Trh práce: Cca půlka nezaměstnaných nepracuje, i když by chtěla

236
trh_prace
Foto: Pixabay.com

„V ČR je také velký počet osob, které nepracují, aktivně si práci nehledají, ale uvádějí, že by pracovat chtěly.” I to se lze dočíst v nové statistice o situaci na českém trhu práce ve 4. čtvrtletí 2018.

Výsledky výběrového šetření pracovních sil [VŠPS] Českého statistického úřadu [ČSÚ] za 4. čtvrtletí 2018:

  • Míra nezaměstnanosti se udržela na historicky nízké úrovni 2,1 %.
  • Udržuje se rekordně vysoká poptávka podniků po pracovní síle.
  • Růst průměrné mzdy [tlumen inflací] činil 6,9 % a byl ve 4. čtvrtletí slabší než v předchozích obdobích.
  • Výsledky výběrového šetření pracovních sil potvrdily kulminující celkovou zaměstnanost. Ta překročila hranici 5,3 milionu osob.

Novinka je, že loňské 4. čtvrtletí přineslo rekordní míru zaměstnanosti 75,4 % ve věkové skupině 15–64 let. Což potvrzuje pokles počtu mladých pracujících osob a nárůst zaměstnaných ve vyšším věku.

Míra nezaměstnanosti a trh práce

Obecná míra nezaměstnanosti se tak dostala na historicky rekordně nízkou hodnotu 2,1 %. Pozitivní je, že klesal i počet dlouhodobě nezaměstnaných. Ten se snížil na 34,9 tisíc osob. Více než rok tak bylo bez práce jen 31,5 % nezaměstnaných.

ČSÚ dále uvádí: „V České republice je také velký počet osob, které nepracují, aktivně si práci nehledají, ale ve VŠPS uvádějí, že by pracovat chtěly. Tato nevyužitá pracovní rezerva se meziročně snížila na 101,7 tisíce osob, je tím početně takřka srovnatelná se skupinou nezaměstnaných.”

Tlak na růst mezd

Podle hlavního ekonoma společnosti Cyrrus Michala Brožky lze pro letošek očekávat jen minimální snižování míry nezaměstnanosti, protože už téměř není kam klesat a ekonomika zpomaluje.

„Za celý letošní rok čekáme míru nezaměstnanosti lehce poblíž 3 %, když loňský výsledek činil 3,2 %,“ říká.

Vyjadřuje se i k růstu mezd:V posledním čtvrtletí minulého roku vzrostla průměrná mzda o 6,9 % na 33 840 Kč. Po odečtení inflace to znamená meziroční zvýšení reálné mzdy o 4,7 %. Trh čekal v mediánu vyšší tempo 5,9 %. Je to sice slabší výsledek, než se čekalo, ale stále je to silné tempo.“

Na současném růstu mezd se podílí zvyšování minimální mzdy a zvyšování platů ve veřejné sféře. Podle odborníků bude už v prvním čtvrtletí letošního roku jeho tempo posilovat v důsledku růstu platů navyšováno vyššími mzdami ve státním sektoru [zejména učitelů].

Michal Brožka dodává, že pro rok 2019 očekává tempo růstu mezd 6,7 %, což v reálném vyjádření odpovídá 4,4 %.

Trh práce v ČR

Ve 4. čtvrtletí 2018 ve srovnání se stejným obdobím předešlého roku přibylo 37,1 tis. zaměstnanců přepočtených na plně zaměstnané. To je relativní nárůst o 0,9 %, 4 094,3 tis. osob. Tento ukazatel roste již od roku 2014. A drobný pokles avizovaný pro minulé čtvrtletí se po zpřesnění předběžného údaje nepotvrdil.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here