Registrace dronu rozšiřuje své stávající možnosti a zkracuje čas

306
registrace_dronu
Foto: Pixabay.com

Registrace dronu u Úřadu pro civilní letectví [ÚCL] je nově možná přes Portál občana přes ikonu Registrace pilotů a provozovatelů dronů. Registrovat se musí od ledna 2021 povinně všichni provozovatelé bezpilotních letadel.

Nová pravidla pro majitele a provozovatele dronu platí od 1. ledna 2021 a jsou jednotná pro všechny země Evropské unie [EU]. Přihlásit se k ÚCL musí nová, ale i dříve pořízená letadla bez pilota, včetně leteckých modelů. Aktuální novinka je, že se jejich majitelé či provozovatelé mohou nově registrovat i přes Portál občana, jak informuje ve své zprávě Ministerstvo vnitra ČR [MV ČR].

„Dosud bylo možné se registrovat jen po přihlášení na webu Úřadu pro civilní letectví. Vzhledem k propojení webové aplikace úřadu s Portálem občana se uživatelé portálu mohou jednoduše připojit a registrovat prostřednictvím Portálu občana,“ popisuje úřad.

Pro upřesnění dodává, že do přihlašovacího systému vstoupí piloti přes ikonu Registrace pilotů a provozovatelů dronů. Online registrace dronů tak podle MV nemá uživatelům zabrat delší čas než několik málo minut. Odkaz na Portál občana je zde.

Jednotná registrace dronů v EU

Systém jednotné registrace dronů neboli bezpilotních letadel v unijních zemích má zvýšit bezpečnost při jejich provozu a zpřehlednit jejich užívání. Každý jejich provozovatel se registruje pouze jednou, nezáleží tedy na počtu dronů, které vlastní nebo provozuje. Přičemž registrace platí ve všech zemí EU.

„Neregistruje se dron, ale jeho provozovatel, zpravidla jím bude vlastník dronu,“ říká úřad.

Piloty dronů mladších 18 let registruje u ÚCL jejich zákonný zástupce, a to ale pod jejich jménem. Odkaz pro registraci je zde a spravuje ho Úřad pro civilní letectví.

Provozovatel dronu při registraci vyplní informace o sobě jako fyzické či právnické osobě. Uvede kontaktní email a telefonní číslo.

Po dokončení registrace systém vygeneruje registrační číslo. To se uvádí na všech provozovaných dronech, i těch soukromě zhotovených. Registrační číslo provozovatele je ve formátu: CZE jako kód členského státu, následovaný 12 alfanumerickými znaky generovanými systémem, kontrolním součtem a třemi neveřejnými znaky.

„Celý tento řetězec je součástí registračního čísla provozovatele. Toto číslo musíte nahrát do „systému identifikace na dálku“, pakliže je jím váš dron vybaven,“ upozorňuje úřad.

Číslo se dále umístí i na dron. MV ČR připouští použití nálepky, nebo i jiný způsob. Vždy musí být ale dobře viditelné a čitelné. Registrační číslo mohou piloti na dron třeba i napsat.

Registrace dronu nestačí, nutný je i online test

Všichni piloti dronů, kromě těch, kteří budou létat s velmi lehkými drony s označením třídy C0, musí absolvovat povinný výcvik. Ten končí složením online zkoušky z teorie.

„Pod pojmem výcvik je však třeba rozumět seznámení se s pravidly a dostupnými informačními materiály,“ uvádí k závěrečnému testu MV ČR.

Registrace dronu není podle úřadu povinná pouze u dronů vážících méně než 250 g a zároveň nesmí mít kameru nebo jiný senzor schopný jakkoli zachycovat osobní údaje. A dále se neregistrují drony vyrobené pro děti jako hračka.

„Tou se rozumí dron, který je již předem vyvinutý jako zařízení určené k hraní pro děti do 14 let, je identifikován základním označením CE a je na něm uvedeno, že odpovídá směrnici č. 2009/48/ES,“ upozorňuje ministerstvo vnitra.

Naopak dron, který hračkou není, má nést jasné označení na obalu „14+“.

–RED–

1 komentář

  1. Dobrý den,
    zaregistroval jsem dron a udělal jsem si test začátkem roku… – ne přes eidentitu.
    Dostal jsem registrační kód a průkaz.
    Kdybych chtěl, aby se moje oprávnění objevilo na portále občana, jde to nějak?
    Děkuji

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here