Německo je připraveno poskytnout na pomoc podnikům zasaženým nadcházející listopadovou karanténní uzávěrou až deset miliard eur [274 mld. Kč]. Potvrdil to ministr financí SRN Olaf Scholz [SPD]. Firmám chce stát podle Scholze nahradit ztrátu v listopadových tržbách, a to až do výše 75 procent.

Vycházet se v tomto případě bude z hospodářských výsledků za listopad loňského roku. Na větší pomoc dosáhnou menší a střední firmy do 50 zaměstnanců, pro větší podniky bude pomoc nižší [70 %].

„Situace je opravdu vážná. Vývoj infekce je dramatický. Pokud budeme čekat, až budou nemocnice a jednotky intenzivní péče přetížené, pak bude příliš pozdě. Proto musíme jednat hned,” řekl Olaf Scholz [na fotografii].

Pro výpočet ušlých zisků poslouží údaje o obratech za stejný měsíc v loňském roce. Peníze by pak měly být vyčleněny ze stávajícího balíku pro překlenovací pomoc, kde z připravených 25 miliard byly dosud využity asi dvě miliardy eur.

„Rozsáhlé omezení kontaktů bude mít následky pro řadu odvětví, pro gastronomii, ubytovatele nebo divadla. […] Jsme proto připraveni v listopadu finančně rozsáhle podpořit ty, na které opatření dolehnou,” dodal.

Spolková vláda rovněž plánuje do příštího roku prodloužit překlenovací pomoc a příspěvky pro malé a střední podniky, se kterými se dosud počítalo jen do konce letošního roku. Německá ekonomika přitom ve třetím čtvrtletí vzrostla proti předchozím třem měsícům o rekordních 8,2 procenta. Částečně se tak zotavila z nejhorší recese, kterou způsobilo šíření nového koronaviru. Vláda navíc mírně zlepšila výhled na letošní rok – zatímco dosud kvůli dopadům koronavirové krize počítala s propadem o 5,8 %, nyní čeká pokles o 5,5 %.

Nezaměstnanost a inflace v SRN

SRN ve zvládání epidemie pomáhá i vývoj nezaměstnaných. Jejich počet se v Německu v říjnu podle předběžných a sezonně upravených údajů snížil o 35 000 na 2,86 milionu. Pokles byl vyšší, než se čekalo, což podle analytiků naznačuje, že trh práce v největší evropské ekonomice se dál zotavoval z první vlny koronavirové pandemie. Míra nezaměstnanosti se snížila na 6,2 z 6,3 procent v září.

Další čísla ukázala, že počet lidí v režimu zkrácené pracovní doby, takzvaného kurzarbeitu, v létě dál klesal. V srpnu bylo v tomto režimu, který chrání trh práce před náporem pandemie, zaregistrováno 2,58 milionu lidí. V předchozím měsíci to byly více než čtyři miliony. V dubnu, v době vrcholu první vlny epidemie, jich bylo šest milionů. Avšak říjnová statistika zatím neodráží případné dopady rychlého růstu počtu nových koronavirových infekcí od poloviny října.

Pokles spotřebitelských cen v SRN se v říjnu prohloubil, zejména kvůli snížení daně z přidané hodnoty [DPH] od letošního 1. července. Její snížení bylo součástí vládních stimulačních opatření na pomoc ekonomice. Meziroční deflace se podle předběžných údajů harmonizovaných s metodikou výpočtu EU prohloubila na 0,5 ze zářijových 0,4 procenta.

Německá uzávěra od 2. listopadu

Německo ve středu oznámilo, že od pondělí 2. listopadu do konce měsíce zavádí rozsáhlou karanténní uzávěru, aby zastavilo prudký nárůst počtu nových případů koronavirové infekce. Do konce listopadu se uzavřou hospody, bary, restaurace, divadla a kina, otevřené naopak zůstávají školy, školky nebo obchody. Omezeno bude i shromažďování, sejít se bude moci maximálně deset lidí nejvýše ze dvou domácností.

Dle představitelů německé vlády se Německo na předkrizové hospodářské hodnoty vrátí až v roce 2022. Pozorovatelé dále uvádějí, že Německo počítá s vyšším než předpokládaným schodkem státního rozpočtu pro příští rok. Ten má být vyšší než předložených 96,2 miliardy eur [2,7 bil. Kč].

„Situace je velmi, velmi vážná. Potřebujeme nyní zavést dalekosáhlá opatření a musíme zmírnit jejich dopad,” okomentoval situaci Olaf Scholz během virtuální porady s kancléřkou Angelou Merkelovou a premiéry 16 spolkových zemí.

Německo mělo vyrovnané či přebytkové rozpočty od roku 2014, čehož se jim podařilo dosáhnout poprvé od roku 1969. Vyrovnané hospodaření Německo původně plánovalo i na letošek a ve výhledu i pro nadcházející roky. Kvůli krizi vyvolané koronavirem letošní schodek dosáhne 218 miliard eur, což bude nejvíce od vzniku spolkové republiky.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here