlata vhodně investovat.

Nákup fyzického zlata

Populární způsob investování je nákup tradičního fyzického zlata. Tento způsob má hlavní výhodu v tom, že zlato můžete mít doma připravené pro apokalyptický scénář, kdy v rámci minut můžete vzít svých pár zlatých slitků či cihel a zmizet pryč. Mimo tento scénář je ale fyzické zlato poměrně problematický instrument. Rozhodně není tak likvidní jako cenné papíry, prodej nebo nákup může být tudíž zdlouhavý a s nutností fyzické schůzky. Problém je také jeho uschování, které může být doma nedostatečně zabezpečené a v případě uschování v bance je zase složité se k němu dostat v případě okamžité potřeby. Na druhé straně fyzické zlato je docela dobrý dárek třeba pro děti.

Zlato ve formě CFD

Tento instrument se používá především v rámci tradingu v kratších až střednědobých časových horizontech. Výhodou tohoto způsobu je, že člověk nepotřebuje díky pákovému efektu tak velké množství finančních prostředků. Na druhé straně je to samozřejmě ta rizikovější část finančních instrumentů. Vhodný je tak dobrý risk a money management. Druhou velkou výhodou je možnost shortování, tedy vydělávání na poklesu ceny. To využívají i dlouhodobí investoři, kteří mají nakoupené zlato, ale nechtějí ho prodat a očekávají pokles jeho ceny. V takovém případě otevřená short pozice pokrývá ztrátu a zlatá dlouhodobá investice zůstane celá.

Nákup zlata ve formě ETF

Tato forma se stává stále více populární mezi dlouhodobými investory. Již několik let se investorům na trhu nabízejí ETF kopírující hodnotu zlata. Vše funguje na stejném principu jako například ETF kopírující americký index SP500. Jde tedy o cenné papíry držené u depozitáře. Což tomuto instrumentu dává poměrně vysokou úroveň kredibility. Tento trh je velmi likvidní. Není problém své ETF na zlato během okamžiku nakoupit nebo prodat.

Výše uvedené způsoby lze i kombinovat

Možností investování do zlata je tedy hned několik a záleží na preferencích každého, jakou cestu zvolí. Nikde není psáno, že je potřeba si zvolit pouze jeden způsob. Investor klidně může mít malou část doma pod postelí pro krizový případ, část ve zlatých ETF a ještě může krýt své pozice pomocí CFD v případech poklesu ceny.

–Adman’s Choice–

Pozn. red.: Pokud se chcete o tématu dozvědět více, v reportu analytiků XTB „Jak obchodovat na trhu se zlatem“ naleznete informace, jak využít technickou a fundamentální analýzu na tomto trhu, jak celý trh se zlatem funguje, kdo jsou velcí hráči v tomto sektoru a mnoho dalšího. Report je k dispozici ZDE.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here