Investice do akcií – opravdu rozumný způsob investování v současné době a osobní zkušenosti z reálného života investora

3308
investice_do_akcii
Ilustrační foto: Pixabay.com

Nebudu tu omílat starou frázi, že spořicí účet je velmi nevýhodný, a že vám nepokryje ani inflaci. To už v dnešní době ví i méně finančně gramotní lidé. Nebavím se zde ani o možnosti investování do podílových či investičních fondů, nebo do důchodového spoření a dalších rádoby výhodných nabídek bank a nebankovních ústavů. Půjdu rovnou k věci. Kdo ovládne akciový trh, může vydělat slušné peníze. Ať už se rozhodne pro burzu pražskou, světovou nebo půjde do kombinace obou.

Chápu, je potřeba se na takovou cestu trochu připravit, ale není to nic nemožného. Co tedy pro začátek potřebujete? Minimálně určité znalosti, nebo alespoň zkušenosti, čas a samozřejmě peníze, které investujete. A necháte je pasivně generovat příjmy.

Jsou zde možné dva druhy výdělku. Dividendy, ty jsou však spíše příjemným přilepšením si k ostatním příjmům. To, co vám v případě nákupu/prodeje akcií vydělá, je spíše odvěká klasika – levně nakoupím, draze prodám. Zde je potřeba vzít v úvahu, zda investované peníze jsou ty, které nebudu nějakou dobu potřebovat. Nebo spíše na jakou dobu dané peníze potřebovat nebudu. Všeobecně se na akciových trzích daří spíše pasivním investorům, kteří si na vhodnou dobu prodeje počkají

Investice do akcií jsou možné s jakoukoli částkou

K prvním investičním krokům ani nepotřebujete závratnou částku volných prostředků. Můžete klidně investovat i částku malou anebo malou částku pravidelně. V případě pravidelného nákupu akcií po malých částkách je důležité si najít zprostředkovatele nákupu či prodeje, který si účtuje co nejmenší poplatky.

Pak je tu samozřejmě potřeba mít alespoň základní povědomí o ekonomice, akciích, trzích, burzách a nejlépe i o psychologii. Zkušenosti naberete cestou. Nečekejte totiž, že někde dostanete zaručený tip, a už vůbec ne z banky, nebo od makléře, do jakého akciového titulu vložit peníze a příští rok si budete užívat života boháče někde v Karibiku. I mé zkušenosti přicházely postupně.

Jak jsem investovala a investuji já

Před necelou desítkou let jsem se rozhodla investovat pár tisíc korun (byly to prostředky, které nechyběly mému osobnímu rozpočtu) s tím, že se uvidí. Brala jsem to jako investici do vzdělání. Naučit se investovat v reálném prostředí, metodou pokus – omyl. Otevřela jsem si účet na online platformě mé banky a nakupovala. Čím více jsem si utvrzovala, že pokud investuji do dobrých, a ještě lepších titulů, toto rozšiřování finančních prostředků funguje, tím více jsem investovala. Bavilo mne sledovat, jak se jednotlivé akcie vyvíjejí, kdy mají útlum a kdy jsou na vrcholu. Podle toho jsem přikupovala nebo odprodávala.

Mými oblíbenci jsou nově upisované akcie IPO. V tomto případě volím raději známější a úspěšné firmy. Ale samozřejmě můžete zariskovat a koupit upisované akcie nějakého startupu. Pak si můžete po letech přijít na opravdu slušný balík peněz. Jako tomu je v případě firmy Apple. Kdybyste v roce 1984 nakoupili jejich upisované akcie, nyní byste je prodali za sumu o několik nul vyšší.

Tyto a další úvahy jako rozmyšlení si investičního cíle, jsou body investičního plánu. K němu patří i rozhodování, zda vám akcie nakupí váš poradce podle jeho uvážení nebo si vybrané tituly koupíte sami přes prostředníka přímo, tedy makléře či jiného brokera. K dispozici je má i spousta dobrých bank. Nebo můžete nakupovat akcie i přes nejrůznější internetové aplikace a obchodní platformy brokerských společností (akcie broker) a právě bank. Na těchto platformách registrovaný klient zadává pokyny na libovolných burzách kdekoli ve světě.

Jak investovat „naostro“

Při nákupu akcií je výhodné celkovou částku rozdělit do více titulů pro zmenšení rizika. Alfou a omegou úspěšné investice je samozřejmě správné načasování obchodu. Obecně je nejvýhodnější nakupovat po propadu a obnovení růstového trendu. V tomto případě však pozor – většina akcií klesá i těsně před rozhodným obdobím pro vyplacení dividendy z akcie. Zakoupené akcie se ukládají na obchodní účet, odkud je investor může kdykoliv prodat. Časem vychytáte ty správné momenty, kdy nakoupit a jaké akciové tituly, proč nejít s davem, proč neprodávat akcie, když je krize a ceny akcií klesají, ale naopak počkat atd. Co ale platí rozhodně je, že čím dříve začnete, tím dříve nebo tím více na akciích vyděláte.

Nebojte se trochu více zariskovat. Investice do akcií je možná větší risk, než když své peníze vložíte na spořící účet, na druhou stranu při dostatečné opatrnosti vám pokryje minimálně inflaci, a ještě může vydělat slušnou sumu peněz. Vše záleží na tom, jak se ke svým úsporám postavíte.

–Adman‘s Choice–

1 komentář

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here