Americké akcie zpevnily včera v reakci na zprávu, že americký HDP ve třetím čtvrtletí vzrostl na rekordních 33,1 procenta. Širší index S&P 500 asi hodinu po začátku obchodování přidával zhruba 0,9 procenta na 3301 bodů. Dolarový index přidával asi půl procenta na 93,86 bodu.  

Ekonomika Spojených států ve třetím čtvrtletí podle prvního rychlého odhadu tamějšího ministerstva obchodu vykázala rekordní vzestup, když v přepočtu na celý rok vzrostla o 33,1 procenta. K nárůstu přispěla vládní koronavirová podpora spotřeby domácností v objemu více než tří bilionů dolarů [70 bil. Kč].

Proti předchozímu čtvrtletí, což je srovnání běžné zejména v evropských zemích, americká ekonomika vykázala růst o 7,4 procenta. Právě tato hodnota dá po přepočtu na celý rok výsledek 33,1 procenta. Tempo růstu bylo v uplynulém čtvrtletí nejrychlejší minimálně od roku 1947, kdy vláda začala tyto údaje sledovat. Ve druhém čtvrtletí naopak ekonomika kvůli dopadům šíření koronaviru klesala rekordním tempem 31,4 procenta.

Americká ekonomika se propadla do recese už letos v únoru, ještě předtím, než na ni plně dolehla pandemie. Vládní balík podpor poskytl pomoc podnikům a nezaměstnaným. To povzbudilo výdaje spotřebitelů a podpořilo růst HDP. Pozorovatelé jsou ale obezřetní. Podle nich jsou vládní peníze už vyčerpány a dohoda o nové pomoci je zatím v nedohlednu. Po celé zemi opět roste počet nových případů covidu-19, což přináší omezení pro některé podnikatele, především provozovatele restaurací a barů.

Americký HDP táhly spotřebitelské výdaje i investice

Spotřebitelské výdaje, které mají na výkonu americké ekonomiky více než dvoutřetinový podíl, ve třetím čtvrtletí vzrostly o rekordních 40,7 procenta. Pomohly jim hlavně nákupy aut a oděvů. Zvýšily se dále výdaje za služby, i když zůstaly pod úrovní z čtvrtého čtvrtletí.

Větší zájem o nákupy podpořil dovoz. Výsledkem toho bylo prohloubení obchodního deficitu. Část dovozu však skončila ve skladech. Nahromadění zásob tak vykompenzovalo negativní vliv obchodu na HDP.

Navzdory výraznému oživení i přesto HDP zůstává pod úrovní z posledního čtvrtletí loňského roku. Podle některých analytiků by se z recese způsobené pandemií mohla ekonomika zotavovat rok a déle.

Po propadu ve druhém čtvrtletí se zvýšily i firemní investice. Ekonomové se však domnívají, že to bude jen dočasné, protože poptávka po zboží, které nesouvisí se změnou životního stylu vyvolanou covidem-19, zůstává slabá. Pandemie prudce snížila ceny ropy, což má dopad na investice do nebytových struktur, jako jsou vrty pro těžbu ropy a zemního plynu.

Vývoj v Evropské unii

Vývoj ekonomiky Evropské unie za třetí čtvrtletí zatím není zveřejněný, rychlý odhad bude znám již dnes. Ve druhém čtvrtletí ekonomika EU zaznamenala proti předchozím třem měsícům kvůli dopadům pandemie propad o rekordních 11,4 procenta.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here