bezpecnostnich_sboru

Platy příslušníků bezpečnostních sborů porostou minimálně o 1 500 Kč

0
Příslušníkům bezpečnostních sborů, jako jsou policisté nebo hasiči, by se měl v příštím roce zvednout plat minimálně o 1 500 korun ve všech tarifních třídách. Objem platových prostředků oproti letošku stoupne o pět procent.
korun

V roce 2020 připadal na každého Čecha dluh 202 000 Kč, teď 306 000...

1
Zatímco v prvním pololetí roku 2020 hypoteticky připadal na každého Čecha státní dluh ve výši necelých 202 000 korun, teď ve třetím čtvrtletí je to 306 460 korun. Vyplývá to z aktuálních dat Ministerstva financí ČR.
ESG

V Británii brání rozvoji zbrojního průmyslu ESG principy

1
Vzhledem k pokračující válce na Ukrajině požadují britské zbrojní firmy, ale i finanční sektor, aby vláda odstranila překážky v podobě lpění na principech ESG. To proto, aby nebránily financování zbrojních zakázek.
MMR

Kulhánek stejně jako Bartoš chce víc peněz do rozpočtu MMR

1
Snížení rozpočtu Ministerstva pro místní rozvoj ČR [MMR] na příští rok o 13 procent není pro resort dobrá výchozí pozice. Uvedl to nový ministr pro místní rozvoj Petr Kulhánek [za STAN].
firmy

Aby se české firmy dostaly k penězům, vydávají dluhopisy

1
České firmy vydaly letos za první pololetí korunové dluhopisy za 34,9 miliardy korun. Jejich objem se tím přiblížil loňské celoroční hodnotě. Tehdy emise korporátních korunových dluhopisů dosáhla objemu 37,4 miliardy korun.
obchod

Globální obchod roste, ale ohrožují jej války a geopolitika

1
Kontejnerové a tankerové lodě převážejí po světě každý den zboží za desítky miliard dolarů. V některých částech světa se lodní trasy ale proměňují do úzkých průlivů a kanálů, kde dopravu a obchod ohrožují lokální nepokoje.
cinsky_HDP

Čínský HDP ve 3. kvartále přidal 4,6 %. A dál poroste, slibují úřady

0
O 4,6 procenta meziročně vzrostl čínský hrubý domácí produkt [HDP] v letošním třetím čtvrtletí. Výsledek je mírně nad očekáváním ekonomů. Uvedla to agentura Reuters. Čínský HDP nyní podpoří čínská vláda ještě finančními stimuly.
uroky

ECB opět snížila úroky. V EU klesají ceny elektřiny, ale ne v ČR

0
Evropská centrální banka dnes [17.10.] podle očekávání snížila úroky. Česká inflace se dostala na desáté místo v žebříčku harmonizované inflace v EU.
rizeni

Za nepovedenou digitalizaci stavebního řízení hrozí Česku sankce EU

4
Vláda včera rozhodla o dalším postupu v nefunkční digitalizaci stavebního řízení. Nevypne všechny systémy, ale digitalizaci nastaví zcela od začátku. Nicméně už nyní Česku hrozí sankce ze strany Evropské unie.
ceny

Ceny výrobců: Analytici upozorňují na další zdražování potravin

0
V září meziměsíčně stouply ceny zemědělských výrobců o 2,1 procenta. Uvádí to aktuální data Českého statistického úřadu [ČSÚ]. Vývoj odpovídá aktuální inflaci, kdy v září poprvé od loňského listopadu opět zdražily potraviny.
svobody

Česko propadlo v Indexu ekonomické svobody

2
Česko je 24. ekonomicky nejsvobodnější zemí ze 176 sledovaných států světa. Proti loňskému Indexu ekonomické svobody si ale pohoršilo o několik příček. Z hlediska ekonomické svobody propadlo i v absolutním hodnocení.
ceny_bytu

Ceny bytů v Ostravě a okolí začaly znovu stoupat

0
„Není vyloučeno, že příští rok prolomí ceny bytů v Moravskoslezském kraji magickou psychologickou hranici 50 000 Kč za metr,” myslí si Jakub Vysocký z ostravské společnosti Správa investic a nemovitostí.
zelene

Spojené státy obnovují výrobu oceli, ale už jen té zelené

1
Republikánský kongresman za Kalifornii Ro Khanna předložil zákon o výrobě zelené oceli – Modern Steel Act. S jeho pomocí chce obnovit tradiční americký průmysl, ocelářství, na němž byly USA kdysi vybudovány.
ceny

Demokracie není všelék, říká nositel Nobelovy ceny za ekonomii

0
Letošní Nobelovu cenu za ekonomii získali Daron Acemoglu, Simon Johnson a James Robinson působící ve Spojených státech. Ceny dostali za výzkum vlivu společenských institucí na rozdíly v prosperitě mezi zeměmi.

Disrupce je tu od nepaměti, říká portfolio manažer Wesley Lebeau

0
Portfolio manažer Amundi Wesley Lebeau je manažerem fondu Amundi CPR Disruptive a povede i nový tematický fond zaměřený na umělou inteligenci [AI]. Co si myslí o disrupci jako takové a aktuálním vývoji na finančních trzích?
cina

Čína podpoří ekonomiku v přepočtu za biliony korun. A to hned

0
Čínská vláda podpoří lidi s nízkými příjmy, realitní trh a doplní kapitál státních bank. Ministr financí Lan Fo-an podle agentury AFP uvedl, že Čína v příštích třech měsících vydá dluhopisy za zhruba 2,3 bilionu jüanů [cca 7,5 bil. Kč].
bank

ČNB zdvojnásobila povinné minimální rezervy bank. Zdraží tím úvěry

0
Bankovní rada České národní banky [ČNB] tento týden [10.10.] zvýšila objem povinných minimálních rezerv bank. Jedná se o významný krok, k  němuž ČNB přistoupila naposledy v roce 1999. Bankovní úvěry a služby tak nejspíš zdraží.
Francie

Francie řeší dluh. Vláda víc zdaní firmy a uvalí poplatek na bohaté

4
Francouzský premiér Michel Barnier chce deficit státního rozpočtu zacelit hlavně vyššími daňovými příjmy od firem a bohatých domácností. A tak asi 60 tisíc domácností a čtyři stovky firem více přispějí do státního rozpočtu Francie. 
EU

Bloomberg: EU potřebuje mnohem větší rozpočet

1
Léčba zaostávající evropské ekonomiky spočívá ve „více Evropy“. A více Evropy značí i více peněz pro evropské projekty. A více peněz na společné evropské projekty znamená větší unijní rozpočet a více EU dluhopisů.
Liberty

Závody 14 a 15 Liberty Ostrava ožily. Podnik zachová 1 350 míst

0
Zkrachovalá huť Liberty Ostrava díky tollingovému financování od společnosti Vítkovice Machinery Trade obnovuje provoz ve svých dvou klíčových závodech 15 a 16.
- Reklama -
reklama

POSLEDNÍ ČLÁNKY

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY

- Reklama -
Translate »