V USA padají banky. Situaci řeší prezident, vláda i FED

5575
banky
Foto: FDIC

Americký federální regulátor FDIC v neděli [12.3.] oznámil, že zavřel další americkou banku. Ale i se zaručil všem klientům zkrachovalé Silicon Valley Bank a nově i Signature Bank za jejich vklady.

A to kvůli tomu, aby se „toxická nákaza“ nerozšířila do celého finančního systému. Treasury and Federal Seposit Insurance Corporation [FDIC] spolu s americkou centrální bankou FED a ministerstvem financí ve společném prohlášení uvedly, že „věřitelé budou mít od pondělí 13. března přístup ke všem svým vkladům“. Instituce uvedly, že „ztráty spojené s rozhodnutím o Silicon Valley Bank a dalších bank neponesou daňoví poplatníci.“

O pádu nyní už tří amerických bank, které aktuálně hýbou finančními trhy po celém světě, informují The New York Times [NYT] i další americká média. Po Silicon Valley Bank totiž v USA padla další významná banka, a sice Signature Bank.

FDIC obvykle zachraňuje zkrachovalé banky s vynaložením co nejnižších nákladů. Současná situace, která ohrožuje celý finanční sektor, ale vyžaduje podle agentury a FEDu výjimečná opatření. FDIC tak využije Fond na ochranu vkladů, do nějž přispívá bankovní sektor, aby umožnil výplaty vkladatelů.

„Každá ztráta Fondu na ochranu vkladů plynoucí z podpory nepojištěných vkladů bude kryta speciálním výměrem z bank tak, jak to vyžaduje zákon,“ uvedl FDIC.

Veřejní činitelé uklidňují veřejnost i samotné banky

Americká centrální banka oznámila, že spustí mimořádný úvěrový program, který již schválilo a zafinancovalo ministerstvo financí. Program poskytne finanční prostředky zasaženým bankám, aby „vyhověly potřebám všech jejich vkladatelů.“ Ve Fondu je 25 miliard dolarů [cca 555 mld. Kč] v hotovosti.

Veřejnost uklidňuje rovněž americký prezident Joe Biden. Ten oznámil, že záruky za vklady u dotčených bank federální úřady provedly a poskytly na jeho pokyn.

„Těší mě, že jsme učinili tak rychlá opatření, která ochrání americké dělníky a malé podnikatele a která zajistí bezpečnost finančního systému. Toto řešení zajišťuje, že daňoví poplatníci nejsou v ohrožení,“ uvedl Biden v prohlášení.

A dodal: „Jsem pevně přesvědčen, že zodpovědně vyřešíme tento chaos. Že se budeme dále snažit o dozor nad většími bankami, abychom se v této situaci už neocitli.“

Obavy, že se problém v americkém bankovním sektoru rozšíří, se objevily poté, kdy FDIC v pátek převzala Silicon Valley Bank. Čímž pod dozor úřadu přešly vklady ve výši téměř 175 miliard dolarů [3,9 bil. Kč].

Pád této banky byl největší od finanční krize v roce 2008. Zatímco její zákazníci s vklady do 250 000 dolarů [cca 5,6 mil. Kč] je měli pojištěny, bylo i mnoho zákazníků, jejichž vklady byly vyšší než tato suma. A neexistovala tak záruka, že by je tito klienti, včetně firem a podnikatelů mohli dostat zpět v plné výši.

Co se děje na bankovním trhu v USA

Pád Signature Bank je třetím případem pádu banky během týdne. Silvergate, kalifornská banka, která poskytovala půjčky kryptoměnovým společnostem, minulou středu oznámila, že zastavuje operace a likviduje svá aktiva.

Ekonomové a úřady se obávají, že by se lidé s nepojištěnými vklady v dalších amerických bankách mohli o své vklady začít strachovat. To by způsobilo, že by si je začali vybírat a ukládat je do bezpečnějších velkých bank. To by pak, jak někteří varují, mohlo vést k dalším pádům bank až k případné finanční krizi.

Trhy se šíří panika kvůli pádu amerických bank

Obava z nákazy a rychlost, s jakou problémy rostly, byla příčinou nedělního dramatického oznámení odpovědných úřadů, včetně prezidenta Joe Bidena. Úřady se snažily již v minulých týdnech prodat zkrachovalou Silicon Valley Bank soukromé společnosti. A dál ve svém plánu pokračují.

