Bydlení ve vlastním se stalo nedostupným mnoha lidem. Od 1. 10. vstoupilo v platnost nařízení ČNB stanovující, že zadlužení žadatele o hypotéku nesmí překročit devítinásobek jeho ročního čistého příjmu. A dále, že celková měsíční splátka všech jeho dluhů nesmí překročit 45 % jeho čistého měsíčního příjmu.

Spolu s povinností mít ve svých zdrojích minimálně 20 % z hodnoty pořizované nemovitosti se tak stává regulace ČNB na hypotéčním trhu komplexní.

Regulace hypotéčního trhu

Už první podmínka ČNB v podobě nutnosti disponovat ve vlastních zdrojích 20 % hodnoty pořizované nemovitosti je “likvidační” pro mnoho zájemců o vlastní bydlení na hypotéku. Od 1. října jim ale už nepomůže ani překlenovací úvěr ze stavebního spoření, jehož prostřednictvím se dala hypotéka [20 % z LTV] takzvaně dofinancovat. Ne, že by to po 1. říjnu vůbec nešlo. Kvůli zastropování maximální možné splátky žadatele o hypotéku to ale nepůjde tak snadno.

Vlastní bydlení je problém pro…

Aktuální regulace ČNB dovršuje tu, která začala před několika lety omezením 100% hypoték. Nyní reaguje na obcházení podmínky mít ve vlastních zdrojích 20 % z hodnoty pořizované nemovitosti prostřednictvím jiného úvěru.

Navíc ztěžuje přístup k hypotékám domácnostem s nižšími příjmy. Domácnostem bez bez úspor. Nebo těm, kteří si chtějí pořídit [drahou] nemovitost ve velkém městě.

Jsou tu ale i další kroky ČNB, které ovlivňují hypotéční trh. Tím je zvyšování základních úrokových sazeb. To tlačí na růst úroků u hypoték. Ty aktuálně atakují 3% hranici. Některé z bank si 3% úrok daly do ceníku k hypotékám již na začátku roku 2018.

Situace na realitním trhu

V ČR přibývá domácností, které platí více za pronájem, než by platily za vlastní bydlení na hypotéku. Na hypotéku ale nedosáhnou buď kvůli nedostatečným úsporám, anebo příjmům, jak stanovuje Česká národní banka. Ta tvrdí, že tu není od toho, aby řešila případy jednotlivých žadatelů, ale hlídala finanční stabilitu.

Bez zajímavosti není, jak se regulace dotýká trhu s nájemním bydlením. Jeho ceny skokově poskočily nahoru právě ve chvíli, kdy vešlo v známost, že centrální banka definitivně zavře nezanedbatelnému počtu domácnosti dveře k vlastnímu bydlení.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here