Americké firmy propouštějí. Reagují na aktuální vývoj

1525
americke_firmy
Foto: Microsoft

V amerických firmách se v lednu a únoru propouštělo nejvíce od roku 2009. Jen v únoru americké firmy propustily 77 770 pracovníků. To je ve srovnání s loňským únorem více než pětinásobek.

Přes třetinu z více než 180 tisíc propuštěných připadá na technologický sektor. Údaje vyplývají ze zprávy společnosti Challenger, Gray & Christmas. Nezaměstnanost v USA ale je i tak nízká. Její míra v současnosti činí 3,4 procenta. Což je nejnižší údaj od roku 1969.

„V současné době se převážná část propouštění odehrává v oblasti technologií. Avšak i maloobchod a finančnictví teď snižují stavy, protože spotřebitelské výdaje odpovídají ekonomickým podmínkám,“ uvedl odborník na pracovní sílu a viceprezident firmy Challenger, Gray & Christmas Andrew Challenger.

Technologické společnosti – od Microsoftu přes Alphabet až po PayPal – od začátku roku zrušily desítky tisíc pracovních míst. V prostředí nejistých ekonomických vyhlídek se snaží omezit výdaje a udržet si nastavené marže. Většina analytiků očekává, že americká ekonomika se letos dostane do recese. Jedním z důvodů je, že inflaci ve Spojených státech nemá tamější centrální banka [FED] pod kontrolou.

„Ano, inflace je stále problém. FED se tak bude dál primárně soustředit na její podchycení. Nicméně recesi se s největší pravděpodobností nevyhneme,“ potvrzuje pro FinTag.cz portfolio manažer společnosti Amundi Alec Murray z Bostonu s tím, že úroky FED zvedne docela jistě na hladinu pěti procent. Což dál utlumí ekonomiku.

Propouští Microsoft, Google, Tesla i další

Americký Microsoft již v lednu oznámil regulačním úřadům propouštění asi deseti tisíců zaměstnanců do konce března. To je zhruba pět procent ze všech pracovníků. V souvislosti s plánovaným propouštěním Microsoft mimořádně zaúčtuje náklady v objemu zhruba 1,2 miliardy USD [cca 26,8 mld. Kč].

Plány na snižování počtu zaměstnanců v posledních měsících představily i další velké technologické společnosti. Například internetový gigant Amazon a Meta Platforms, která vlastní sociální sítě Facebook, Instagram a komunikační aplikaci WhatsApp. Propouštění aktuálně oznámila společnost Alphabet, vlastník Google. Propustí zhruba 12 tisíc lidí po celém světě. To je asi šest procent všech jejích zaměstnanců.

Již před několika dny oznámila propuštění několika stovek zaměstnanců zdravotnická divize Alphabetu společnost Verily Life Sciences [VLS]. Firmu Alphabet využívá pro výzkum a vývoj produktů zaměřených na lidské zdraví. Naposledy v roce 2016 propustila část zaměstnanců divize Access, pod kterou spadá Google Fiber.

Snížení počtu zaměstnanců v USA oznámila i automobilka Tesla, která ale na druhou stranu pracovníky ve svých závodech v Číně nabírá. Majitel Tesly Elon Musk již loni ohlásil program na snížení zaměstnanců s fixním platem o deset procent. To je 3,5 procenta celkové pracovní síly firmy.

Propouštění finanční trhy vítají

„Propouštění, které řada těchto společností oznamuje, investoři vítají jako jakési ozdravení nákladové struktury, trh racionalizaci růstu oceňuje,“ uvedl investiční ředitel společnosti Alliance Bernstein James Tierney.

Ve svých slovech se odvolává na další kroky FEDu a růst inflace. Ostatně šéf FEDu Jerome Powell tuto středu [8.3.] při vystoupení před senátním výborem Kongresu řekl, že banka pravděpodobně zvýší úrokové sazby mnohem více, než se očekávalo. Což by mohlo firmy přimět k rušení dalších pracovních míst, uvedla agentura Reuters.

Akcie technologických firem, jako jsou Alphabet, Microsoft, Amazon či Meta Platforms, v reakci na úsporná opatření a propouštění reagovaly růstem. Letos si připsaly šest až 54 procent, loni o 29 až 64 procent klesly.

–ČTK/DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here