Putin se chlubí rekordní sklizní obilí. Ukrajinci tvrdí, že ho krade

2818
obili
Ilustrační foto: Pixabay.com

Energie, zbraně a také obilí, to jsou hlavní vývozní artikly Ruska. Tamní prezident Vladimir Putin se nyní chlubí, že letos očekává rekordní sklizeň obilí. Podle ukrajinského ministerstva obrany Rusové obilí ale kradou na Ukrajině.

Prezident Vladimir Putin na včerejším [12.5.] zasedání vlády prohlásil, že letošní obilná sklizeň v Rusku bude zřejmě rekordní.

„Letos očekáváme dobrou sklizeň. Podle odborníků – samozřejmě hovořím o předběžných odhadech – by se mohlo sklidit 130 milionů tun obilí, včetně 87 milionů tun pšenice. Pokud se tak stane, sklizeň pšenice může být rekordní za celé dějiny Ruska,” řekl podle agentury Interfax ruský prezident.

„Umožní to nejen zajistit naše domácí potřeby, a to i s rezervou, ale také zvýšit dodávky našim partnerům na globální trh,” dodal s tím, že Rusko sehraje roli zachránce nejchudších zemí ohrožených hladomorem kvůli globální krizi. Tu dle jeho slov vyvolaly sankce Západu proti Rusku po jeho „speciální operaci na Ukrajině.“

Fakt je, že cena obilovin na komoditních trzích prudce roste. Nejen v EU aktuálně panuje nejistota, kolik ho letos na trhy skutečně dodá Rusko a Ukrajina, tradičně největší světoví producenti obilí. Což vede k tomu, že obchodníci nyní skupují, co mohou, čímž ženou ceny vzhůru. Ostatně i to významně přispívá k celosvětově rychlému růstu cen potravin.

CNN: Ruské lodě brázdí moře s ukrajinským obilím

S poněkud jiným vysvětlením rekordní sklizně obilovin v Rusku přišel americký server CNN. Upozornil, že několik přístavů ve Středozemním moři v minulých dnech zamezilo vplutí ruské obchodní lodi Matros Pozynich naložené obilím z Ukrajiny. Dle CNN loď vyplula 27. dubna z Krymu, zastavila se v Sevastopolu a nyní kotví v přístavu pátého největšího syrského města Latákie.

Vlastníkem lodi je společnost Crane Marine Contractor se sídlem v ruském městě Astrachaň. Ta se CNN ale odmítla komunikovat. Podle americké CNN takových ruských lodí s ukrajinským obilím brázdí Černé a Středozemní moře více. Hovoří minimálně o třech lodích, které nabízejí ukrajinské obiloviny převážně v přístavech v Jihozápadní Asii.

Domněnku, že by obiloviny pocházely ze zásob ruského Krymu CNN zpochybnila. Podle ní na pěstování obilovin nemá Krym kvůli nedostatku vody vhodné podmínky. Naopak ukrajinské regiony na severu země, které okupují ruské síly od začátku března, produkují každý rok miliony tun obilí.

„Právě na Krym se teď nyní vozí tisíce tun pšenice. A zhruba sto tisíc tun nově Rusové dopravili do Sevastopolu na přelomu března a dubna,“ říká pro CNN ukrajinská novinářka projektu SeaKrime/Myrotvorets Kateryna Yaresko.

Podle ní mnoho ruských lodí s ukrajinským obilím míří do Egypta, Libanonu a hlavně pak Sýrie, s níž má Rusko nadstandardní vztahy. Přičemž v již zmíněném přístavu v Latákii má Rusko i své vojáky. Ostatně loď Matros Pozynich nese jméno po ruském vojákovi zabitém právě v Sýrii v roce 2015.

Ukrajinci: O tom, že Rusové jsou zloději, není pochyb

K situaci se vyjádřilo ukrajinské ministerstvo obrany. To s odvoláním na ukrajinské tajné služby uvedlo, že dnes už je „významná část obilí ukradeného z Ukrajiny na plavidlech plujících pod ruskou vlajkou ve vodách Středozemního moře“.

