Vláda otáčí ve věci otevření sociálního pojištění Ukrajincům

134093
pojisteni
Foto: UNHCR

Vláda Petra Fialy [ODS] mění názor ve věci volného přístupu uprchlíků z Ukrajiny do českého systému sociálního pojištění. Zatímco donedávna její zástupci tvrdili, že sociální systém Ukrajincům otevřou, nyní tvrdí, že jim ho zřejmě neotevřou.

Česká republika svůj systém sociálního pojištění a podpor z něj čerpaných ukrajinským uprchlíkům od ledna 2024 zřejmě neotevře. To kvůli nákladům. Při dnešních [2.6.] sněmovních interpelacích to uvedl na dotaz Ivany Mádlové [ANO] ministr práce a sociálních věcí a vicepremiér Marian Jurečka [KDU-ČSL].

„Po všech debatách a analýze toho, co by to stálo na straně organizačních nákladů, personálních nákladů na straně úřadu práce, včetně i těch nákladů na výdajové stránce státního rozpočtu, tak se k této variantě uchylovat nebudeme,” řekl ve Sněmovně Jurečka.

Možnost zrušení nynější dvoukolejnosti poskytování dávek přitom několikrát zmiňoval v minulých měsících. Několikrát uvedl, že vláda uvažuje o otevření sociálního pojištění uprchlíkům z Ukrajiny. To i v souvislosti s omezením finančních podpor, které nyní Česko uprchlíkům z Ukrajiny poskytuje. Dnes takový scénář ale vyloučil. I když dodal, že možnost otevření sociálního pojištění Ukrajincům ještě probere s dalšími ministerstvy.

Humanitární dávka pro uprchlíky

Podpory pro ukrajinské uprchlíky čekají některé změny od července. Týkají se humanitární dávky a finanční podpory pro jejich ubytovatele. Úpravy mají podle kabinetu zvýšit podíl Ukrajinců na hrazení životních nákladů a přispět k jejich začlenění do společnosti.

Stát neví, kolika Ukrajincům vyplatil humanitární dávku

Například při posuzování nároku na humanitární dávky a stanovení jejich výše mají úřady vycházet mimo jiné z příjmů žadatele v Česku i v cizině. Mohlo by se jednat například o ukrajinské sociální podpory. Jurečka dnes ale uvedl, že odezva ukrajinské strany je velmi pomalá a české úřady potřebné údaje nemají.

„Nemáme ani pevný termín, kdy bychom byli schopni říct, že si budeme schopni vyměňovat ta data na pravidelné měsíční bázi,” podotkl.

Česko na humanitární dávkách pro uprchlíky z Ukrajiny do konce dubna vydalo 11,7 miliardy korun. V případě dětí do 18 let je měsíční výše humanitární dávky 3 490 korun, u cizinců starších 18 let pak 4 860 korun. Tuto dávku dostane i pracující uprchlík, který do žádosti u Úřadu práce ČR uvede, že nemá dostatek peněz na stravu, ošacení nebo léky. Tedy, že jeho celkové příjmové, sociální a majetkové poměry mu neumožňují v daný kalendářní měsíc zabezpečit základní životní potřeby.

Podpora ubytování pro uprchlíky

Další náklady činí podpora pro ubytovatele uprchlíků. Stát poskytuje příspěvky na nouzové ubytování uprchlíků v ubytovnách, penzionech a hotelích. Krajským či obecním zařízením na osobu na den posílá 300 korun. A pak je tu takzvaný solidární příspěvek pro lidi, kteří zdarma či za úhradu energií ubytovávají uprchlíky u sebe doma či ve volném bytě. Na jednoho ubytovaného uprchlíka v samostatném bytě stát ubytovateli platí 5 000 Kč, na dva 9 000 Kč, na tři 12 000 Kč, na čtyři 14 000 Kč, na více osob 15 000 Kč. Pokud lidé mají příchozí u sebe doma, mohou na ubytovanou osobu pobírat 3 000 korun na měsíc. Měsíčně mohou získat nejvýše 9 000 korun.

