EU se shodla na nástroji proti ekonomickému vydírání

538
Foto: Pixabay.com

Unijní země a europoslanci se shodli [28.3.] na znění pravidel, které EU umožní v krajním případě sáhnout po zavedení odvetných cel a omezení dovozních licencí. Stvrdili tím nástroj proti ekonomickému vydírání. O něm se v EU dlouho diskutuje.

Jde o společný nástroj, případně postup, který EU uplatní proti obchodnímu a ekonomickému nátlaku nebo zastrašování některé z evropských zemí. Potřebu takového mechanismu ukázal především přístup Číny vůči některým evropským zemím. Loni se řešil například nátlak Číny vůči Litvě. Problémy EU v minulosti pocítila také ze strany USA.

Podstata mechanismu by přitom podle aktuálního návrhu Evropské komise spočívala v možnosti uvalit sankce a cla bez toho, aniž by je nejdříve musely schválit všechny unijní země. Postačit k tomu má nový evropský úřad, jakési superunijní ministerstvo obchodu.

O co jde v nástroji proti vydírání

Dohodnutá pravidla mají podle Komise sloužit zejména jako páka pro vyjednávání s třetími státy. Unijní exekutiva v součinnosti s členskými zeměmi se je bude snažit přesvědčit, aby od nátlakových praktik upustily. Pokud jednání nepovedou k cíli, bude moci Komise i státy rozhodnout o případné odvetě. Odplata může mít různé podoby, od zavedení dovozních poplatků přes zpřísnění licencí až po omezení přístupu k veřejným zakázkám.

„Jakákoli protiopatření ze strany EU budou aplikována až jako poslední možnost,“ zdůraznila Rada EU zastupující členské státy.

EU vyvíjí zbraň proti obchodnímu vydírání. Trh na to má

Opatření by měla být v souladu s pravidly Světové obchodní organizace [WTO]. Jak ale vyplývá z posledního jednání o nástroji, některé členské země se obávají, aby případné využívání systému nevedlo k obchodním válkám. I proto si proti původnímu návrhu Evropské komise vyjednaly státy větší podíl na rozhodování o možných protiopatřeních.

Proč vznikl unijní nástroj proti vydírání

Brusel přišel s nápadem zavést možnost obchodní a ekonomické obrany předloni v reakci na agresivní obchodní praktiky Pekingu či vleklé spory EU o cla s administrativou bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa. Mnoho unijních zemí chtělo předejít tomu, aby se dostalo do podobné situace jako Litva. S tou Čína přerušila obchodní vazby kvůli vstřícné politice Vilniusu vůči Tchaj-wanu. Do problémů se ale záhy dostaly i německé firmy, které v Litvě vyrábějí své produkty, případně od ní berou suroviny.

Čína si podala Litvu. WTO i EU tomu prozatím jen přihlíží

„Evropa zatím nemá žádné nástroje, které by mohla v těchto obchodních sporech využít. V čase rostoucího geopolitického napětí se i obchod stává zbraní. A EU i její země se stávají terčem ekonomického zastrašování,“ řekl eurokomisař pro obchod Valdis Dombrovskis, když loni v prosinci představil takzvaný unijní nástroj proti ekonomickému vydírání.

–ČTK/DNA–

1 komentář

  1. No konečně jedna z dalších, co se týče četnosti, vzácných věcí, kdy má člověk pocit, že politika EU není jen pro zlost!

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here