Jungheinrich rozjede u Chomutova výrobu retraků

11005
Jungheinrich
Foto: RSJ

Developerská společnost Panattoni předala německému výrobci vysokozdvižných vozíků a obecně intralogistických řešení Jungheinrich novou výrobní halu v průmyslové zóně Panattoni Park Chomutov North.

Průmyslová budova o rozloze 37 000 m2 patří k největším v regionu. Výstavbu financovala a vlastní investiční společnost RSJ. Náklady na výstavbu činily 1,5 miliardy korun. Skupina RSJ, v jejíž čele stojí Libor Winkler, v České republice a zahraničí investuje do výstavby bytových, kancelářských budov a logistických a průmyslových areálů. Soustředí se také na akvizice. Německá společnost Jungheinrich plánuje zahájit výrobu v nové hale v polovině letoška. V provozu má pracovat zhruba 350 kvalifikovaných pracovníků.

„V Chomutově se chystáme vybudovat jeden z nejmodernějších výrobních závodů na vysokozdvižné vozíky na světě. Vzhledem k tomu, že poptávka po manipulační technice Jungheinrich roste, rozšiřujeme kapacity v rámci naší evropské výrobní sítě,“ uvedla členka představenstva společnosti Jungheinrich AG pro oblast techniky Sabine Neuß.

Nový výrobní závod má podle ní zásadní význam pro dosažení růstových cílů firmy a zvýší její konkurenceschopnost na globálním trhu. Radost z nového nájemce má i člen představenstva investiční skupiny RSJ Lukáš Musil.

„Máme radost, že Jungheinrich, rodinná společnost s celosvětovou působností, je nájemcem naší haly a přejeme jí zde mnoho úspěchů. Těší nás, že letošní výročí sedmdesáti let na trhu oslaví zahájením výroby právě u nás, v České republice,“ řekl.

Jungheinrich v obci Vrskmaň u Chomutova

Společnost Jungheinrich sídlící v Hamburku patří k předním světovým dodavatelům intralogistických řešení se 70letou historií. Vysokozdvižné vozíky, retraky, prozatím vyráběla v závodě v Norderstedtu. Produkci ale přesune do nového areálu právě v Panattoni Parku Chomutov North. Kapacity v Norderstedtu využije k dalším výrobním účelům.

„Podobné investice potřebuje nejen naše obec, ale celý region. Ukazují, že Chomutovsko může mít budoucnost průmyslové oblasti s přidanou hodnotou. Bonusem je udržitelné řešení stavby a zajímavý výrobní program nájemce Jungheinrich potvrzující, že moderní výroba v moderní budově přináší žádaná pracovní místa,“ řekl v této souvislosti starosta obce Vrskmaň Václav Hora.

Vrskmaň spadá pod okres Chomutov v Ústeckém kraji. Nachází se v Mostecké pánvi šest kilometrů od Chomutova. Skládá se ze dvou částí, Vrskmaně a Zaječic. V obci žije 328 obyvatel.

Podle developerské společnosti Panattoni nová budova v průmyslovém areálu vyniká šetrností k životnímu prostředí. Což potvrzuje její aspirace na hodnocení “Excellent” v certifikaci BREEAM New Construction. Projekt má nadstandardní izolaci, venkovní žaluzie a tepelné čerpadlo. Opatření šetří náklady na energie. Udržitelnost potvrzuje i využití dešťové vody pro splachování v průmyslové zóně.

Projekt se zaštiťuje podporou biodiverzity

Zástupci Panattoni upozornili, že projekt u Chomutova vyniká rozsáhlou investicí do podpory biologické rozmanitosti v okolí průmyslové zóny. Firma v areálu a jeho blízkosti vysadila bezmála 440 stromů a přes 12 tisíc keřů. Prostor zůstane neoplocen, čímž přirozeně naváže na revitalizaci přilehlých břehových porostů. Na vhodných místech jsou vyhloubeny tůňky pro zvýšení místní druhové rozmanitosti. Z dalších opatření stojí za zmínku luční porosty a ptačí budky vyvěšené od 1,5 metru až do výšky 8 metrů.

„Přidanou hodnotu projektu dává skutečnost, že se jedná o výrobu finálního produktu. […] Chomutovsko, jakožto oblast spojenou s těžbou uhlí, čeká v následujících letech nutná hospodářská restrukturalizace na modernější typ průmyslu, který bude šetrnější k životnímu prostředí,“ uvedla ředitelka regionálního rozvoje společnosti Klára Sobotková.

Realitní fond Trigea koupil další logistický park v Polsku

Chválí si přitom spolupráci s místními samosprávami. Panattoni Development Company je jednou z největších světových developerských společností v soukromém držení. V Severní Americe, Evropě a Asii má 53 poboček. Od zahájení činnosti ve střední Evropě v roce 2005 dokončila přes 19 milionů m2 moderních průmyslových prostor v zemích EU a Británii. Nabízí průmyslové, skladové a kancelářské plochy. Specializuje se na stavby na klíč [BTS build-to-suit]. Mezi významné klienty patří společnosti Amazon, Tchibo, DSV, H&M, Intermarché, Leroy Merlin, ND Logistics, Still, Schenker, Selgros a Tesco.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here