„Nejpravděpodobnějším místem určení nákladu je Sýrie. Obilí lze odtud pašovat do jiných zemí Blízkého východu,” uvedlo ministerstvo.

Podle jeho stávajících odhadů Rusové z Ukrajiny odvezli na 400 000 tun obilí. Což potvrdil ukrajinský ministr zemědělství a potravin Mykola Solskyi. Rusko dle něj již plně organizuje převoz ukrajinského obilí ze země hlavně na Krym, ale i do vnitrozemí.

„Jde o velký byznys, na který dohlížejí lidé na nejvyšší úrovni,” uvedl.

CNN minulý týden uvedla, že kamiony s krymskou poznávací značkou již odvezly 1 500 tun obilí ze skladovacích jednotek v Chersonu. V Záporoží lidé spatřili nákladní auta se symbolem ruské armády „Z“, která převážela obilí na Krym poté, kdy vyplenila městské obilné sýpky. Ukrajinské ministerstvo obrany doplnilo, že v Záporoží Rusové zcizili skladované obilí stejně jako slunečnicová semena. Ta ovšem odvezli přímo do Ruska.

Ukrajinští pěstitelé obilí mají smůlu. Rusko je blokuje

Zatímco ruské lodě jsou zjevně schopny převážet ukrajinské obilí na volné moře, ukrajinští zemědělci jsou v obtížnější situaci. Rusové totiž ovládají vody Černého a Azovského moře. V držení mají i přístavy v Mariupolu, Berďansku, Skadovsku a Chersonu.

„Rusko nenechá lodě připlouvat ani odplouvat, má Černé moře pod kontrolou,“ uvedl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Ukrajinské ministerstvo zemědělství potvrdilo, že přístavy musí nechat zavřené.

„Přijetí tohoto opatření je způsobeno nemožností obsluhovat lodě a cestující, provádět nákladní, přepravní a další související ekonomické činnosti, které by zajistily odpovídající úroveň bezpečnosti plavby,“ informoval úřad.

Podle zástupce Organizace OSN pro výživu a zemědělství [FAO] Josefa Schmidhubera uvázlo na Ukrajině kvůli blokádě Mariupolu dalších skoro 25 milionů tun obilí. Ředitelka Světové obchodní organizace [WTO] Okonjová-Iwealaová v této souvislosti varovala, že pokud bude situace pokračovat, světové ceny potravin ještě porostou. Což v některých regionech vyvolá hladovění. Od začátku invaze již pšenice zdražila zhruba o 40 procent.

Podle údajů mezinárodního obilného výboru Ukrajina na přelomu let 2020 a 2021 platila za čtvrtého největšího vývozce obilí na světě. Do zahraničí ročně prodala 44,7 milionu tun. Nezásobovala přitom pouze Evropu, ale také Blízký východ, který byl na dodávkách pšenice z Ukrajiny částečně závislý.

–DNA/ČTK–

6 KOMENTÁŘE

  1. JEDINY KDO DO TED KRADL I PLYN ČÍ ROPU BYLA UKRAJINA!!!!!! A JEŠTE CHCE ZELENINA UTNOUT KOHOUTY EVROPE!!!!ŽEBRAK HAMIŽNEJ .ONI MAJÍ JAKO ZAOSTALA ZEME CO MLUVIT .

  2. Já jim věřím, viděl jsem tam růst kukuřici jako telegrafní sloupy. Ne tak velikou, ale tak daleko od sebe.😮

  3. Apel na svetove pristavy: Prijmete ukrajinske obili a pak zaplatte Ukrajincum! V ramci ferovosti (musime jit prikladem) bych ocenil prepravu, pripadne ji rovnou zacal odecitat z budoucich reparaci😃. Jako kdyz se plati kurýrum…

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here