Obce řeší neuhrazené poplatky za ubytované Ukrajince

Celkové náklady na ubytování pro uprchlíky stát měsíčně vyjdou na více než půl miliardy korun. MPSV proto navrhlo od letošního července dávat peníze od státu na ubytování přímo uprchlíkům z Ukrajiny. Humanitární dávka tak neposlouží jen jako příspěvek na pokrytí základních potřeb uprchlíků, ale zahrne i náklady na bydlení. Stát uvažuje o příspěvku na bydlení ve výši tři tisíce korun na osobu.

MPSV uvedlo, že stát tak ušetří za nouzové ubytování a nebude vyplácet solidární příspěvek. Za nouzové ubytování vydá Česko podle MPSV měsíčně 420 milionů a za solidární příspěvek vydá dalších 170 milionů korun. To je celkem 590 milionů korun každý měsíc. Výdaje spojené s ubytováním Ukrajinců dosáhly podle ministerstva financí od loňského února do půlky letošního dubna 6,8 miliardy korun.

Celkové přímé náklady na uprchlíky dosáhly 36 mld. Kč

Česko celkově vydá každý měsíc na přímé finanční podpoře ukrajinským uprchlíkům přes dvě miliardy korun. Podle Ministerstva financí jen v dubnu činily výdaje na uprchlickou krizi 2,3 miliardy korun. Z toho ze státního rozpočtu šlo 1,2 miliardy korun.

Přímé celkové výdaje na ukrajinskou uprchlickou krizi od začátku ruské agrese loni v únoru do konce letošního dubna dosáhly podle ministerstva financí 35,8 miliardy korun. Ze státního rozpočtu šlo na tyto účely 24,6 miliardy korun. Největší výdajovou položkou byly sociální dávky, na které šlo 11,7 miliardy korun. Výdaje spojené s ubytováním byly 7,6 miliardy korun a výdaje na zdravotní péči 5,8 miliardy korun.

Ukrajinští běženci odvedli na zdravotní pojištění 1,1 mld. Kč, říká šéf VZP

Podmínky vyplacení podpor běžencům před ruskou vojenskou invazí na Ukrajinu upravuje zákon zvaný “lex Ukrajina”. Stát by je měl poskytovat do konce března příštího roku. Jurečka předpokládá, že pokud by byla dočasná ochrana uprchlíků prodloužena, stát by dál využíval nynější dávky s případnými úpravami.

„Jsou efektivní, poměrně jednoduché a pro stát nenesou takové náklady. […] Míra podpory by se ještě mohla postupně snižovat,“ uvedl ministr.

Česko udělilo dočasnou ochranu zhruba půl milionu uprchlíkům z Ukrajiny, zhruba třetina se jich vrátila zpět. Podle údajů ministerstva vnitra jich k 1. dubnu v Česku pobývalo přibližně 325 000. Téměř 30 procent uprchlíků v Česku tvoří děti. Dvě třetiny dospělých jsou ženy, část senioři.

Česko evidovalo k 28. únoru celkem 649 303 Ukrajinců

Podle údajů ministerstva práce a sociálních věcí z konce dubna platí odvody zhruba 85 procent zaměstnaných Ukrajinců v produktivním věku s vízem k dočasné ochraně. Další nepracují, nebo pracují, ale na pracovní dohody s výdělkem do deseti tisíc korun. Což je zbavuje povinnosti odvody platit. K tomu čerpají humanitární dávku.

–ČTK/DNA–

76 KOMENTÁŘE

  1. Poskytovat podporu Ukrajincům je správné a mělo by se v tom stále pokračovat, jinak se z Ukrajinců stanou problémové skupiny, které budou krást, škodit, obyvatelé je budou nenávidět. Podmínka by ale měla být zapojení dětí do českých škol- ne ukrajinských, povinné kurzy češtiny. Stát by měl zřídit nebo podpořit speciální firmy zaměstnávající Ukrajince na úklid, zahradnictví, třídění odpadů, práce v lese a zemědělství apod. Zvláštní skupiny pracujících v různých provozovnách s překladatelem.

