Rusové nasadili na Ukrajině legendární lopatky MPL-50

10398
Lopatky
Lopatka vzor MPL-50 / Foto: Archiv FinTag.cz

Ruské jednotky budou na Ukrajině pravděpodobně používat kvůli nedostatku munice v boji muž proti muži legendární polní lopatky MPL-50. Oznámila to britská tajná služba. Zprávu potvrdil i britský ministr obrany Ben Wallace.

V nedělním [5.3.] vystoupení britský ministr obrany uvedl, že jednotky Vladimira Putina dostaly rozkaz napadat ukrajinské pozice pouze malými palnými zbraněmi a polními lopatkami.

„Koncem února 2023 Rusové mobilizovali rezervisty, kterým přikázali zaútočit na ukrajinské obranné pozice pouze malými palnými zbraněmi a lopatkami. Ty mají zřejmě posloužit v boji muže proti muži,“ potvrdil informace tajných služeb britský ministr.

Dále uvedl, že se jedná o model polní lopatky MPL-50, který byl vyvinutý v roce 1869 a od té doby se podle jeho slov moc nezměnil. Dodal, že to „dokazuje brutalitu a nízkou úroveň vyzbrojení.“ Což podle něj charakterizuje i celý dosavadní průběh konfliktu na Ukrajině.

Lopatka MPL-50 je v Rusku legendou

Podle britského listu Independent, který na nasazení polních lopatek v bojích na Ukrajině upozornil, a který shodou okolností v roce 2010 koupil ruský miliardář a bývalý agent KGB Alexandr Lebeděv za symbolickou jednu libru, má v Rusku smrtelné nebezpečí ze strany standardní polní lopatky MPL-50 až mýtický rozměr. List také konstatuje, že technologie legendární lopatky MPL-50 pochází z roku 1869. I podle listu aktuální výdej těchto polních lopatek ruským vojákům podtrhuje brutalitu primitivního způsobu boje, k němuž se Rusové nyní uchylují. List dokonce cituje jednoho z ruských záložníků.

Na takový boj [lopatkami MPL-50, pozn. red.] nejsme připraveni ani fyzicky, ani psychicky,“ uvedl záložník.

O tom, že si nevymýšlí, svědčí slova britského ministra obrany Bena Wallace. Podle něj nedávné důkazy potvrdily rostoucí počet střetů muže proti muži na ukrajinské frontě. Což je podle jeho slov pravděpodobně výsledkem ruského způsobu velení.

„To neustále spoléhá na nasazování velkého počtu špatně vyzbrojených vojáků, bez větší podpory dělostřelectva, protože se Rusku nedostává munice,“ řekl ministr, aniž by upřesnil, jak podotýká Independent, kde se boje vedené zejména polními lopatkami odehrály.

Zásobování vybraných ruských jednotek vázne

O tom, že vojenské jednotky bojující na Ukrajině mají problémy se zásobováním municí a zbraněmi, svědčí i nedávné prohlášení Jevgenija Prigožina, jenž je takzvaným „majitelem“ Wagnerovy armády. Právě on obvinil ruské velení z úmrtí mnoha vojáků v důsledku nedostatku munice.

„Tito chlapci včera zemřeli kvůli takzvanému nedostatku munice. Je jich pětkrát víc, než by bylo obvyklé,“ řekl.

Ukrajina válku nejspíš nevyhraje, ale Rusko také ne

Jevgenij Prigožin rovněž nedávno zveřejnil obrázek svých mrtvých vojáků a vyzval „obyčejné Rusy“, aby jim přišli na pomoc. A apeloval na Rusy, aby po svém ministerstvu obrany požadovali dodávky munice.

Dodejme, že miliardář Jevgenij Prigožin, který je blízkým spolupracovníkem ruského prezidenta Vladimira Putina, vlastní v Rusku síť restaurací a cateringovou firmu Concord Catering. I proto získal přezdívku „Putinův šéfkuchař“.

–AM–

2 KOMENTÁŘE

  1. No já bych se zase tak moc nepoškleboval. Když cvičili nás, tak člověk ví, že zbraně jako bodáky, lopatky a podobné mají řadu nevýhod. Ale jednu obrovskou výhodu. Zaujmete v tichosti jeho pozici a on ani nehlesne. Ovšem musí se to umět. Je však otázkou, zda před tím pilně a řádně trénovali.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here