Hypoteční trh citelně propadl. A lidé už i snižují měsíční splátky

2009
hypotecni
Foto: Redakce FinTag.cz

Banky a stavební spořitelny letos v dubnu poskytly z hlediska objemu o 60 % hypoték méně než loni v dubnu. A klesla i průměrná měsíční hypoteční splátka. To proto, že lidé, aby zvládli splácet hypotéky, prodlužují jejich splatnost.

Vyplývá to z pravidelného Hypomonitoru České bankovní asociace [ČBA] za duben. Ten monitoruje údaje o hypotékách od komerčních bank a České národní banky [ČNB].

Co se týče úroků, sazba u nově poskytnutých hypotečních úvěrů v dubnu vzrostla na 4,39 procenta z březnových 4,15 procenta. Zde jde však o hypotéky rozjednané před dubnem. A ty nereflektují aktuální výši úroků. Ta je nyní v závislosti na parametrech úvěru mezi 5 až 6,5 procenty. Vzhledem k tomu, že ČNB opět zvýšila úroky, podle zástupců ČBA i úroky u hypoték v následujících měsících dál porostou.

Ve druhé polovině letošního roku však očekáváme, že se tempo růstu úroků zpomalí a případně nějakou dobu budou sazby stagnovat, “ uvedla k tomu manažerka pro hypoteční úvěry mBank Soňa Holíková.

V souvislosti se zdražováním hypoték není od věci zmínit zdražování nemovitostí. To stále pokračuje, především pak ve velkých městech. Podle dat serveru CenovaMapa, který využívají i banky, průměrná cena nového bytu v Praze v polovině letošního prvního čtvrtletí meziročně stoupla z 8 546 000 na 10 021 000 korun. To je rozdíl 1 475 000 korun. Na vině je stálý převis poptávky nad nabídkou. Například v Praze byla nabídka bytů k prodeji letos v březnu o 40 procent nižší než loni v březnu. Svoji roli sehrává i rychle rostoucí inflace.

Hypoteční trh se propadl o tři roky zpět

Objem skutečně nově poskytnutých hypoték [bez refinancování] v dubnu dle ČBA poklesl o více než jedenáct miliard korun. A to z březnových 25,4 miliardy korun na 14,2 miliardy korun. Jde o nejnižší objem zhruba za poslední tři roky. Počet nově poskytnutých hypoték v dubnu pak klesl pod 4,5 tisíce. Přičemž průměrný měsíční počet poskytnutých hypoték v I. letošním čtvrtletí přesahoval sedm tisíc, loni pak 9,5 tisíce.

U refinancovaných úvěrů [interně či k jiné instituci] došlo v dubnu taktéž k poklesu. A to ze 4,9 miliardy korun na 3,3 miliardy korun.

Ačkoli zájem o vlastní bydlení neklesá, rychle se snižuje množství lidí, kteří jsou ochotni a schopni v aktuálních podmínkách do bydlení investovat. […] Vzhledem k nejistému vývoji na trhu očekáváme, že propad objemů může pokračovat i v dalších měsících,“ uvedl předseda představenstva Hypoteční banky a ČSOB Stavební spořitelny Jiří Feix.

Sečteno a podtrženo: Objem a počet poskytnutých hypoték v dubnu oproti březnu dle ČBA propadl zhruba o 40 procent. Z hlediska objemu byl pokles 60%, když banky a stavební spořitelny poskytly domácnostem hypotéky v celkovém objemu 17,5 miliardy korun.

Průměrná měsíční splátka hypotéky klesla

Zajímavé je, že podle ČBA v dubnu klesla průměrná výše hypotéky oproti předchozím měsícům. Pohybovala se mírně pod úrovní 3,2 milionu korun.

„S přísnějšími pravidly ze strany ČNB a vysokými úrokovými sazbami zvyšujícími měsíční splátky totiž musely některé domácnosti zamýšlenou výši hypotéky snížit,” vysvětlili důvod zástupci bankovní asociace.

Upřesnili, že s růstem úrokových sazeb se zvyšuje měsíční splátka u nových či refixovaných úvěrů. Přičemž růst hypoteční sazby o jeden procentní bod znamená pro průměrnou velikost hypotéky zvýšení měsíční splátky o 1,6 až dva tisíce korun. Ve srovnání s 2% úrokovou sazbou, která byla na trhu běžná v dřívějších letech, 5% hypoteční sazba znamená růst měsíční splátky u průměrné hypotéky o pět až šest tisíc korun měsíčně.

Nastavit si správně dobu fixace u hypotéky je dnes rébus

Podle zástupců ČBA do poklesu nově poskytnutých hypoték v dubnu promluvila vedle vyšších úrokových sazeb i přísnější úvěrová pravidla pro poskytování hypoték ze strany ČNB platná právě od dubna. Uvedli, že přicházející zpřísnění pravidel vedlo k určitému předzásobení a k vyššímu zájmu o hypotéky v dřívějších měsících, což pokles čísel v dubnu patrně umocnilo.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here