      • Už tam měli být a Česko by nemělo tak drahé potraviny a byl by tu dostatek léků. Jsou tu jako na dovolené.At si jdou budovat svoji Ukrajinu.

      • Kam by tak asi šli. Z domovů mají rozvaliny. Mám velkou obavu, že už se jich nezbavíme. Co jim zde chybí? Stát je finančně podporuje. Tak abychom jednou nebyli jejich vazaly.

    • Jako,že si je koupit,nebo jim uhlazovat cestičku,aby se nezlobili? Ne! Je potřeba říct,ano,jste tady,ale taky budete přínosem ana sebe si vyděláte a odvedete,jako místní. Máte šanci,ale zaslužte si ji.!!

      • Máte pravdu stát jim dává podpory a přitom si vydělají více jak mi. Chodí do značkových obchodu a užívají si.

    • Problémové skupiny jsou z nich i s podporou.Zřejmně bydlíte na venkově a Ukrajinské etnikům znáte jen z vyprávění nebo z médií.Pokud máte potřebu je podporovat, určitě na internetu naleznete patřičné čísla účtů.Já raději peníze znehodnotím,nežli je darovat na Ukrajinu!!

    • Na velkém území Ukrajiny žádné boje nejsou . Zjišťují vůbec vládní činitelé odkud lidé přicházející z Ukrajiny vlastně jsou ??? Zda z území, kde se bojuje ( pak s pomocí souhlasím) případně z území kde je klid a pak bych je vracela šupem zpátky. Seniorům vláda bez ostychu sníží životní úroveň a podporuje … ale to nemá smysl vypisovat. Tato vláda je neschopná , katastrofální .

    • A co jako doteď,? Odjakživa tady unas byly snimi problémy a bude jen hůře. No ja tuhle sebranku živit nehodlám.

  2. Stát neví kolika lidem z ukrajiny vyplatili dávky.Je to vubec možné.To se gauneři slepence pěkně napakují.Bordel,lhaní,korupce,zlodějna to je naše prej vláda.

    • Ano,neví a ani netuší, kolik peněz se vyplatilo podvodně. Vydlechla jsem hovor, kdy se paní chválila, že do prázdného bytu nahlásila po dohodě čtyři Ukrajince a teď bere 15 000 Kč za nic
      Nemluvě o dohodách, které kryjí plnou pracovní dobu a část peněz se vyplácí na ruku, aby bylo možné čerpat štědré podpory.

    • Stát neví vůbec nic, jen jim strká,to je jako házet do bezedné studny….hlavně, že odrbali důchodce a sobě navýšili platy

  3. Článek jinými slovy říká, že stejně tak, jako fyzikální zákony, platí i zákony ekonomické. A jeden z nich říká, že každá politika stojí na ekonomice. Můžu chtít cokoliv a bojovat za cokoliv, ale musím mít na to peníze. Jinak smolík. A když se toto rozšíří, tak to ukazuje, jak skončí celý průšvih na Ukrajině. Prohraje ten, komu prvnímu dojdou peníze na financování války. V případě podobně silných protivníků boje skončí, až oba naznají, že další financování války postrádá politický smysl. A na tomto ekonomickém základě pak vztyčí hlavu politika. Ta zdůvodní, proč mír za takových a takových podmínek (daných konkrétní situaci na bojišti) je ten jediný správný. V takovém případě buď vítěz, potažmo ten, kdo ještě nějaké peníze na obnovu bojů má, má vždy pravdu. Bez ohledu na morálku, právo i spravedlnost. To je také jasný důvod, proč je bezpodmínečně nutné dávat alespoň ta dvě procenta na zbrojní účely. Válka je totiž pokračování politiky násilnými prostředky a v případě problémů, kdo by nechtěl být vítěz!

  4. V současné době, kdy je u moci opět ODS a navíc ve spojení do pětikolky, nemůžeme čekat nic dobrého. To Ukrajina ano. Tam se bude posílat vše, platit vše, brát migranty a nejsou to jen ženy, děti a senioři, jak se tu píše. Miliardy tečou proudem. Jsem ráda, že v mém věku již snad ta budoucnost nebude tak dlouhá a velice lituji mladé lidi, rodiny s dětmi – ti budou ještě desítky let pykat za to, co způsobují politici, aktivisté, teroristé a válečná loby.

