Jarní veletrh Sběratel s Freddiem Mercurym oslovil tisíce lidí

421
sberatel
Foto: Sběratel

„Jako každý slušný člověk byl i zpěvák skupiny Queen Freddie Mercury sběratel,“ říká s úsměvem pořadatel jarního veletrhu Sběratel Jindřich Jirásek. Jarní Sběratel se konal 15. až 16. března v pražském hotelu Olympik Congress.

Vstup pro ženy a mládež do 18 let byl zdarma. Za fantastický úspěch považuje Jindřich Jirásek, sám vášnivý sběratel Citroënů DS, zapůjčení unikátní sbírky poštovních známek Freddieho Mercuryho od Poštovního muzea z Velké Británie.

„Nejen fandy kapely bude určitě zajímat, že Freddie Mercury měl ve sbírce i československé známky,“ upřesňuje Jindřich Jirásek.

Podle něj lze těžko odhadovat, nakolik ovlivnily československé známky kreativitu zpěváka známé hudební skupiny, ale je jisté, že v jeho sbírce se nachází známky s vyobrazením Tatry 603, kabriolet Škoda Felicia či podobizna komunistického prezidenta Antonína Zápotockého. Freddie Mercury sbíral známky jako chlapec. Jeho album patří k několika málo osobním předmětům, jež neskončily po jeho smrti v soukromých rukách.

„Sbírka obsahuje známky z mnoha různých států po celém světě. Často pocházejí ze zemí Britského impéria, filatelisticky zvlášť významné jsou známky ze Zanzibaru, Mercuryho rodiště,” upřesňuje Jindřich Jirásek s dovětkem, že sběratelem poštovních známek byl i John Lennon z Beatles.

Mercury sbíral známky v období mezi devátým a dvanáctým rokem svého života, nejvíce exemplářů přibylo do jeho sbírky kolem roku 1955. Za pozornost také stojí fakt, že známky uspořádával do zajímavých tvarů na rozdíl od běžného formálního uspořádání většiny filatelistických sbírek.

Na 60 vystavovatelů

Jarní veletrh Sběratel přivítal více než 60 vystavovatelů a prodejců z celé Evropy. Někteří z nich ukázali unikáty.

Na stánku Muzea cenných papírů pak byla vidění platební karta vyrobená z opravdového zlata. Ve dvou limitovaných sériích – Black & Gold i v loňském roce vydala česká Banka CREDITAS. Jde vůbec o první takovou kartu nejen v České republice, ale v celé Evropě,“ říká Jindřich Jirásek.

Zajímavým sběratelským suvenýrem byla dopisnice, která připomíná 30. výročí založení kapely Tata Bojs. I oslavu 15 let od vydání jednoho z jejich nejúspěšnějších alb – Nanoalba. [Skupina měla v pátek od 12:00 hodin přímo na veletrhu autogramiádu.]

„Upozornil bych i na start série sběratelských bankovek slavných automobilů výtvarníka Václava Zapadlíka. Celkem vyjde dvanáct druhů bankovek, vždy dvě do roka, u příležitosti jarního a podzimního veletrhu Sběratel,“ tvrdí Jindřich Jirásek.

Hlavním motivem první bankovky je podle něj značka Duesenberg. Konkrétně model SJ z roku 1933. Bankovka obsahuje celkem 17 ochranných prvků jako je vodoznak, vlákna v papíru, různé druhy ochranných giloší, speciálních rastrů a mikropísem.

Sběratel i Česká pošta mladým filatelistům

Česká pošta zahájila na jarním Sběrateli akci „Poznám známky“ pro malé sběratele. Ti si mohli na poštovním stánku zdarma vyzvednout příruční album na poštovní známky, aby je mohli začít sbírat. Pošta jim nabídla i možnost o vytvoření vlastní známky. Tu nejpěknější pak vydá na opravdové dopisnici. Na veletrhu bylo k dispozici bezplatné oceňování sbírek zástupci Svazu českých filatelistů, České numismatické společnosti, Muzea cenných papírů i Klubu sběratelů telefonních karet.

V okolí hotelu Olympik Congress se dalo [při troše trpělivého hledání] bez problému zaparkovat. V pátek s platbou v parkovacím automatu, v sobotu zdarma. Hotel byl situován několik minut pěšky od metra Invalidovna a zastávky tramvaje. / Kompletní doprovodný program veletrhu zde.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here