penize

Komentář: To nejsou vaše peníze, milá vládo, ale naše peníze!

42
Členové vlády Petra Fialy „chrochtají blahem“ nad tím, jak to letos zařídili se státním rozpočtem na příští rok. Oproti dřívějšku ministerstvo financí totiž vůbec nezveřejnilo svůj návrh rozpočtu pro příští rok. Jsou to ale naše peníze!
europoslanci

Čeští europoslanci obsadili místa ve výborech Evropského parlamentu

2
Europoslanci si včera [23.7.] zvolili vedení výborů a podvýborů. Evropský parlament [EP] má 20 výborů a čtyři podvýbory. Každý výbor si volí své vedení, předsedu a až čtyři místopředsedy, na funkční období dvou a půl roku.
ropu

Ukrajinci tlačí Maďary kvůli zbraním i penězům. Neposílají jim ruskou ropu

6
Vyšší ceny elektřiny i její výpadky. Anebo nedostatek pohonných hmot. To by mohlo už v příštích týdnech postihnout Maďarsko, ale i Slovensko. To kvůli tomu, že Kyjev přestal posílat ruskou ropu přes své území do Maďarska. 
svedsko

Švédsko zavedlo brannou povinnost. Ostatní země se asi přidají

11
Německo, Holandsko, ale i ostatní evropské země pozorně sledují systém náboru nových vojáků, který letos zavedlo Švédsko. To již letos k odvodu pozve přes 100 000 teenagerů. Z nich mnozí, ať chtějí, či nechtějí, nastoupí brannou povinnost.
Trump

Nevěřím, že se Trump skloní před nickou, jako je Putin

28
„Trump musí být vždy dominantní osobností, vítězem. Že by přijal porážku od takové nicky jako Putin? Nevěřím,” odpovídá na otázku, co bude s Ukrajinou, pokud Donald Trump vyhraje prezidentské volby, profesor Igor Lukeš z Bostonské university.
Evropska_komise

Von der Leyenová bude jako šéfka v Evropské komisi dalších pět let

2
Evropský parlament dnes [18.7.] v tajné volbě potvrdil Ursulu von der Leyenovou ve funkci předsedkyně Evropské komise [EK]. Ta získala 401 hlasů, proti jejímu setrvání bylo 284 europoslanců, 15 se zdrželo a sedm hlasů bylo neplatných.
von_der

Kostlivcem ve skříni Ursuly von der Leyenové jsou vakcíny od Pfizeru

3
Evropská komise [EK] neposkytla veřejnosti dostatečný přístup ke smlouvám o nákupu vakcín proti covidu, jež uzavřela s farmaceutickými společnostmi v době pandemie. Problém jde zejména za šéfkou komise Ursulou von der Leyenovou.
na_Ukrajinu

Fiala: Export na Ukrajinu je o čtvrtinu vyšší než před válkou

3
Český vývoz na Ukrajinu roste. „I to ukazuje, že naše spolupráce funguje a to, že je výhodná pro obě země,“ řekl dnes premiér Fiala na česko-ukrajinském setkání v Praze, kde se i podepsala dohoda o dalším prohloubení spolupráce mezi oběma státy.
Iran

Írán vede nový prezident. Zda zem změní, rozhodnou i volby v USA

1
Opomíjená novinka zní – Írán má nového prezidenta, reformního kardiochirurga Masúda Pezeškjána. Ten například v ekonomické oblasti slibuje, že se zasadí o snížení vysoké inflace, přivede nové zahraniční investory a utlumí sankce USA.
konopi

Legalizace konopí, která má státu vynést miliardy, se komplikuje

2
Vláda Petra Fialy má v programovém prohlášení legalizaci obchodu s konopím. Podle studie, kterou připravil protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil, má legalizace konopí státu vynést až čtyři miliardy korun ročně na daních.
trump

Trump přežil pokus o atentát. Na videu nejspíš křičí „bojujte“!

2
Na sobotním předvolebním mítinku Donalda Trumpa ve městě Butler ve státě Pensylvánie se střílelo. Exprezident Trump, který byl terčem útoku, již potvrdil, že mu kulka poranila horní část pravého ucha a měl silné krvácení.
Indie

Analýza: Indie bruslí mezi Západem i Ruskem. Může si to dovolit

1
Nebylo možné to přehlédnout. Indický premiér Naréndra Módí si v Moskvě nadmíru rozuměl s ruským prezidentem Putinem. Co z toho plyne? Indie nadále nevylučuje Rusko z mezinárodní politiky. Indii Ukrajina totiž nezajímá.
Francie

Francie: Nová vláda nejspíš vydrží sotva pár měsíců

1
Volební vítězství ve Francii slaví Nová lidová fronta, tedy spojená levice. V ní je zastoupena výrazně populistická strana Nepoddajná Francie. Najdeme v ní ale i komunisty, socialisty nebo Zelené.
v_britanii

Zdravotnictví, daně, bydlení i EU. To slibují řešit labouristé v Británii

1
Podle předpokladů zvítězili ve volbách ve Velké Británii labouristé. Tím skončila dlouhá éra konzervativních kabinetů a rovněž premiéra Rishiho Sunaka. Novým nájemcem Downing Street 10 se stane labouristický předák Keir Starmer.
Votice

Votice: Když nahradí službu veřejnosti boj o moc, končí demokracie  

2
„Když se z politiky vytratí služba veřejnosti a převáží boj o moc těch, kteří jsou ve vedení, končí demokracie,“ říká v rozhovoru pro FinTag někdejší starosta středočeského města Votice a poslanec za TOP 09 Jiří Slavík.
Thermal

Glosa: Kdyby Stanjura nerušil EET, nemusel by teď řešit Thermal ve Varech

72
Kuriózní kauza zaměstnává ministra financí Zbyňka Stanjuru [ODS]. Když zjistil, že v baru karlovarského hotelu Thermal, který spravuje Ministerstvo financí ČR [MF ČR], neberou platební karty, ale jen hotovost, zostra se vložil „do problému“.
NKU

Problém je v řízení státu. Tam je ten problém! Říká šéf NKÚ Kala

6
Od roku 2020 se Česko zadlužilo nejrychleji v EU, jinak ve srovnání s ostatními zeměmi EU v ničem nevyniká. Podle prezidenta Nejvyššího kontrolního úřadu [NKÚ] Miloslava Kaly je problém, že to nikomu nepřijde divné. A také, že se nikdo na nic neptá. 
Madarsko

Maďarsko jako předsednická země EU bude muset řešit i Čínu

0
Maďarské předsednictví Evropské unii, které začalo 1. července, má rozměr, o kterém se příliš nemluví. Jím jsou dobré vztahy Maďarska s Čínou. A právě s ní má Evropa co do činění zejména kvůli celní válce, kterou sama vyvolala.
ANO

Bruselské Politico má Babišovo hnutí ANO za krajní pravici

1
„Orbánova Fidesz se spojila s krajní pravicí z Rakouska a Česka,“ tak nazval svůj článek o nově vzniklé frakci v Evropském parlamentu bruselský list Politico. Českou krajní pravicí myslí hnutí ANO.  
francii

Ve Francii se schyluje k dalšímu výprasku Macronovy Renaissance

1
Hnutí Obnova [RE] francouzského prezidenta Macrona v prvním kole předčasných voleb do Národního shromáždění ve Francii získalo i se spojenci 20 procent hlasů. Národní sdružení [RN] Marine Le Penové dostalo 34 procent hlasů.
- Reklama -
reklama

POSLEDNÍ ČLÁNKY

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY

- Reklama -
Translate »