Prezident v otázce nižší valorizace vyhověl vládě. Zákon podepíše

634
prezident
Foto: Redakce FinTag.cz

Prezident Petr Pavel podepíše vládní novelu zákona o důchodovém pojištění, která snižuje mimořádnou valorizaci penzí z částky 1 770 korun na 760 korun. Uvedl to dnes [15.3.] na tiskové konferenci právě k tomuto tématu.

Tiskový brífink začal s více než 20minutovým zpožděním. Prezident Pavel navíc již dříve vyhlásil, že se ke spornému tématu jasně vyjádří den po svém jmenování do prezidentské funkce, tedy v pátek 10. března. Nicméně slíbený termín nedodržel. Jeho „jasná slova“ tak přišla až dnes.

„Zákon snižující valorizaci penzí jsem se rozhodl podepsat,“ uvedl prezident Petr Pavel.

Dodal, že není přesvědčený o tom, že zákon je v souladu s Ústavou ČR. A zákon by tak podle něj měl projednat Ústavní soud ČR. Přičemž zástupci opozičního hnutí ANO dnes již uvedli, že pokud zákon prezident podepíše, ANO podá stížnost na zákon u Ústavního soudu.

„Pokud to neudělá opozice. Ať už z jakéhokoli důvodu, tak to udělám já,“ řekl Pavel s tím, že o ústavnosti zákona se již v minulých dnech intenzivně radil s ústavními právniky.

Komentář: Jaký bude Pavel prezident ukáže už zítřek

Novelu již schválili poslanci i Senát a schází pouze podpis prezidenta. Pokud by zákon Pavel vetoval, Sněmovna by již jeho veto zřejmě nestihla včas přehlasovat. Vláda poukazuje na to, že předloha musí vyjít ve sbírce zákonů do 22. března. Což je poslední den pro vydání vládního nařízení k červnovému navýšení penzí podle platných pravidel.

Rozhodování bylo těžké, postěžoval si Pavel

„Ústava mi dává pouze dvě možnosti. Buď zákon podepsat, nebo využít právo veta,“ uvedl dále prezident prezident, který zmínil, že by v případě prodloužení lhůty, kterou na posouzení zákona má, mohl využít „absolutního veta“.

Což značí, že by vláda nestihla prosadit zákon v potřebné době, aby mu nehrozila takzvaná retroaktivita. Tento postup Pavel ale odmítl. Argumentoval tím, že by do problematiky vnesl jenom další nejasnosti a problémy.

„Rozhodnutí to bylo těžké. Za stávajících okolností žádné řešení není dobré. A není dobré rozhodně pro všechny,“ uvedl Pavel na tiskové konferenci.

Jsme hrdí, že se za naší vlády rekordně zvýšily důchody

Řekl, že rozumí námitkám opozice, podle které vláda prosadila zákon způsobem, který je protiústavní. I on vyjádřil v tomto ohledu vážné pochyby.

„Ten první důvod je retroaktivita. Druhý důvod je způsob schválení v režimu legislativní nouze,“ řekl.

Jeho výčet důvodů, proč se rozhodl zákon podepsat, byl o poznání delší. Podle něj jedním z důvodů, proč se rozhodl zákon podepsat, bylo to, že pokud by zákon nepodepsal, mimořádná valorizace penzí by zvedla penze, jak je v Česku zvykem, opět hlavně penzistům s nejvyššími příjmy. Což podle něj změní již letošní chystané změny ve valorizačním schématu připravovaném vládou v letošním roce.

Jurečka: Valorizace penzí nedovoluje přidat všem stejně

„Pokud by prošla valorizace při současných podmínkách, tak v dalších dvou letech by musel být zastaven růst důchodů, aby stát na ně vůbec měl,“ uvedl druhý z důvodů.

A další důvod, proč se rozhodl zákon nakonec podepsat, spočívá v tom, že by nebylo solidární, aby penze rostly rychleji, než rostou příjmy ostatních skupin obyvatelstva. Příkladem jmenoval u politiků oblíbené matky samoživitelky.

Prezident dnes opět jednal o novele s hnutím ANO

Prezident Petr Pavel dnes o změnách ve valorizaci penzí opět jednal se zástupci hnutí ANO. Ti ponížení valorizace penzí odmítají.

„Jednání bylo velmi konstruktivní. Panu prezidentovi jsme sdělili všechny argumenty proti změnám ve valorizaci penzí na úrovni sociálního, ekonomického i právního charakteru,“ uvedl první místopředseda hnutí ANO a premiér stínové vlády Karel Havlíček.

„Řešili jsme i příčiny současných změn. Tam si troufnu říci, že panovala shoda,“ dodal.

ANO požaduje zvalorizovat penze podle zákona a beze změn. A až poté navrhuje změnu valorizací tak, aby se zabránilo dalším nekontrolovatelným výdajům ze strany státního rozpočtu. Hnutí ale odmítá nedat penzistům to, co jim podle současného zákona náleží.

„Výdaje na důchody se v Česku pohybují kolem osmi procent HDP, průměr ve vyspělých zemích EU je dvanáct procent HDP. A já se ptám, zda si naši důchodci zaslouží aktuální ponížení penzí,“ uvedla předsedkyně poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová.

Opozice kritizovala vládu a hlavně ministra práce

Poukázala i na chybu ministra práce a sociálních věcí Marina Jurečky [KDU-ČSL], jehož úřad loni nabádal, aby lidé využili výhodnějších podmínek pro odchod do předčasného důchodu. I v tomto případě sehrála klíčovou roli vysoká inflace a valorizační mechanismus. Ta umožnila těm lidem, kteří si loni požádali o předčasnou penzi, mít vyšší důchod, než ti, kteří si nepožádali a budou déle pracovat. Kritizovala i to, že do valorizačního vzorce spadá i výchovné. Což chce vláda Petra Fialy [ODS] chce změnit, případně upravit parametry valorizace výchovného.

„Tam je mnoho věcí, kde se dá ušetřit. To ale jenom za předpokladu, že by vláda pracovala, jak má,“ řekla Schillerová.

O předčasný důchod si loni požádalo 120 tisíc lidí

Potvrdila dále, že pokud prezident Petr Pavel zákon o změnách v důchodovém pojištění, který již schválila Sněmovna a Senát, podepíše, hnutí ANO normu docela jistě napadne u Ústavního soudu.

„Podle nás vznikl právní nárok na plnou výši valorizací letos 31. ledna,“ řekla s tím, že Senát jako „ústavní pojistka“ selhal, když zákon schválil. A to i navzdory odmítavému stanovisku jeho ústavně-právního a sociálního výboru.

„V tomto případě jde i o důvěru lidí ve stát. Pokud tento zákon projde, bude velmi nabourána důvěra občanů ve stát. A to si myslíme, že je špatně,“ dodala.

Daniel Tácha

1 komentář

  1. Někdo snad čekal od soudruha prezidenta agenta něco jiného? Podepsal za Bolševika a podepsal i novým Bolševikům. Přísahal v dodržování Ústavy ČR a ohnul ji svým podpisem. Soudruh President agent Pávek Bolševik byl, je a bude a jeho lež vítězi!!!

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here