Ceny ropy klesají. Zejména kvůli ochabnutí ekonomik Západu

369
ropy
Ilustrační foto: OPEC

Ceny ropy v posledních dnech klesají a obchodníci omezují expozice. Obávají se, že náhlá bankovní krize, kterou odstartoval krach dvou amerických bank, způsobí nižší poptávku po ropě a palivových produktech.

Alespoň to tvrdí hlavní komoditní stratég Saxo Bank Ole Hansen. Zároveň ale přidává další důvody. Za dosavadní výprodej ropy podle něj může hlavně likvidace spekulativních dlouhých pozic. V obou případech podle něj obchodníci ale spekulují na pokles poptávky po ropě ze strany Západu, a naopak růst poptávky ze strany Číny nebo Indie. Nutno dodat, že jak Čína, tak Indie aktuálně nakupují ropu s výraznou slevou od Ruska. Ale nepředbíhejme. Podle Hansena jsou ztráty na ceně ropy nejzřetelnější u ropy WTI a benzinu RBOB.

„Jasně se ukazují stále větší rozdíly v poptávce mezi západními zeměmi a Asií, zejména pak Čínou, která se postupně zotavuje z dlouhotrvajících lockdownů. V poslední zprávě z ropných trhů snižuje OPEC odhadovanou poptávku zemí OECD a zvyšuje ji u zemí mimo OECD, včetně Číny a Indie,“ vysvětluje komoditní stratég.

Vývoj ceny ropy WTI v posledních týdnech

[Zdroj: xStation 5]

OECD dnes zahrnuje osmatřicet členských zemí. Mezi dvacítku zakládajících členů patřily: Belgie, Dánsko, Francie, Irsko, Island, Itálie, Kanada, Lucembursko, Nizozemí, Norsko, Portugalsko, Rakousko, Řecko, Španělsko, USA, Velká Británie, SRN, Švédsko, Švýcarsko a Turecko. Postupně do OECD vstoupily Japonsko, Finsko, Austrálie, Nový Zéland, Mexiko, Česká republika [1995]. Dále Maďarsko, Polsko, J. Korea, Slovensko. A v roce 2010 se členskými zeměmi staly Chile, Estonsko, Izrael a Slovinsko. Následně pak Lotyšsko, Litva, Kolumbie a Kostarika.

Globálně poptávka po ropě poroste

Ole Hansen přesto očekává, že poptávka po ropě letos výrazně poroste. Avšak i tvrdí, že v nejbližší době určí směr patrně signály vysílané bankovním sektorem, všeobecná úroveň ochoty riskovat a vývoj dluhopisových výnosů a úrokových sazeb.

„Kartel OPEC se ale přesto drží předchozího odhadu, že světová poptávka v letošním roce stoupne o 2,3 milionu barelů denně na 101,9 milionu barelů denně. Tento odhad vychází z očekávaného 2,6% globálního růstu. Čínský hospodářský růst má dosáhnout 5,2 procenta, zatímco západní ekonomiky porostou podstatně pomaleji – eurozóna o 0,8 procenta a USA o 1,2 procenta,“ vysvětluje.

Někteří přitom odhadují, že Amerika letošek uzavře ekonomickou recesí. A to zejména kvůli vysokým úrokovým sazbám z důvodu inflace, kterou se nedaří dostat pod kontrolu v USA a ani v Evropě.

USA čeká recese, říká portfolio manažer Alec Murray

„Inflaci bude chtít FED srazit již v letošním roce. Zaměstnanost se vyvíjí dobře, má k tomu tedy silnou pozici. Máme za sebou období silných stimulů ze strany vlád i centrálních bank. To je však pryč,” vysvětlil v nedávném podcastu FinTag.cz Head of Equity Client Portfolio Managers z Amundi US Alec Murray.

Do ceny ropy vstupují i strategie hedgeových fondů

Podle Hansena situaci na trhu navíc komplikuje likvidace dlouhých pozic ze strany hedgeových fondů, které od konce prosince takřka neustále kupovaly futures na ropu Brent. V týdnu končícím 7. březnem dosáhly čisté dlouhé pozice 17měsíčního maxima 298 tisíc lotů [298 milionů barelů]. Příčinou není jen přesvědčení o tom, že ceny opět stoupnou.

Vývoj ceny ropy BRENT v posledních týdnech

[Zdroj: xStation 5]

Aktuální stav zajišťuje investorům s dlouhými pozicemi stabilní výnos z měsíčního rolování. Aktuálně asi kolem 50 centů. Držitelé krátkých pozic o stejný obnos přijdou. Což mimo jiné vysvětluje, proč dosavadní klidné tržní podmínky a obchodování v úzkém pásmu způsobily pokles objemu hrubých krátkých pozic na 12leté minimum. To je na pouhých 22 tisíc lotů. Čímž se poměr dlouhých a krátkých pozic zvýšil na 14,5 dlouhých pozic na jednu krátkou.

„Tento nepoměr s sebou nese riziko korekce, kdyby se náhle změnily fundamentální anebo technické výhledy,” tvrdí Hansen.

Přesto dodává, že prosincové rozhodnutí kartelu OPEC o snížení produkce stále vypadá jako velmi rozumné. Růst poptávky mimo OECD je kompenzován oslabením poptávky zemí v rámci této organizace. Kartel tak podle něj patrně zachová stávající úroveň produkce. To ale jen v případě, pokud se budou ceny držet mezi 75 až 100 USD.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here