Německá firma dál podniká v Rusku, Ukrajině se to nelíbí

735
firma
Foto: Metro AG

Ukrajinská agentura pro předcházení korupce NAZK zařadila německý obchodní koncern Metro AG na seznam mezinárodních sponzorů Vladimira Putina. Podle ukrajinské agentury německá firma nadále v Rusku podniká, i když by neměla.  

Společnost Metro AG zapsala NAZK na seznam mezinárodních sponzorů války s vysvětlením, že „nepřestala financovat ruskou agresi“. Důvodem je to, že firma nadále podniká v Rusku, které loni v únoru vojensky napadlo Ukrajinu.

Informaci přinesl polský server Onet. Ten navíc zdůraznil, že „klíčový podíl v koncernu drží český oligarcha Daniel Křetínský“ s vazbami na ropný, plynárenský a bankovní sektor ruské ekonomiky.

Mluvčí Energetického a průmyslového holdingu [EPH] většinově vlastněného Křetínským sdělil, že společnosti ovládané EPH napojení na ruskou ekonomiku nemají. Podobné tvrzení je tak „nepravdivé, neférové a urážející“.

Firma Metro AG se brání

Společnost Metro AG uvedla, že zařazení na ukrajinský seznam mezinárodních sponzorů války je v rozporu s podporou, kterou německý obchodní koncern poskytuje Ukrajině a ukrajinským zaměstnancům. ČTK to sdělil mluvčí společnosti Metro AG, kterou ukrajinská agentura pro předcházení korupce NAZK zařadila na černou listinu.

„Rozhodnutí ukrajinské protikorupční agentury neodpovídá vysoké míře angažovanosti společnosti Metro a zejména zaměstnanců Metro na Ukrajině i mimo ni. Metro několikrát veřejně a jasně odsoudilo ruskou válku proti Ukrajině,“ řekl mluvčí společnosti.

Poznamenal, že firma podporuje napadenou zemi mnoha opatřeními.

„V loňském roce naše společnost věnovala ukrajinské armádě a obyvatelům asi 523 tun potravin a 49 tun prostředků osobní péče. Metro úspěšně pokračuje v obchodování na Ukrajině za válečných podmínek. Více než 20 z 26 obchodů Metro Ukraine je stále otevřeno,“ uvedl mluvčí.

Dodal, že Ukrajině poskytují potraviny. A znovu zopakoval, že společnost odsuzuje ruskou invazi na Ukrajinu, ale opustit podnikání v Rusku není tak snadné, jak si ukrajinská strana představuje.

„Máme odpovědnost za tamních 10 000 pracovníků a také za zákazníky,“ upřesnil.

Zdaleka nejde jen o Metro AG. Je tu ještě firma EPH

Problémy se zapsáním na ukrajinskou černou listinu nemá jen Metro. Na seznamu sponzorů války je dalších šestnáct firem podnikajících se spotřebním zbožím včetně americké společnosti Procter & Gamble a francouzského řetězce Auchan, upozornil polský server Onet. Pozice společnosti Metro AG je však komplikovanější kvůli účasti Daniela Křetínského. Jeho firma EPH totiž obchoduje s klíčovými energetickými surovinami.

Křetínského EPH se kvůli windfall tax stahuje z Česka

Jde hlavně o EP Infrastructure [EPIF], která se zabývá přepravou a redistribucí zemního plynu a elektrické energie. Dále produkcí tepla a elektrické energie a skladováním zemního plynu. Zařízení společnost spravuje v České republice, na Slovensku a v Německu.

–ČTK/DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here