Slunce nelze obejít. Psychologové z Michigan State University zjistili, že pěkné počasí nedostává lidi pouze do veselejší nálady, ale zlepšuje i jejich výkon. Aby to tak bylo, doporučují každý den strávit venku alespoň půl hodiny. Slibují, že dopad to bude mít i na situaci ve vaší ložnici.

Jiná studie zase ukazuje, že obecně jsme mnohem šťastnější v přírodě než ve městě. „Mnoho důkazů potvrdilo, že čas strávený v přírodě, například v lesích nebo květinových zahradách, pomáhá snížit stres a tepovou frekvenci,“ vysvětluje psycholog Petr Kornacki ze společnosti New Perspective. Výzkum také ukázal, že obyvatelé chudších států jsou šťastnější než lidé v bohatých zemí.

Slunce nabíjí

Za elánem, kterým nás naplňuje sluneční svit, stojí chemie. Kůže při vstřebávání slunečních paprsků stimuluje v těle produkci vitamínu D, který je velmi důležitý pro naše zdraví. Sluníčko navíc tělu pomáhá produkovat serotonin, hormon štěstí. Ten nás udržuje v dobré náladě. Při pobytu na ostrém slunci je ale samozřejmě důležité používat opalovací krém.

„Proměňte nudnou prevenci v další skvělý tip, jak rozproudit sexuální život, a poproste partnera, ať vás nakrémuje on, a pak si role vyměňte,“ radí v tomto ohledu Petr Kornacki.

Dodává, že masáž snižuje hladinu kortizolu, tedy hormonu stresu. Průměrně o 31 %. Zároveň vybízí tělo, aby si vyrobilo o 28 % více serotoninu a o 31 % více dopaminu. Dalšího šťastného hormonu.

Nejenom sex, ale i integrita

Britští vědci před nedávnem přišli se senzačním odhalením. Totiž, že osobní statečnost, smysl pro spravedlnost, optimismus, citová stabilita a svědomitost jsou základní ingredience, které lidem zaručí štěstí. Vědci analyzovali údaje z průzkumu zahájeného v roce 2002. [Ten zahrnoval více než 8 000 osob, jimž je dnes mezi padesáti a šedesáti lety.]

„Podle vědců je ideálním koktejlem štěstí a úspěchu směs odhodlanosti, smyslu pro spravedlnost, optimismu, citové stability a svědomitosti. Osoby, které mají alespoň nějaké z těchto vlastností, jsou bohatší, jsou méně náchylné k depresím. Jsou zdravější a mají širší okruh přátel a známých. Ti, kdo mají takové vlastnosti, mají rovněž nižší cholesterol a menší riziko srdečního onemocnění,“ upřesňuje Petr Kornacki.

Když něco chybí

Naopak ti, kdo mají méně než dvě z výše uvedených vlastností, se cítí být více osamělí, deprimovaní a vykazují více symptomů chronických chorob. Svůj zdravotní stav v průzkumu charakterizovalo 36,7 % z nich jako nedobrý nebo špatný. Zatímco u těch, kdo mají čtyři z výše uvedených vlastností, tento podíl činí pouze 6 %.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here