  5. Stat už by se mněl vzpamatovat a nedavat podporu tak vysokou ukrajincum stejne za 2 rokykdy nebude u moci se vše zmnění a bude po ptákach Jane tak se probudte

    • Souhlas.
      Důchodci celý život pracovali, odváděli pojištění a co teď z toho.
      Ti co zamávají UA pasem jsou na to mnohem lépe.

      • Ti důchodci si stejně důchod nezaslouží. Celý život sice pracovali, ale vzhledem k tomu co volili a co tu nechali vládnout si nevydělali ani na jeden rok důchodu. Snad to zachrání generace mladých na kterou teď nadávají a která je živý.

    • To byste musela taky vyměnit tuto krásnou zemi a svůj opečovávaný domov za trosky a ruiny v zemi, kde padají bomby a rakety i na nemocnice, školky a divadla.
      Berete?

        • Není tomu tak. Ty znaky, to jsou takové banalitky, když se už boje rozhoří. Podobně, jako když při rvačce dvou chlapů lítají peprná a vulgární slova. Podle rčení, že v lásce a ve válce je dovoleno vše. To, proč je Ukrajina tam, kde je, je výsledek toho, že padla do pasti globální politiky. Z části vlastní neschopnou politikou. USA mají stále platnou doktrínu zatlačovat Rusko, kam až to jde. Tedy NATO, co nejblíže ruským hranicím. Je to logické, protože nyní jsou objektivně ohrožováni Čínou a proti dvěma protivníkům se těžko bojuje. Takže dnes se jeden, který by se s Čínou proti USA klidně spojil a podporoval ji, mohutně hospodářsky a vojensky vyšťavuje. Putin se už za Bushe netajil tím, že nikdy nepřipustí NATO až na hranicích s Ukrajinou a názor nezměnil. Takže jasné nesmiřitelné postoje dvou vojenských mocností. Kdyby nebyla Ukrajina tak lidsky rozparcelovaná, myšleno západ Ukrajiny, pak střed a nakonec východ Ukrajiny, kde to jsou spíše Rusové, než Ukrajinci a současně měla politiky a ne spíše korupčníky, tak to mohla hrát a dvě strany. Co jsme se ve škole v dějepise učili, tak to úspěšní vládci už od dob římských takto dělali. Běžný postup. O Rusů za neutralitu levný plyn a nenáročný trh a ze západu, dotace, dotace a dotace na vše možné a také částečné otevření unijního trhu. Mohli si takto zvýšit nejen životní úroveň a úroveň ekonomiky, ale současně mezičas klidu využít na dobudování silné a perfektně vycvičené armády. Se silnou ekonomikou a silnou armádou je pozice státu vždy zcela jiná. Teď krvácí, ale jaké bude konečné mírové upořádání, na to bude mít Ukrajina jen takový vliv, pokud tento nebude v rozporu s globálními zájmy mocností. Pro nás z toho plyne poučení, že dvě procenta HDP na zbrojení je nutné plnit za všech okolností.

  6. Pokud nebude evidence pod kontrolou nikdo neví komu, kolik a za co. To že nefunguje komunikace s ukrajinskou stranou, co se týká majetkových poměrů uprchlíků nechápu, v dnešní elektronické době? Spíš úmyslně nepředávané informace. Dobře situované rodiny jsou u nás na dovolené s all inclusive.
    Pokud státy, které dotují Ukrajinu budou pokračovat stejným způsobem, nikdy nebude konec. Proč se neřeší nějaká příměří? Asi na tom nemá nikdo zájem.

  7. Hromada Ukrajinců nemá zájem zde vůbec pracovat.
    A nechápu vůbec, jak můžou mít tito lidé nárok na lékařskou péči. Léčbu nezbytně nutnou ano, pokud jsou v ohrožení života. Ale proč třeba rehabilitaci?? A kolik jich chodí si ošetřovat záda..
    to je špatně…

  8. Bordel je v tom že vláda příbuzného Harryho Pottera se změnila z Rychlých šípů na bratrstvo kočicí pracky. Statut uprchlíků čerpali i lidé před vojenským konfliktem to nikdo neřešil. Měli to být jen ženy a děti s tím souhlasím.Vraťte Volodymorovi jeho vojáky pobývají zde nelegálně.

