Rozvolnění 17. května navýší kapacity zoologických zahrad, otevře veřejnosti zahrádky restaurací, do nemocnic a sociálních zařízení se vrátí návštěvy. Venku se začnou pořádat kulturní akce pro 700 hostů. Mnohým žákům skončí rotační výuka.

Rozvolnění 17. května dovolí lidem částečný návrat k běžnému životu. Klienti sociálních zařízení a nemocnic budou smět po několikaměsíční pauze přijímat návštěvy.  A zřejmě ubydou i fronty u vstupu nejen do zoologických a botanických zahrad. Venkovní prostory se totiž od pondělí 17. května nově budou moci naplnit ze stávajících 20 na 50 procent.

„Apelujeme na provozovatele, aby nějak vyřešili příchozí, třeba objednávkovým systémem. Aby se zbytečně nehromadili zájemci o návštěvu přímo před pokladnami,“ upozornil provozovatele ministr zdravotnictví Petr Arenberger [za ANO].

ZOO Praha navštívila po kritice úřadů kontrola z hygieny

Avšak vnitřní pavilony zoologických i botanických zahrad zůstávají pro návštěvníky i nadále uzavřeny. O návštěvy zoologických zahrad v posledních dnech s příchodem teplého počasí vzrostl zájem v důsledku čehož se před vstupy shromažďovaly davy návštěvníků. A tím se zvyšovalo riziko šíření nákazy koronavirem. Od příštího týdne navýšená kapacita by tak dle provozovatelů zahrad mohla zabránit kupení lidí u pokladen.

Rozvolnění 17. května otevře zahrádky restaurací

Od příštího týdne se v Česku otevřou zahrádky restaurací, kaváren a barů, ovšem za podmínky dodržování protiepidemických opatření. Jak po jednání vlády upozornil ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček [za ANO].

„Podmínkou je, aby byl zákazník očkován nebo testován PCR nebo antigenními testy, případně vlastními samotesty,“ uvedl.

Další možností, jak strávit čas ve venkovních prostorách restaurace, je doklad o prodělání onemocnění covid-19 v posledních 90 dnech. U jednoho stolu však nesmí ve venkovním prostoru restaurace sedět více než čtyři lidé s výjimkou členů jedné domácnosti. Jednotlivé stoly musí být rozestavěny ve vzdálenosti alespoň 1,5 metru.

„A 1,5 metrů musí být dodržen případně od kolemjdoucích osob, od ulice, chodníku nebo silnice, pokud tam není nějaká jiná bariéra,“ vysvětlil ministr Havlíček.

Stejně se tak nyní očkovacím průkazem, negativním testem či potvrzením o postinfekční imunitě prokazují i lidé v kosmetických a kadeřnicích službách.

Hotely a penziony si ještě týden počkají

Podle ministra hotely a penziony otevřou o týden později, tedy od 24. května. Havlíček upřesnil, že příští týden podá na vládu návrh s tím, aby otevření hotelů a penzionů neprovázela žádná kapacitní omezení. Prokazování se negativním výsledkem testu, očkováním či postinfekční imunitou bude platit i pro ubytovací zařízení.

V pondělí se v Česku začnou konat i venkovní kulturní akce nejvýše pro 700 návštěvníků za podmínky negativního testu, průkazu o očkování či postinfekční imunity. Hosté se budou chránit respirátory a dodržovat minimálně 1,5 metrové rozestupy. Pokud bude šíření epidemie ustupovat jako doposud, mohly by se od 24. května podle ministra kultury Lubomíra Zaorálka [ČSSD] začít konat akce i uvnitř.

„Šlo by o maximální počet do 50 procent celkové kapacity k sezení a celkový počet osob by byl na 500 pro vnitřek a 1 tisíc pro prostory venku,“ uvedl.

Konec rotace v Čechách, ale jen pro některé

Od příštího pondělí skončí pro všechny žáky 1. stupňů základních škol rotační výuka. Dále se k plné prezenční výuce vrací žáci na 2. stupních základních škol v sedmi krajích. Královéhradeckém, Karlovarském, Plzeňském, Středočeském, Libereckém a Pardubickém kraji. A také v hlavní městě Praha. Jde o kraje, kde se do škol žáci druhých stupňů vrátili již minulý týden kvůli zmírnění šíření epidemie.

„Od 24. května pak k nim přibyde zbývajících sedm krajů a od 24.5. se vrací k prezenční výuce všechny střední školy,“ řekl po jednání vlády ministr školství Robert Plaga [za ANO].

Informoval dále, že se ukončuje tendr na nákup více než 5,6 milionu kusů antigenních testů pro školy dle specifikace MŠMT.

„Správa státních hmotných rezerv má vypsat další tendr na testy do konce roku. Bude to dalších zhruba pět milionu antigenních testů,“ uvedl Plaga.

Zakázku na prvně zmíněný nákup antigenních testů vyhrála dle Správy státních hmotných rezerv [SSHR] firma Targo Promotion. Státu tak dodá testy od čínského výrobce Sejoy. Mělo jít o nejnižší nabídku. Žádnou z osmi do tendru přihlášených firem komise nevyloučila. Náklady na nákup těchto testů dosáhnout zhruba 154 milionů korun.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here