Nezaměstnanost zůstala na 3,9 %. Rozdíly ale panují v regionech

471
zustala
Ilustrační foto: Pixabay.com

Nezaměstnanost v únoru zůstala na hodnotě 3,9 procenta. Meziměsíčně klesl počet nově evidovaných uchazečů o zaměstnání. Data přinesl Úřad práce ČR [ÚP ČR]. Ten evidoval ke konci února celkem 282 508 uchazečů o zaměstnání.

To je o 19 075 uchazečů více než loni a o 551 méně než v předchozím měsíci lednu. Podle ÚP ČR vývoj na trhu práce aktuálně odpovídá ročnímu období. Ze strany zaměstnavatelů nadále přetrvává zájem o nové zaměstnance, převážně v technických a dělnických profesích. Dlouhodobá poptávka je po kvalifikovaných řemeslnících. Zároveň v horských střediscích pokračuje zimní turistická sezóna.

Stále platí, že v přijímání nových zaměstnanců jsou zaměstnavatelé opatrnější než v předchozím roce a zaměřují se na efektivnější vytváření finančních rezerv. Zejména kvůli dražším energiím či surovinám. Současně se ale většina z nich snaží udržet stávající stavy zaměstnanců a neplánuje výrazné propouštění,“ uvedl ÚP ČR v tiskové zprávě.

Co se týče běženců z Ukrajiny, v Česku ke konci února pracovalo 98 215 občanů Ukrajiny s udělenou dočasnou ochranou. Nejvíce ve Středočeském [16 880 osob], Plzeňském [14 458 osob] a Jihomoravském kraji [10 616 osob].

Ukrajinští běženci odvedli na zdravotní pojištění 1,1 mld. Kč, říká šéf VZP

Podle ÚP ČR nejčastěji pracují jako montážní dělníci výrobků a zařízení nebo pomocníci ve stavebnictví, výrobě a dopravě. Často i jako obsluha stacionárních strojů a zařízení. V určitých oblastech tak zaměstnavatelé získali pracovní síly, které potřebovali.

Situace na trhu práce zůstala dobrá

Podle ekonomů únor opět ukázal, že český trh práce odolá pandemiím, lock downům, ale i dopadům války, jako je ta na Ukrajině.

„Důvod toho, proč se trh chová v rozporu s učebnicovými závěry, je prostý. Aktuálně se noví zaměstnanci hledají tak špatně, že jsou podniky ochotny i mnoho měsíců nepropouštět. A to kvůli tomu, že předpokládají, že je pro ně levnější zaměstnance ´dotovat´, než aby později hledaly někoho nového,“ říká hlavní ekonom skupiny Comfort Finance Group Vladimír Pikora.

Podle něj je oproti loňsku situace na trhu zdravější. Počet volných míst se totiž přiblížil k počtu nezaměstnaných. Loni bylo o 100 tisíc více volných míst než uchazečů o zaměstnání. Podle dnešních dat je to pouhých šest set. Avšak, jak říká, důvod k oslavám to není. Za normální stav považuje, když je několikrát více nezaměstnaných než volných míst.

„Pak si mohou zaměstnavatelé vybírat ty nejlepší kandidáty a nevytváří se takový tlak na růst mezd. To je dnes velmi aktuální téma, protože růst mezd přispívá k vyšší inflaci. Ve stávajících podmínkách bude velmi těžké se inflace zbavit,“ vysvětluje Pikora.

Ekonomové poukazují i na další trend. Zaměstnavatelé v drtivé většině nehledají vzdělané zaměstnance, ale lidi bez kvalifikace. Úřad práce tvrdí, že u přibližně 71,5 procenta z nahlášených volných pracovních míst zaměstnavatelé poptávají uchazeče se základním či nižším vzděláním.

To však není jediný problém. Z pohledu krajů data ukazují na meziroční růst nezaměstnanosti. S výjimkou Moravskoslezského kraje, kde nezaměstnanost meziročně stagnuje na 5,2 %, což je druhá nejvyšší nezaměstnanost při krajském srovnání. Horší situace panuje na Ústecku, kde nezaměstnanost činí 5,8 %. Stále tak platí, že nejhorší situace přetrvává v příhraničních oblastech.

„Sudety si stále vybírají na české ekonomice svou daň,“ říká Vladimír Pikora.

Zase taková pohoda v Česku ale nepanuje

I když míra nezaměstnanosti v únoru i při současné recesi české ekonomiky stagnovala na hodnotě 3,9 procenta, neznamená to podle ekonomů, že se na trhu nic neděje.

„Velmi pravděpodobně dochází ke zvýšeným přesunům mezi odvětvími a jednotlivými obory české ekonomiky, avšak rozhodně se nehromadí lidé na úřadech práce,“ říká hlavní ekonom banky Creditas Petr Dufek.

Obrázek trhu práce podle něj v posledních měsících do jisté míry zkreslily častější odchody pracovníků do předčasné penze za výhodnějších podmínek, než kdyby dál pracovali. Problém je podle Petra Dufka jinde.

„Spíše než aby přibývalo nezaměstnaných, ubývají volná pracovní místa. Za poslední rok jde o více než 80 tisíc, nicméně stále je neobsazených pozic více než lidí bez práce. […] Na jedné straně vidíme jako tradičně Karvinou s více než desítkou lidí na jedno volné místo, na straně druhé Prahu-východ s pěti místy na jednoho,“ uvádí.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here