  9. Vždycky jsem si o sobě myslela, že nikomu nic nezávidím a každému jsem přála vše dobré. Nelíbí se mi proto pocity, které mám dnes, když čtu, kolik lidi dostávají peníze za nic, nemusí ráno ve 4 vstávat a honit normy ,aby měl aspoň na ten bídný žvanec, nelíbí se mi kolik zdravých a silných lidí sedí vysmátý doma a melou mlýnek, zatímco já nemocná stará (za 2 roky 70 let) musím chodit do práce, protože bych ze svého nuzného důchodu nevyžila a pokaždé, když mi lékař předepisuje nové léky v duchu trnu, kolik budu zase navíc platit. Mám odmakáno 44 let a chci si už užívat důchod , ale musím mít pochopení, pro nižší valorizaci, protože jsou tady potřebnější, než nějací darmožráči důchodci, kvůli kterým je tak vysoká inflace.

  10. Pokud to bude jen možné Ukrajinci domů. Jsou tu slušní , ale větší polovina z nich využívá a využívala naši péči a dávky . Kdo by pomohl jednou Čechům , no to chci vidět … nikdo. tak by to bylo.

  11. Chaos a “nevědění” kolika uprchlíkům se dávky vyplácejí nahrává jen megakorupci! Ostatně, na Ukrajině jsou na korupci zvyklí, to je dostatečně známo!!!!

  12. Myslím, že u nás žije spousta lidí (nemocné děti, hendikepovaní lidé, důchodci atd.), kteří jsou mnohem potřebnější než většina Ukrajinců…

  13. Ono solidarita je jedna věc a okrádání vlastního národa je věc druhá.Taková banda ve vládě tady ještě nebyla.

  14. Myslím, že stačí při identifikaci žadatelů používat otisky prstů a hned ru máme polovinu migrantů oprávněně žádajících o vše možné. Podle mě, už by po tak dlouhé době od začátku války měli mít vyřešené existenční problémy a začlenění v zemi, která je přijala. Pokud nebyli schopni po roce a půl najít práci a platit si své výdaje, považuji tyto osoby za ekonomické uprchlíky.

  15. Na západní Ukrajině se nebojuje!!Vraťme občany Ukrajiny na jejich západní území,tam jistě budou pomáhat své zbídačené vlasti!!mohou tam odvádět své daně,a budou určitě odměněni za svou práci!!Pomoci bylo už dost!!Česká republika není zaopatřovací ústav!!!

  16. Proto že vláda to s uprchlickou krizi absolutně nezvládla a tím pádem zvýšila deficit státního rozpočtu měla by okamžitě odstoupit.

  17. Ukrajinci nestydíte se? Vyžírat pracující lid ČR ! A podvádět při tom, lhát, být drzý a drzejší s ad s vědomím, že vám musí být pomáháno! Vás v určitých oblastech Ukr decimuje RF, vy nás po celé republice…už jste mi nepříjemní svoji přítomností. Dostáváte , co nikdy nikde žádný čsl občan v emigraci nedostal !!! Nikdy, nikde ! Od podpor, přes servis až po zvýhodnění vašich dětí naúkor těch českých, viz přijímací zkoušky, což je hanebnost ! Odejděte !

