V centru Londýna se najde i levné bydlení. Třeba v kontejneru

1202
kontejneru
Kontejnerové bydlení mladého Harrisona nedaleko centra Londýna s náklady 50 liber na měsíc. / Foto: Redakce FinTag.cz / Zdroj: BBC

Vysoké náklady na živobytí v britské metropoli přiměly mladého 28letého Harrisona Marshalla k usazení se v kontejneru na odpad. Upozorňuje tím i na špatnou životní situaci milionů rodin v Británii.

Když se Harrison loni vrátil z pracovního pobytu v zahraničí, začal shánět pronájem alespoň malého pokoje kdekoliv v Londýně. Bohužel marně. Jak sám říká, šokovala ho velká poptávka po volném bydlení a stejně tak i ceny za nájemní bydlení.

„Lidé dostávali i stovky nabídek na jeden nabízený pokoj. […] Normální pak je i to, že pokud nesložíte nájemné a kauci ve stejný den, kdy si pokoj prohlédnete, nemáte šanci se k němu dostat,“ popisuje současnou situaci na trhu s nájemním bydlením v britské metropoli pro server BBC.

Situace kolem nedostupnosti nájemního bydlení v Londýně, navíc v době rychlého růstu dalších životních nákladů, Harrisona Marshalla přiměla k myšlence, jestli by tedy nebydle, když to nejde jinak, v kontejneru. S pomocí přátel svůj nápad následně zrealizoval. A to i proto, jak říká, aby upozornil na tíživou situaci milionů rodin po celé Británii.

„Podle mého by totiž nikdo neměl žít v kontejneru,“ upozorňuje Harrison.

Výsledek bytové politiky státu: 270 tisíc lidí v bytové nouzi

Současně ale i dodává, že nyní je pro něj bydlení v kontejneru jediná možnost, jak žít v metropoli. Což i on sám považuje za naprosto šílené. A to měl ještě štěstí, protože jeho žlutý kontejner leží v části Bermondsey v jihovýchodním Londýně na pozemku, který mu pro jeho potřeby zapůjčila místní nezisková organizace podporující umělecký život.

Měsíční náklady na bydlení v kontejneru činí 50 liber

Základem Harrisonova bydlení se tak stal kovový kontejner o rozloze necelých 7,5 metrů s dřevěnou přístavbou. V ní má malý prostor na spaní. Do svého obydlí, do kterého se nastěhoval počátkem letošního roku, vchází po krátkém žebříku. Miniaturní vchod je opatřen dokonce videozvonkem Ring-Ring.

V kuchyňském koutku je i prostor pro uložení hrnce, pánve, několika talířů a příborů. Součástí kuchyňky je i lednička, kterou kameraman BBC označil „jako nejmenší ledničku, kterou kdy ve svém životě viděl“. Ložnice, respektive matrace s přikrývkami je v horní části dřevěné přístavby nad kontejnerem, vklíněná mezi strop kuchyně a střechu objektu.

Mobilní toaleta stojí v rohu malého pozemku. Sprchu si Harrison dává buď v práci, nebo v nedalekém posilovně. Vodu si opatřuje ze sousedovy venkovní hadice.

„Našel jsem skulinu, jak žít téměř v centru Londýna a za téměř žádné peníze,“ říká ke svému bydlení Harrison.

60 procent Vídeňanů užívá byty s dotovaným nájmem

Ve žlutém kontejneru plánuje bydlet minimálně rok. Na otázku, zda si do té doby našetří dostatek peněz, aby si mohl dovolit vlastní bydlení, odpovídá: „Pravděpodobně asi ne.“

Zdražování totiž několik měsíců po sobě trápí i britské domácnosti. Růst spotřebitelských cen se v zemi za celý loňský rok předpokládá na deset procent, a jejich dvouciferný růst zůstává i letos. Náklady na potraviny a bydlení tak rostou neúměrně k růstu příjmů obyvatelstva.

„Někteří sousedé mi nosí teplé domácí jídlo, to je velmi pěkné,“ říká mladý muž.

Nicméně bydlení v kontejneru si Harrison zatím docela pochvaluje. Jeho měsíční náklady na bydlení se pohybují kolem 50 liber [cca 1 350 Kč]. Byť jak připomíná, třítýdenní přestavba kontejneru ho vyšla na čtyř tisíce liber [cca 106 tisíc Kč].

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here