Čeští vojáci školí ukrajinské vojáky už i v Polsku

1359
vojaky
Ilustrační foto: MO ČR

Kromě vševojskového a specializovaného výcviku ukrajinských vojáků do úrovně praporu na našem území již vyjely mobilní týmy českých vojenských instruktorů do Polska. I tam školí ukrajinské vojáky.

Po neformálním jednání [7.3. a 8.3.] unijních ministrů obrany ve Stockholmu to uvedla česká ministryně obrany Jana Černochová [ODS]. Hlavním bodem jednání byla další vojenská pomoc Ukrajině. Setkání se osobně účastnil ukrajinský ministr obrany Oleksij Reznikov.

Unijní ministři potvrdili ambici výrazně zvýšit počet ukrajinských vojáků vycvičených prostřednictvím unijní mise European Union Military Assistance Mission [EUMAM]. A to z původně plánovaných 15 tisíc vojáků do roku 2024 až na 30 tisíc vojáků do konce letošního roku. Nejde o nereálný cíl. Což podle ministryně Černochové dokazuje dosavadní úspěšný průběh výcviku, na němž se výrazně podílí i Česká republika.

„Česká republika dělá maximum pro to, aby přispěla ke splnění stanovených ambic. Kromě vševojskového a specializovaného výcviku do úrovně prapor na našem území již také vyjely mobilní týmy našich instruktorů do Polska. V našem odhodlání vycvičit až čtyři tisíce ukrajinských vojáků do konce letošního roku nepolevujeme,“ řekla ministryně.

Podle Ministerstva obrany ČR [MO ČR] od spuštění mise EUMAM loni v polovině listopadu unijní země vycvičily tisíce ukrajinských vojáků. Přičemž Česko, jak uvedlo ministerstvo, patří mezi hlavní přispěvatele.

Dodávky munice na Ukrajinu a doplnění skladů v EU

Součástí jednání ministrů EU byla diskuze o podpoře Mezinárodního trestního soudu při vyšetřování ruských válečných zločinů na Ukrajině. Také ČR se do této podpory zapojí, pokud parlament, poté, kdy to schválila vláda, odsouhlasí vyslání našich vojenských policistů. Dalším bodem programu jednání byla diskuze o urychlení produkce a dodávek munice na Ukrajinu. Ministři probrali i možnosti společného pořizování munice pro Ukrajinu ze strany členských zemí EU.

„Jedná se tak o další úsilí členských států, jak urychleně řešit urgentní potřeby ukrajinské armády,“ uvedlo v této souvislosti české ministerstvo obrany.

Ukrajina přesouvá část výroby zbraní do Česka

Společné nákupy vojenského materiálu pro Ukrajinu, ale i členské země, nejsou novým tématem. Již v únoru o nich diskutovali unijní ministři zahraničních věcí. Myšlenku podpořil český ministr Jan Lipavský [Piráti]. A vítá ji i Jana Černochová.

„Ukrajina se brání díky obrovské morální síle svých obyvatel, ale také díky materiální podpoře Západu. Naše podpora Ukrajině musí zintenzivnit tak, aby se země byla schopna nejen bránit, ale aby mohla získat zpět okupovaná území,“ uvedla.

USA dají Česku další peníze na vojenskou podporu Ukrajině

Evropská unie v případě společných nákupů vojenského materiálu využila takzvaný mimorozpočtový Evropský mírový nástroj. Využívá ho při současné podpoře Ukrajiny. Pomoci podle MO ČR může při společném pořizování materiálu pro doplnění vojenských skladů členských států.

Ministři EU řešili horšící se poměry v západním Balkánu

Pracovního oběda v rámci jednání unijních ministrů obrany se zúčastnili také generální tajemník NATO Jens Stoltenberg, náměstek generálního tajemníka OSN pro mírové operace Jean-Pierre Lacroix a zástupci příslušných výborů Evropského parlamentu.

Při setkání debatovali o tom, jak čelit destabilizujícímu vlivu Ruska a Číny v dalších oblastech světa. Velice citlivou oblastí se podle MO ČR nyní ukazují země západního Balkánu. V nich má tradičně silnou pozici Rusko, ale skrze investice se v nich prosazuje i Čína.

„Jednou z neformálních mezinárodních platforem, která může být využita pro zintenzivnění spolupráce se zeměmi západního Balkánu, je Středoevropská obranná spolupráce [Central European Defence Cooperation, CEDC], jejíž předsednictví má v současnosti Česká republika,“ uvedlo MO ČR.

Teď je ten správný čas být v Srbsku aktivní, říká Tomáš Kuchta

Resort dále zdůraznil, že se ministryně Černochová na okraj jednání rovněž neformálně setkala s ministrem Reznikovem. A ujistila ho o pokračující podpoře Ukrajiny ze strany České republiky. Ministr Reznikov potvrdil, že česká pomoc je pro bojující Ukrajinu velmi významná. A znovu za ni jménem ukrajinské vlády poděkoval.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here