„Agresivní akce na záchranu věřitelů zkrachovalé banky podporuje celý bankovní sektor před problémy. Problémy, které spojuje nedávné další zvýšení úrokových sazeb ze strany FED,“ uvádí NYT, kdy důsledkem potíží jsou klesající ceny dluhopisů, jimiž banky jistí vklady, ale i krachy klientů bank, které si nemohou dovolit dražší úvěry.

Bankovní byznys má stejná rizika jako každý jiný byznys

Podle deníku tak mnoho bank s nezvládnutou kapitálovou přiměřeností „sedí“ kvůli růstu úrokových sazeb na vysokých „nerealizovaných ztrátách.“ To zčásti způsobilo problémy i Silicon Walley Bank. Nyní jim FED ale poskytne zvýhodněné úvěry.

„Je to velmi podpůrný agresivní balík. Je to maximum toho, co jsme si kdy mohli představit,“ uvedl v neděli Krishna Guha, ekonom Evercore ISI.

Regulátoři se sice obávají, že i ostatním bankám hrozí podobný odliv vkladů, ale doufají, že jejich pomoc sníží nebezpečí runu na jinak zdravé finanční instituce.

„Stále se tu bavíme o bankovním systému s 23 triliony dolarů. Nedává mi smysl, proč by měl pád bank této velikosti ovlivnit celý systém,“ řekla bývalá předsedkyně FDIC Sheila Bairová.

Banky žádné nadměrné zisky nemají, tvrdí bankéř Marek Ditz

Trhy jsou ale nervózní. Pád banky Signature, jak vyšlo v neděli najevo, byl velmi rychlý. A nečekaný, i když přes utrpěné ztráty byla banka kapitálově silná.

Paul Ashworth z Capital Economics ale varuje: „Riziko nyní spočívá v iracionálním strachu. I tomu, že v dnešním digitálním světě se panika šíří velice rychle.“

Michal Achremenko

Aktualizace: V českém bankovním sektoru nepůsobí banky s podobným obchodním modelem, jako měly americké Sillicon Valley Bank a Signature Bank, které se dostaly do problémů. Na dotaz ČTK to dnes [13.3.] uvedla viceguvernérka České národní banky Eva Zamrazilová. České banky jsou podle ní dobře kapitálově vybavené.

2 KOMENTÁŘE

  1. Tak to je dobrá zpráva!!! Konečně se zaměří na problémy ve vlastní zemi a nebudou rozje bávat všechny země okolo pro svůj prospěch.

    • No já osobně si rozhodně stěžovat nemohu. Ne, že by mi nevadily ceny energií, ceny v obchodě. Ne, že by mi nevadil chaos v hospodářství, kdy to, co se dříve objednalo a došlo prakticky obratem, tak dnes přichází jako šnek celé měsíce. Ne, že bych nešťastné Ukrajině přál tu totální devastaci jejich země, která již dnes v podstatě zkrachovala. Ale skutečně s ohledem na zaměření se na vlastní problémy a jejich řešení, tak bez toho všeho, by si lidé toho šíleného Green dealu ani nevšimli a řešili jen takové banalitky a nepodstatnosti, jako že kam pojedou v létě na dovolenou. Avšak k velké nelibosti zelených komoušů si ho přes brutální ceny energií a potravin a samozřejmě ceny všeho naopak všimli. A to hodně. To je vynikající zpráva, protože ten by z nás udělal skutečně kontinent na úrovni rozvojových zemí. Je tragédií života, že druhý toto naše všimnutí si, musí krvavě zaplatit. Takže protože pro mne osobně, a rozhodně se tím nijak netajím, je zájem vlastního státu a jejich občanů nad zájmy a potřeby států jiných, tak já jsem dnes s ohledem na budoucí vývoj na výsost spokojen!
      A jen tak mimochodem. Četl jsem, že německá armáda je v dost hrozném stavu. Potřebuje masívní investice. A je jasné, že ty Německo vycinkalo na své pošahané plány. Takže další zářez do pokladny. A bude se rozhodovat. Potřebné, nepotřebné, tomu dáme, tomu nedáme. Nic lepšího si člověk nemůže přát. Prostě plná pokladna a nadšení politici=stavte barikády.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here