„Prezident Trump sice vyjednává tvrdě, ale zároveň se jako byznysmen umí i dohodnout,“ uvedl v souvislosti se současnou obchodně-celní válkou mezi Čínou a USA bostonský investiční analytik BPN Paribas Eric Mc Lauhghlin. Jak vidí americkou ekonomiku v roce 2019?

Dopady obchodních válek nelze přehlížet. To si podle bostonského analytika uvědomuje i prezident Trump. Eric Mc Lauhghlin jako příklad zmínil společnosti Apple, jejíž akcie zaznamenaly hluboký propad poté, kdy firma oznámila, že musela kvůli současným celním nařízením mezi USA a Čínou odepsat 5 miliard USD z cca 90 miliardového zisku.

Obchodní války jako téma

Staronovým tématem v oblasti mezinárodní politiky se tak podle něj stává i politický vliv na velké nadnárodní firmy, jejichž výkony jsou klíčové pro ekonomiku dané země.

„Co se týče současného poklesu na finanční trzích, očekáváme, že v roce 2019 se ceny na trzích vrátí na hodnoty před svým současným [prosinec 2018] propadem,“ uvedl Eric Mc Lauhghlin.

Dodal ovšem také, že již nelze očekávat loňské rekordní hodnoty. Z pohledu americké ekonomiky bude klíčový postup FEDu v případě zvyšování či snižování úrokových sazeb. Analytici přitom očekávají, že v USA dojde k navýšení základních úrokových sazeb v roce 2019 minimálně jednou až třikrát.

[Pozn. red.: Měnový výbor centrální banky USA snížil na konci července 2019 základní úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu do rozpětí 2,00 až 2,25 procenta. Je to první snížení úroků od prosince 2008, kdy světová ekonomika čelila nejhorší krizi od 30. let minulého století.]

„Já tipuji, že FED je zvedne jednou. Ale pak je tu také, abych tak řekl, riziko politické disfunkce, které lze sledovat v USA v podobě politiky prezidenta Donalda Trumpa, ale i v Evropě a na rozvíjejících se trzích,“ upřesnil.

Ekonomika v USA funguje

Na otázku moderátora Romana Chlupatého, jak na tom bude americká ekonomika v letošním roce Eric Mc Lauhghlin uvedl: „Počítejme, že o procento zpomalí růst ze 3 % na 2 %. Na druhou stranu ale nevidíme žádné zásadní problémy snad v žádném klíčovém sektoru. Situace je rozhodně jiná než v roce 2008. Ekonomika funguje. Bankovnictví, realitní trh i jiné oblasti.“

V oblasti investic doporučil pro letošní rok sektory zaměřené na zdravotnictví a nové technologie. Naopak radí obezřetnost před investicemi do cyklických oborů, jakými jsou například průmysl nebo stavebnictví aj.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here