  18. Lidí, kteří přicházejí opravdu z oblasti, kde se bojuje je mi opravdu líto.A souhlasím i s jejich podporou.Ale časově omezenou.Jestlize tady chtějí žít, musí tady tak pracovat a pak není potřeba je podporovat .Když, ale kolem sebe vidím spoustu mladých ukrajinských můžu v drahých autech, znackovem oblečení s narvanyma nákupním a vozikama tak bych je hned hnala domu.A navíc nelze nezmínit rok 1968, kdy nás napadl Sovětský svaz jehož součástí Ukrajina byla.A my jim teď lezeme do pr…. Naše lidí vláda oskubava, kde to jde a na UK jdou miliardy.Je to k zbliti

  19. Vážená redakce,zdravím a výše uvedené postřehy a názory zašlete poslancům a senárorům. Třeba se jim “rosvítí” a začnou uvažovat co se svými financemi získaných zásluhou tohoto chaosu udělají, třeba je vrátí na “posílení” úsporného balíčku slavné Pětikoalice. Půjdou si též po volbách zažádat o podporu, nebo emigrují, ale KAM ?

  20. Když přišli první byl jsem pro podporu,válka je hrozná věc.Kdyz ale okolo profrci luxusní auta s AU značkou,policie jen přihlíží, něco řekneš jsou schopny tě zavřít (oni jsou chudáci jim musíme pomáhat).Proč pro ně tedy neplatí stejně zákony jako pro nás?Oni jen z nás čerpají ale mi děláme 2-3prace abychom přežili,oni si s BMV jedou už i před úřad.Pani jako Jurečka,Fiala,Stanjura,nebylo toho už dost??? Přestaňte se skovavat a poslouchejte svůj národ který vám věřil a zvolil Vás.Vy se mu dnes smějete a podvádíte ho.Proti svimlidem stavíte policii a Ukrajinci můžou vše.Uz je mi jen smutno,co stě z nás a nedějí národa udělali

  21. V čele státních institucí máme neschopné chytráky (které jsme si bohužel samí zvolili), jejichž činy a chování nemají daleko od vlastizrady. Jak jinak nazvat lidi kteří vedou naši zemi k ekonomickému krachu a závislosti na cizích mocnostech jakým bylo Rusko a nebo teď jsou USA . Válka na Ukrajině se jim bohužel hodí jako zástěrka a výmluva
    jak skrýt svoji neschopnost, tak jako to dělalo hnutí Ano v době covidu.

  22. Vláda by se měla konečně probrat a uvědomit si že je vláda česká a ne ukrajinská,Polovina ukrajincú ja od místa války vzdálená přes 1000 km a naše vláda jim leze do pr….e. začínají být na obtíž a lidé je začínají nenávidět.K našim lidem kteří utekli v roce 1968 se takto nikdo ve světě nechoval a nikdo je neživil.

  23. To si fakt dělají pr….,tady v paneláku v jednom bytě bydlí 10 mladejch ukrajincu jen chlastaj ani jeden nedělá a takové se podporuje?
    Ať táhnou bojovat svou vlast.
    V dalším chode ve 4 bytech bydlej ukrajinské rodiny,opět nikdo nedělá samé BMW,land Louvre a ty se podporují?
    Samozivitelky mají 3prace a jsou rádi že přežijí
    Hnus co máme za vládu

  24. Češi!!! Můžete remcat jak chcete ale jeden fakt neupřete. A to je Vaše vymírání. Vysluhy jsou fajn ale nejsou podstatne díky průběžnému důchodovému systému. Takže se uklidněte a sklapněte. Rozum do hrsti ještě se najde???

  25. Fialova vláda je vyprázdněna, nic není schopna vyřešit, řešení je odstoupení premiéra Fialy. Prezident vyjmenuje urednickou vladu na základě dohody ANO a ODS, tato vláda, bude nucená řešit problémy s hospodářskou situaci a inflaci, včetně uprchlíků z Ukrajiny. Mandát vlády bude do předčasných voleb. Situace s vládou Petikoalice je stále zoufalejsi, premiér Fiala je ekonomicky nekompetetni a podpora Ukrajiny v konfliktu s Ruskem, tak jak pokračuje není pro ČR dlouhodobě přijatelná. Spolupráce s Rakouskem a Svycarskem v této válečné vrave je přijatelné reseni, NATO jedna slepé v zájmech USA. Generál prezident Pavel, také laviruje v konfliktu, jako vojenský odborník musí odhadnout, že Ukrajina nemá na vítězné řešení konfliktů s Ruskem. Slovensko se také přiklonil kOrbanovi a polské volby to rozetnou.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here