Nezaměstnanost klesla. Tržby ve službách ale hlásí jasný propad

138
sluzbach
Foto: Pixabay.com

Tržby ve službách v letošním třetím čtvrtletí meziročně klesly o 5,2 procenta. Největší pokles vykázaly doprava a skladování. Naopak rostly tržby v ubytování a stravování a také ve vědeckých a technických činnostech.

Informace vyplývají z údajů, které dnes [8.11.] zveřejnil Český statistický úřad [ČSÚ]. Tržby klesaly třetí čtvrtletí za sebou a jejich pokles zrychlil. V letošním druhém čtvrtletí vykázaly tržby ve službách meziroční snížení podle revidovaných údajů o 3,3 procenta.

„Tržby ve službách se snižovaly třetí čtvrtletí v řadě a tento pokles se postupně prohluboval. Největší podíl na tom mělo odvětví dopravy a skladování,” uvedl Tomáš Harák, vedoucí oddělení datové podpory statistiky obchodu, služeb a životního prostředí ČSÚ.

Vývoj tržeb ve službách dlouhodobě kopíruje jejich vývoj v maloobchodě, kde obraty klesají 17 měsíců za sebou. V září reálně klesly o 4,0 procenta. Meziměsíčně pak propadly o 0,4 procenta. Lidé kupují jen to nejnutnější. Anebo jezdí nakupovat do Polska či Německa, kde nakoupí levněji. Data o vývoji v maloobchodě rovněž zveřejnil ČSÚ. Obdobně jsou na tom i služby.

Vývoj tržeb ve 3. čtvrtletí u jednotlivých typů služeb

  • dopravě a skladování se tržby snížily o 12,9 procenta. Nejvíce poklesly tržby ve skladování a vedlejších činnostech v dopravě [-17,4 %].
  • informačních a komunikačních činnostech tržby poklesly o 4,1 procenta. Dvouciferný pokles tržeb vykázaly informační činnosti [- 13,5 %].
  • Pokles tržeb ukazují i činnosti v oblasti informačních technologií, to o 5,2 procenta.
  • V činnostech v oblasti nemovitostí tržby meziročně klesly o 2,5 procenta.
  • V administrativních a podpůrných činnostech tržby klesly meziročně o 1,8 procenta. K největšímu poklesu tržeb došlo u agentur práce [-15,5 %].
  • Administrativní, kancelářské a jiné podpůrné činnosti pro podnikání klesly o 6,3 procenta. O 3,2 procenta klesly tržby pro bezpečnostní a pátrací agentury.
  • Právní a účetnické činnosti ohlásily 1,3% propad tržeb. Ostatní profesní, vědecké a technické činnosti klesly o 6,2 procenta. 
Naopak tržby rostly:
  • V ubytování, stravování a pohostinství se tržby zvýšily o 2,5 procenta. Více vzrostly tržby ve stravování a pohostinství [+3,0 %] než v ubytování [+1,2 %].
  • Vyšší tržby oproti předchozímu roku vykázala tvorba programů a vysílání [+14,8 %].
  • V profesních, vědeckých a technických činnostech se tržby zvýšily o 0,5 procenta.
  • Růst tržeb [+9,3 %] zaznamenaly cestovní agentury, kanceláře a jiné rezervační a související činnosti.

Nezaměstnanost nijak nepřekvapila

K dalším aktuálním statistikám patří vývoj nezaměstnanosti. A žádné překvapení se nekoná. Nezaměstnanost v Česku v říjnu klesla na 3,5 procenta, a byla o 0,1 procentního bodu nižší než v září a srpnu. Data zveřejnil Úřad práce ČR. V Česku se tak stává téměř pravidlem, že nezaměstnanost kolísá o 0,1 procenta. Analytici trend přičítají dlouhodobě neutěšeným poměrům v ekonomice, jež se přímo promítají do flexibility trhu práce.

V Česku si práci pomocí úřadů práce ke konci října hledalo 260 641 lidí, to je o 2 379 méně než předchozí měsíc. Ubylo ale volných pozic, to o 1 499 na 280 496.

Nezaměstnanost v srpnu stoupla o 0,1 % na 3,6 %

Nejvyšší nezaměstnanost v říjnu vykázal tradičně Ústecký kraj, a to 5,4 procenta. Naopak nejnižší nezaměstnanost, a to shodně 2,6 procenta, byla ve Zlínském, Jihočeském a Plzeňském kraji a na Vysočině. Nezaměstnanost meziměsíčně klesla ve všech krajích, nejvíc v Praze. Metropole vykázala i největší pokles v meziročním srovnání, to o 0,3 %.

Při srovnání okresů byla nezaměstnanost nejvyšší na Karvinsku, kde dosáhla osmi procent. Naopak nejnižší podíl nezaměstnaných hlásí okres Praha-východ, kde práci hledalo 1,4 procenta lidí. Na jedno volné pracovní místo připadalo v říjnu 0,9 uchazeče o zaměstnání.

–DNA–

1 komentář

  1. Tak nějakých 20 000 pracovních míst je furt navíc oproti těm, kteří hledají práci … není už tady něco špatně ? Jsou to mzdy, neochota makat, vyšší soc. dávky+ kdejaké příplatky s odpustky než je plat … kdepak nastala popučová chyba ? O ekonom. ukáčkách se článek raději nezmiňuje … dospělých ukáček taky bude asi 300 000, kteří somrují podpory a o práci se nezajímají … Slušní Ukrajinci kteří utekli před bídou, korupcí, bujícím faši..msna..mem, nezaměstnaností … na UA před 15-25 lety ti už jsou v pohodě a makají, odvádí daně, začlenili se do společnosti, mluví česky … To ti noví ekon. ukroši se těmto slušným Ukrajincům taky nelíbí, jak řekla Světlana z Oděsy .. přidala ještě, že v pohodě si jezdí k rodičům .. snad kadeřnice ještě žije. UA mafie zeleného fanatika jsou rozlezlé i u nás .. včetně rakušanového gesta…

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here